Budapest 5 nagy múltú vásárcsarnoka, ami a régi időkről mesél

Budapest monarchiabeli vásárcsarnokai a mai napig színesítik a város képét. Hol fő látványosságként, hol megbújva az épületek között mesélnek az átadásuk óta eltelt több mint 100 esztendőről.

Központi Vásárcsarnok

Nemcsak a Fővám tér, hanem egyben a főváros egyik impozáns épülete is a sárga-vörös tégláktól, tetején és homlokzatán pedig Zsolnay-kerámiáktól díszes Központi Vásárcsarnok. Megépítésére Európa különböző nagyvárosaiból érkeztek pályaművek, melyek közül Pecz Samu pályázata került ki győztesen. A közel egyhektáros vásárcsarnok 1897-ben készült el, és nem véletlen, hogy ország-világ csodájára járt. A neogótikus jegyeket magukon viselő kőkapukon belépve szemünk elé tárul a grandiózus csarnok karzatokkal megtoldott acélszerkezetes kialakítása. A csarnok épületét 1977-ben, megnyitásának 80. évében műemlékké nyilvánították. A nemzetközi elismeréseket is magáénak tudható épület mai napig árusok, vendéglátóhelyek és vásárlók sokaságától nyüzsög.

1093 Budapest, Vámház krt. 1-3.

Fotó: Central Market Hall / Nagycsarnok Facebook-oldala

Rákóczi téri Vásárcsarnok

A Központi Vásárcsarnokkal karöltve kezdetét vette a főváros több pontját kiszolgáló kisebb fiókcsarnokok tervezése. Budapest II. számú vásárcsarnoka a Rákóczi téren épült fel, tervezői Rozinay István és Klunzinger Pál volt. A vásárcsarnok története hullámhegyekkel és -völgyekkel tarkított, hol pezsgő helyszíne volt a mindennapoknak, de volt, hogy nélkülözte a vásárlóközönséget. Utóbbi miatt felmerült  a bezárása, de az is, hogy uszodává építik át. A csarnok életében fordulópontot jelentett 1988 májusa, amikor szinte majdnem porig égett. A csarnok sorsát ez az eset sem pecsételte meg, újjáépítését követően 1991-ben nyitott meg újra a látogatók előtt.

1084 Budapest, Rákóczi tér 7-9.

Fotó: Szabó Hajnalka

Klauzál téri Vásárcsarnok

A Klauzál téri Vásárcsarnok épülete több szempontból is különleges. Az Akácfa utca felől megközelítve grandiózus, nagy ablakok fogadják az érkezőt, míg a párhuzamosan futó Klauzál tér képébe majdhogynem észrevétlenül simul bele. Ennek oka, hogy a főváros harmadikként felépült fiókcsarnokának Klauzál tér felőli felsőbb szintjein bérlakások kaptak helyet. A Klunzinger Pál és Kommer József tervezte vásárcsarnokban a bérlakások mellett természetesen számtalan árusítóhely is kialakításra került. Az idő és az évek nem kímélték épületet, amelyet először 1986-87-ben, majd 2014-2015 között korszerűsítették, helyet adva immár a modern kor elvárásainak megfelelő üzleteknek.

1072 Budapest, Akácfa u. 42-48.

blank
Fotó: Szabó Hajnalka

Hunyadi téri Vásárcsarnok

A Czigler Győző tervei alapján készült IV. számú, Hunyadi téri fiókcsarnok a fővárosi vásárcsarnokok legkisebbje. A vásárcsarnok épületén érdemes a tekintetünkkel hosszabban is időzni és megkeresni a homlokzatot díszítő ökör-, tehén- és sertésfejeket formázó gipszstukkókat. A sokat megélt vásárcsarnok épületének felújítására meglehetősen későn, 2019-ben került sor: az épület ekkor kapta vissza régi fényét, főbejárat feletti Főbejárás feliratát és a már említett díszeit.

1067 Budapest, Hunyadi tér 4.

blank
Fotó: Szabó Hajnalka

Battyhány téri Vásárcsarnok

A fővárosi vásárcsarnokok sorában utolsóként nyílt meg Buda fiókcsarnoka a Battyhány téren. Története hasonlóan alakult a Rákóczi téri Vásárcsarnokéhoz, mélységek és magasságok egyaránt jellemezték. Az 1902-ben megnyíló, ugyancsak Klunzinger Pál nevéhez és terveihez köthető vásárcsarnok ötvözte a központi és a korábbi fiókcsarnokok megjelenését. Akkortájt, mikor a Rákóczi téri Vásárcsarnok esetében felmerült a fedett uszodává alakítása, a Batthyány téri újjászületését teniszcsarnokként képzelték el. A 70-es évekig, mikor a galéria a nagy budapesti virágpiacnak adott otthont, megkerülhetetlen pontja lett a fővárosnak. A több felújítást is megélt épület mára piacnak már nem, csak üzleteknek szolgál otthonául.

1011 Budapest, Batthyány tér 6.

blank
Fotó: Szabó Hajnalka

Ha a vásárcsarnok után felfedeznétek a Battyhány tér további kincseit: