7 természetközeli, hűsítő helyszín Budapesten, ahol átvészelhetjük a nyári hőséget

Már javában dübörögnek a nagybetűs nyári napok, ezt a hőséget pedig nem könnyű elviselni a fővárosban. Mutatunk 7 izgalmas tippet arra, hogy a strandokon túl hol hűsölhettek még a kánikulában.

Pál-völgyi-barlang

Hazánk leghosszabb összefüggő barlangrendszerének része a Pál-völgyi-barlang, amelyre 1904-ben találtak rá. Pár évre rá, 1919-ben nyitották meg a látogatók előtt az 500 méter hosszú útvonalat, ahol ámulatba ejtő cseppkőképződmények, sziklaalakzatok, csillogó kalcitkristályok, kagylólenyomatok kísérik végig a látogatók útját. Mindezeket az óránként induló túravezetéseken tekinthetjük meg, hétfő kivételével a hét bármely napján. A barlangban egész évben 11 fokos a hőmérséklet, ezért még nyáron is érdemes melegebben felöltözni.

1025 Budapest, Szépvölgyi út 162. | Weboldal

Fotó: Pál-völgyi-barlang

Kiscelli Parkerdő

A III. kerületben találhatunk rá a Kiscelli-kastélyt körülölelő, 700 méter hosszú parkerdőre. A körülbelül 40 perces túra közben a gyerekek játékos módon tanulhatják meg, hogy mit is tehetnek ők az éghajlatváltozás okozta károk enyhítésére, eközben pedig átmozgathatják magukat a jó levegőn. Azért a felnőtteknek is tartogat meglepetéseket a parkerdő, ahol a sok-sok fának köszönhetően még nyáron sincs elviselhetetlen hőség.

1037 Budapest, Doberdó út 34.

Fotó: obuda.hu

Kis-Duna-öböl

A Kolonics György sétány mentén bukkanhatunk a vadregényes Kis-Duna-öbölre, amely különleges természeti értékeket őriz. A felújított fahídon átkelve egyedülálló élővilágot figyelhetünk meg a meder vizében és közvetlen közelében, ahol nemcsak vízinövényfajok és ligeterdők színesítik a tájat, de különleges állatvilág tárul elénk. Az öböl után érdemes egy kiadós sétát tenni a Kolonics György sétányon is.

blank
Fotó: Pálfalvi László

ELTE Füvészkert

Budapest első és egyben legkedveltebb zöldterülete egyértelműen a VIII. kerületben található ELTE Füvészkert. A vadregényes kert itthon azután lett igazán népszerű, hogy Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényében a vörösingesek bázisának helyszínéül választotta. Az itt megfigyelhető, körülbelül 12 ezer növényfajt számláló kert az évek alatt nemzetközi hírnévre tett szert, nyaranta pedig a hatalmas fák adta árnyékban vagy a kerti tó partján üldögélhetünk.

1083 Budapest, Illés utca 25. | Weboldal

blank
Fotó: ELTE Füvészkert

Naplás-tó

Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize a XVI. kerületi Cinkota környékét gazdagítja. A Budapest Balatonjaként is emlegetett Naplás-tó sokak kedvencévé vált az elmúlt években, hiszen számtalan újítást végeztek a területén, így többek között egy 22 méter magas kilátóval, egy 5 kilométer hosszú kerékpárúttal és egy padokkal övezett szabadidőparkkal bővült az árnyas helyszín, ahol még a legmelegebb napokat is könnyebb átvészelni.

blank
Fotó: Bálint Brigitta

Jegenye-völgyi-vízesés

A Budai-hegység legnagyobb vízesése Budapesttől 20 kilométerre, Solymár határában található, és a varázslatos Alsó-Jegenye-völgyben futó Paprikás-patak táplálja. Különleges látványt nyújt az erdő mélyén megbújó, körülbelül 4 méter magasról csörgedező víz, ezzel az egyik legnépszerűbb kirándulóhellyé avanzsálva a térséget. A túra viszonylag rövid, másfél óra alatt teljesíthető és akár babakocsival is gond nélkül körbejárható. A vízesést leginkább felülről lehet megcsodálni, de le is lehet mászni az aljához, ezt azonban óvatosan tegyétek meg, mert csúszós lehet a terep.

blank
Fotó: Majdán István

Remete-szurdok (Máriaremete)

Ha már elviselhetetlen a hőség, akkor érdemes a Máriaremete területén elterülő Remete-szurdok felé venni az irányt. A meredek, de annál árnyasabb szurdok a Remete-hegy és a Hosszúerdő-hegy között húzódik, és egy jelzett turistaútvonalon kényelmesen körbejárható. A körülbelül 25 perces út után szembetaláljuk magunkat a Remete-barlang hatalmas, sziklafalba vájt bejáratával. Tapasztaltabb kirándulók akár fel is mászhatnak a barlang szájához, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a térségre.

blank
Fotó: Bárdos Dóra Zita

Ezek az isteni desszertek is segíthetnek a hőségben: