10 szórakoztató magyar zenés film, amit érdemes megnézni hosszú nyári estéken (x)

A nyári meleg időjárás ellenére is érdemes esténként egy nehéz nap után leülni a Filmio kínálata elé és átböngészni az éppen aktuális filmes felhozatalt. Azoknak, akik egy kellemes zenés magyar filmre vágynak, biztosan nem kell majd csalódniuk!

Csinibaba

1962 augusztusában az egyik reggel olyan, mint a másik. A mozik az Édes életet játsszák Anita Ekberggel, Simon bácsi, a tömbbizalmi pedig ellátja reggelenként hírekkel, tanácsokkal és zenével a háztömb-rádión a rábízott állampolgárokat. A Kommunista Ifjúsági Szövetség vetélkedőt szervez. A nyertes csapat részt vehet a Világifjúsági Találkozón a messze Helsinkiben. A győztes csapatot persze előre kiválasztották… Az áthangszerelt slágerekből és gegekből építkező zenés szatíra egyszerre parodizálja a Kádár rendszert és a visszatekintő nosztalgiát.

Megtekintés a FILMIO-n >>

Fotó: NFI

Pulzaar

A film főszereplője Csótány a harmincas rocker, aki kisgép-lakatos segédként dolgozik Kőbányán. Keresztanyjával él, aki befogadta pesti lakásába. Két szenvedélye van az életben: kedvenc norvég metálbandája, a Pulzaar és titkos szerelme, Évike a földszinti pékségből. Amikor meglátja a plakátot, hogy imádott zenekara Budapestre jön, villámcsapás éri, ami események egész láncolatát indítja el. Vajon sikerül végül eljutnia a koncertre, és minden bátorságát összeszedve elhívni Évikét is?

Megtekintés a FILMIO-n >>

Fotó: NFI

Csoportterápia

Hat különös figura érkezik a csoportterápiára. Mindannyian segítségre szorulnak, akár önmagukkal, akár a világgal vannak gondjaik. Nem ismerik még egymást és a helyettesítő orvost sem, aki az aznapi foglalkozást vezeti. Beszélgetni kezdenek és fokozatosan megnyílnak egymás előtt. A Kecskeméti Katona József Színház sikeres előadásából készült tévéfilmet Cseke Péter rendezte. A fordulatos „mjuzikelkámedi” könnyed formában mesél, hogy együtt mégiscsak könnyebb szembenézni a problémákkal, mint egyedül.

Megtekintés a FILMIO-n >>

blank
Fotó: NFI

Háry János

Az idős Háry bátyó a nagyabonyi kocsmában meséli megunhatatlan történeteit. Valójában csak baka volt, meséiben azonban ő a legderakabb huszár, aki előtt maga Napóleon is megszeppenten tette le a fegyvert. A történelem nagy alakjai és helyszínei Háry képzeletén átszűrve jelennek meg. A „bécsi udvar” például valóban egy udvarház, aminek kapuját Ferenc császár nyitja és zárja, Mária Lujza császárné pedig egy szerelmes fruska, aki öngyilkossággal fenyegetőzik. A Kodály Zoltán daljátékát feldolgozó film tanulsága, hogy egy kis fantázia megszépítheti a valóságot.

Megtekintés a FILMIO-n >>

blank
Fotó: NFI

#Sohavégetnemérős

A #Sohavégetnemérős egy zenés játékfilm, melyet a Fluor Tomi és Diaz alkotta, rendkívül népszerű zenei formáció, a Wellhello slágerei inspiráltak. A hat történetet Wellhello dalokkal egybeszövő film producere a könyves-tévés-filmes Lévai Balázs, rendezője Tiszeker Dániel. A #Sohavégetnemérős generációs film: a mai huszonévesek életérzését, gondolkodását, problémáit, párkapcsolatait ábrázolja, szinte minden alkotója harmincon inneni.

Megtekintés a FILMION-n >>

blank
Fotó: NFI

2×2 néha 5

Egy bohém sportrepülő és egy komoly matematika tanárnő flörtjével kezdődik az ötvenes évek egyik legnépszerűbb zenés vígjátéka, amelynek tanulsága, hogy az életben nem minden történik úgy, ahogyan az eleinte logikusnak tűnik. A sztálinizmus korának merev és demagóg drámái után valóságos felüdülést jelentett ez a színes vígjáték, amely nem csak abban hozott újszerűt, hogy alkotói teletűzdelték nagy slágerekkel, hanem abban is, hogy hosszú idő után ez volt az első film, amely a tiszta szerelemről szólt.

Megtekintés a FILMIO-n >>

blank
Fotó: NFI

Pappa Pia

Papi a világ legkedvesebb nyugdíjas linkje és már laknia sincs hol, egy lepukkant Duna-parti csónakházban húzza meg magát. Ám szomszédja, egy menő szuperdiszkó tulajdonosa, Wizy most ezt is elvenné tőle, hogy valami csilivili buliplázát építtessen a parton. Az öreg nem esik kétségbe, segítséget kér az unokájától, Tomitól. A srác legalább olyan link, mint a nagyapja, viszont sokkal sármosabb – és habozás nélkül hívja a haverjait.

Megtekintés a FILMIO-n >>

blank
Fotó: NFI

Habfürdő

Zsolt, a kirakatrendező és meg nem értett művész, az esküvője napján menyasszonya kolléganőjéhez, Annihoz menekül, aki épp az ötödik orvosi felvételijére készül albérleti szobájában. Zsolt ráveszi Annit, hogy hívja fel aráját, és közölje vele, hogy meggondolta magát, mégsem veszi el… Kovásznai György egyedülálló alkotása felnőtteknek készült, merész stílusú kísérleti musical, amely radikálisan szembemegy a rajzfilm műfaj hazai hagyományaival.

Megtekintés a FILMIO-n >>

blank
Fotó: NFI

Swing

Három elkeseredett, különböző korú nőt egy esős éjszakán egymás mellé sodor az élet, akiket aztán egy kiöregedett dizőz felkarol és létrehozza velük élete utolsó nagy művét a Swing Angels nevű énekes haknizenekart. A lányok az ötvenes évek női trióinak stílusában egy transzvesztita bártulajdonos és egy hakniszervező menedzser segítségével körbeturnézzák a Balatont. A zenekarral így vagy úgy, egy újabb lehetőséget kapnak az élettől a továbblépésre. A kérdés, hogyan élnek vele.

Megtekintés a FILMIO-n >>

blank
Fotó: NFI

Valami Amerika 2.

Tamás, Ákos és András padlót fognak. Tamás álmainak filmje, a „Bűnös város” megbukik, a lottónyeremény pedig elszállt, így a fiúknak újra össze kell fogniuk, ha talpra akarnak állni. Váratlanul Alex nyomára bukkannak, akit nem olyan könnyű elkapni, addig kavarja a dolgokat, amíg ráveszi Tamásékat, hogy a pénzért cserébe állítsanak színpadra egy darabot. A fiúknak azonban nem csak a színház világában kell helytállniuk, a szerelmi életükben is akad megoldandó probléma bőven.

Megtekintés a FILMIO-n >>

blank
Fotó: NFI

Nagyszerű magyar animációs filmek közül is válogathattok: