Titkos évadra várja közönségét a Müpába a Pannon Filharmonikusok

A Pécsett, Budapesten és Bécsben is sorozatot játszó Pannon Filharmonikusok meghirdette 2024/2025-ös, Titok című évadát Budapesten. A Pannon bérletsorozatuk május 31-ig kedvezménnyel meghosszabbítható, de szeretettel várják a sorozat iránt újonnan érdeklődőket is a Müpába.

Fotó: Dékány Zsolt

A több mint 200 éves társulat következő évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK. Mi a titka annak, hogy a klasszikus zenéjük ennyi embert vonz? Miért szereti a fővárosi közönség őket annyira, hogy majd minden koncertjük telt ház előtt zajlik? Miért ül egyre több fiatal a Müpa nézőterén?

„Ez a titok nem titok. Nincs rajta pecsét. Megtörhetetlen áll nyitva előtted. Vagy mégsem? Inkább hétpecsétes? Az ihlet, a zeneszerző, a karmester, a muzsikus, a hangszer, a hanghullám pecsétje után a hetedik talán te magad vagy? Te. A befogadó. Akiben rezonál a hang, aki tiszteli a művészt, csodálja a karmestert, ízleli a műveket és szomjazza a katarzist. A komolyzene a mi közös titkunk, és te vagy hozzá a kulcs.” – üzeni a társulat a közönségének.

Szeptemberben a nyitókoncerten Prokofjev II. zongoraversenye kirepít a világból. Előadója Tom Borrow, az alig 23 éves zongoristacsillag. Elhangzik a Bruckner-év tiszteletére a szerző IX. szimfóniája, az életmű esszenciája. Novemberben neves kórusok, énekesek és Mácsai Pál narrációja a gyászról az élet színére fordítja lelkünket: a 80 éve történt holokauszt közös meghurcoltatása, az egyéni tragédiák feletti szomorúságot az élet dicsőítése követi.

blank
Mácsai Pál / Fotó: Tóth László

Kesselyák Gergely vezető karmester Bernstein hatalmas apparátusú Kaddis szimfóniája mellé Penderecki szelíd hangú Kaddisát és Korngold művét illesztette. Maestro Varga Gilbert folytatja a fiatal tehetségek bemutatását, a klasszikus alkotások hártyavékony rétegeinek megfejtését. A szólista, Seohyun Kim a jövő nagy hegedűsgenerációjának alig 15 éves képviselője. Az általa játszott, Wieniawski hegedűverseny mellett a koncert arra a titokra keresi a választ Gounod, Bartók és Richard Strauss műveivel, hogy vajon a szerepek mozgatnak bennünket, amelyeket játszunk, vagy mi alakítjuk azokat?

Márciusban Beethoven Hegedűversenye az emberszeretet, életöröm kifejezése, Viktoria Mullova az érzékeny játékával közvetíti felénk. Csajkovszkij VI. „Patetikus” szimfóniája egy érzékeny művészélet összegzése. Az est karmestere Nicolò Umberto Foron, az üstökösként berobbant ifjú tehetség. Az évadzáró koncerten Bogányi Tibor és Dejan Lazić zongoraművész a játék és derű vizeire evez az életvidám Mozart művével és a szólista saját kompozíciójával. Az évadot Brahms II. szimfóniája zárja.

blank
Nicolò Umberto Foron / Fotó: Ovidiu Matiu

Bérletek a Müpa jegypénztárában és a Jegymesteren kaphatók, 6 és 18 éves kor között díjmentes gyerekbérlet igényelhető. Részletek a www.pfz.hu oldalon.

Ezt a komolyzenei kalandot kicsik és nagyok is élvezni fogják: