Festői kilátópontok és barlangok mentén fut a Gerecse páratlan túraútvonala

Budapestről indulva csupán egy órát kell utaznunk autóval, hogy szinte azonnal a Gerecse lenyűgöző, természeti kincsekben bővelkedő vidékére csöppenjünk. Az itteni, lankákkal tarkított tájat pedig akár egy különösen kalandos, látványos és festői panorámapontokban gazdag barlangtúra során is felfedezhetjük.

Kilátás Öreg-kőről. Fotó: Aktív Magyarország

A Gerecse bércei között bújik meg Bajót községe, ahonnan egy 5 kilométer hosszú, nagyjából 2 órányi kalandozást ígérő körtúraútvonal vezet be minket a röghegység csodáinak világába. Bár a legtöbb helyen turistajelek mutatják az utat, túránk vége felé már jelzetlen ösvényeken kell járnunk, így érdemes feltöltött telefonnal és térképpel készülni a barlangfelfedező túrára.

Barlangfelfedező túra a Gerecse ösvényein

A közepesen nehéz gyalogtúra a település fő utcája (Kossuth Lajos utca) melletti Hősök teréről indul, ahonnan a zöld kereszt jelzésű út kalauzol el a Bajóti Szent Simon és Júda-templomhoz.

blank
Fotó: Horváth Zsolt

A római katolikus templomot Bajóti Simon ispán építtette a XIII. század közepén a bajóti várral együtt, amelynek maradványait még ma is felfedezhetjük a templomtól nem messze. Az évszázadok alatt megannyi megpróbáltatást átélt templomot eredetileg román és gótikus stílusban húzták fel, ám napjainkban a barokk korban átépített formájában láthatjuk.

Innen jobbra tartva, már a kék négyzettel jelölt útvonalon járva érkezhetünk meg egy földútra, amely az Öreg-kő felé vezetve szépen lassan egyre meredekebbé válik, miközben a fák lombjain átsejlenek a triászi korú képződmény lenyűgöző sziklavonulatai. Utunk az Öreg-kői pihenőt is érinti, ahol érdemes a padokon szusszanni egyet, míg bele nem vetjük magunkat a kék Ω jelzésű ösvényen az Y elágazású betonlépcsősor meredek kaptatójába.

blank
Fotó: Aktív Magyarország

A lépcsőfokok jobb oldali ágán az Öreg-kői 1. számú zsomboly 26 méter mély aknanyílását leshetjük meg, míg a másik a irányba letérve a Baits-barlang bejáratához érkezünk meg. A 46 méter hosszú járat falain a gömbüstök és fülkék mind-mind a meleg víz oldásának hatásairól tanúskodnak.

blank
Jankovich-barlang. Fotó: Aktív Magyarország

Kalandozás a Dunántúl ősemberbarlangjában

Ha esetleg a denevérek elüldöztek minket a Baits-barlangtól, akkor vértezzük fel magunkat egy jó adag bátorsággal, hisz a Jankovich-barlangnál is várhat ránk pár, ám vétek lenne kihagyni a Dunántúl egyik legjelentősebb régészeti lelőhelyét.

A 10 méter széles és magas csarnok egy 8 méter átmérőjű kürtővel nyílik a felszín felé, mindezzel egy elképesztően impozáns látványt nyújtva. A barlang járataiban a XX. században találtak rá sértetlenül a Neander-völgyi ősember által használt eszközökre. Vagyis egy igazi ősemberbarlang volt hajdanán a Jankovich-üreg, ahonnan feljebb haladva már a Szalay-barlangot és a mellette elterülő festői panorámát csodálhatjuk meg.

blank
Fotó: Horváth Zsolt

Esztergom városára, a Dunára és a közeli hegyekre nyíló kilátást magunk mögött hagyva már csak a hegytető meghódítása vár ránk. Túránk legnehezebb pontja ez, az Öreg-kő oldalában meredeken felfelé törő útvonal. Bár a Jankovich-barlang kürtőjére, majd az Öreg-kő északi nyúlványára nyíló panoráma minden egyest lépést megér.

blank
Fotó: Jenes András

A legszebb panoráma nyomában

De itt még nincs vége, hiszen tovább baktatva megannyi pompás kilátópont mellett haladhatunk el, mígnem elérjük az Öreg-kő messziről csodált északi szikláit.

Itt végül a lépcsőzetes sziklapadok tetejéről elénk táruló, az Öreg-kő csúcsát és a Nagy-Gerecse vonulatait magába foglaló körpanorámával ajándékoz meg minket a Gerecse. Visszafelé tartva már lejtős, erdei ösvényeken bandukolhatunk a zöld háromszög, majd a zöld kereszt jelzésű turistaúton, mígnem visszatérünk a völgyben rejlő Bajótra.

blank
Az Öreg-kő gerincének vége. Fotó: Aktív Magyarország

A Dunakanyar másik lenyűgöző túraútvonalát sem érdemes kihagyni: