A Cserhátban rejlő geológiai csodának nincsen párja Európában

A Cserhát déli vonulatainak környéke egy apró zsákfalut rejt, ahol bájos parasztházak között barangolva a vidéki idill nyugodt szele leng körül minden erre járót. A falutól azonban érdemes nyugat felé venni az irányt, hiszen Bértől 2,5 km-re már elképesztő andezitoszlopok és pompás panorámapontok mentén kalandozhatunk.

A különleges andezitoszlopok titka

A fővárostól 60 kilométerre, Bér mellett magasodik a Nagy-hegy, ahol 13–15 millió évvel ezelőtt még egy sekélytenger vize hullámzott, amelyből szigetként emelkedtek ki az időről időre izzó kőzetolvadékot pöfékelő hasadékvulkánok. A vízzel körülölelt tűzhányók vidéke később lecsillapodott, a jelenleg is zajló erózió úrrá lett rajta, így mára csupán a vulkán gyomrában megszilárdult kőzetek maradtak ránk.

Fotó: GÖDi Majdán-A Kalandor

Napjainkban több kilométer hosszan nyúlnak el ezek az andezittelérek, amelyek a XX. századi kőbányászatnak köszönhetően kerültek a felszínre. Az Európában egyedülállónak, de még világviszonylatban is ritkának számító andezitoszlopok különlegessége abban rejlik, hogy az oszlopos szerkezet inkább a bazaltokat jellemzi. Sőt, a Nagy-hegyi andezitoszlopnál látható, kifelé hajló oszlopok a bazaltokban is kivételesek, nemhogy az andezitben.

Út a geológiai csodák felé

A nem mindennapi geológiai képződményeket Bér központjából startolva, a zöld+ jelzést követve, majd a hegy lábától a zöld sáv útvonalon közelíthetjük meg. A faluból kiérve a Bér-patak völgyében egyre magasabbra törünk, miközben utunk elvezet a Kőtár épületéhez.

Itt több, a környékre jellemző kőzetmintával is megismerkedhetünk. Majd a betonépülettől továbbállva már közel lesz a várva várt, lenyűgöző földtani kincs.

blank
A Nagy-hegy oldalában. Fotó: GÖDi Majdán-A Kalandor

A Kőtártól csupán pár métert kell felfelé haladnunk, s kisvártatva az erdő sűrűjéből felsejlenek a lenyűgöző szürke formák, mígnem oldalról nézve teljes valójában tűnnek fel előttünk az andezitoszlopok.

blank
Fotó: GÖDi Majdán-A Kalandor

A bámulatos, természet formálta kőcsúszdának jobbra tartva búcsút intünk, s a túraútvonalunk felvezet a Nagy-hegy tetejére, miközben újfent elképesztő élményben lehet részünk, a mohával fedett, szürke kőtengeren átlépdelve.

blank
Fotó: GÖDi Majdán-A Kalandor

Itt nem csak az andezitömlés vehet le a lábunkról, hanem a Szanda- és a Várhegy csúcsaira, valamint a hosszan elnyúló szántóföldekre nyíló festői panoráma is. Ha eleget legeltettük szemünket a békés táj részletein, akkor már csak a Nagy-hegy csúcsa maradt hátra, ahol szintén ámulatba ejtő kilátás vár ránk.

blank
Távolban a Szanda vár romja. Fotó: GÖDi Majdán-A Kalandor

Fedezzétek fel a Mecsek bámulatos panorámapontokkal teli körtúráját:

Kiemelt kép: Aktív Magyarország