7 varázslatos kastélymúzeum hazánkban, ami kívül-belül élményekkel vár

Ajánlónkban ezúttal olyan hazai kastélyokat válogattunk össze, melyek azon kívül, hogy mesebeli látvánnyal fogadnak, falaik között varázslatos élményekkel és izgalmas tárlatokkal várják a kíváncsi látogatókat.

Luby Interaktív Kastélymúzeum és Antik Rózsák Kertje

Luby Géza 1877 és 1879 között építtette Nagyar páratlan szépségű kastélyát, melyet Magyarország legnagyobb zenélő rózsakertje ölel körbe. A kastély falai között a múlt, a jelen és a jövő ötvöződik, minden korosztálynak garantált élményekkel szolgálva. Az interaktív múzeumban játékos feladványok segítségével ismerhetik meg a látogatók a szatmári régió történelmi, irodalmi, művészeti múltját. A kívül-belül mesés kastély a múzeumon kívül trópusi hangulatú pálmaháznak, egyedülálló rózsakertnek és kávézónak is otthonául szolgál..

4922 Nagyar, Petőfi u. 6. | Weboldal | Facebook

Fotó: Luby Interaktív Kastélymúzeum és Antik Rózsák Kertje Facebook-oldala

Helia-D Herba-kastély

Tolcsván, a Tokaji borvidék szívében található az a XVII. században épült kiskastély, mely ma a Helia-D Herba-Kastélynak ad otthont. A kastély falai közt kastély és- kozmetikumtörténeti kiállítás, gyógynövénykönyvtár, továbbá interaktív kiállítótér is várja a szépségápolás iránt érdeklődő látogatókat. Az érdeklődők az alapoktól kezdve ismerkedhetnek meg az ehető és szépítő gyógynövényekkel, felfedezhetik azokat a jóleső sétákhoz alkalmas szépségkertben, mely után megpihenni is érdemes egy csésze gyógytea mellett a kastély kávézójában.

3934 Tolcsva, Szent Imre utca 4. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Helia-D Herba-kastély Facebook-oldala

Helikon Kastélymúzeum

Keszthely minden évszakban pompás látványt nyújtó, a Festetics-család egykori, főúri kastélyában megannyi érdekes tárlat és kiállítás várja a közelről és messziről érkezőket egyaránt. A mesés épület körbejárása és megcsodálása után aktuális kedvünknek megfelelően merülhetünk el olyan tárlatok világában, mint a főúri enteriőrkiállítás, a hintó- és vadászati kiállítás, de várja ezen kívül a látogatókat pálmaház és madárpark, valamint történelmi modellvasút kiállítás is.

8360 Keszthely, Bástya u. 4. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Helikon Kastélymúzeum Facebook-oldala

Gödöllői Királyi Kastély

A Budapesttől tömegközlekedéssel alig fél órára található Gödöllő városa sem rest kecsegtetni bennünket izgalmas kiállításokkal, melynek történetesen a város impozáns kastélya ad otthont. A Gödöllői Királyi Kastély romantikus falai között az állandó kiállításon túl rendszeresek az időszaki kiállítások és a kastélyba invitáló programok is. A kastély aktuális, 2024 januárjának végéig látogatható időszaki tárlatán például egyedülálló, schönbrunni kincsekkel találkozhatnak a Sisi életét jobban megismerni vágyó érdeklődők.

2100 Gödöllő, Grassalkovich-kastély 5852 hrsz. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Gödöllői Királyi Kastély Facebook-oldala

Szász Endre Kastélymúzeum

A Kaposvártól nem messze található Várda aprócska településének színfoltja a Szász Endre munkásságának emléket állító kastélymúzeum. A párját ritkító Hollóházi porcelánokat festő művész egykori műtermének kulisszatitkaiba nyerhetünk bepillantást, de feltárul itt értékes antik műtárgy-gyűjtemény, Szász Endre alkotásai és azok a tárgyak is, melyek körülvették őt a mindennapok során. Természetesen az egykori Somssich-birtok kastélyát körbeölelő 6 hektáros arborétum és történeti kert megtekintésére is lehetőség nyílik. Látogatás előtt néhány órával mindenképp érdemes bejelentkezni a +36 30/959-6979-as telefonszámon.

7442 Várda, Fő u. 97. | Facebook

blank
Fotó: Szász Endre Kastélymúzeum Facebook-oldala

Brunszvik-kastély

A Budapesttől tömegközlekedéssel ugyancsak fél óra alatt elérhető Martonvásár és a mesés Brunszvik-kastély mindkét kiállítását érdemes meglátogatni. A mesés kastélyparkkal rendelkező épületben állandó interaktív kiállítás enged bepillantást az Agrártudományi Kutatóközpont által kutatott világba. Ittjártunkkor érdemes azonban a néhány évvel ezelőtt megújult Beethoven-emlékkiállítást is megtekinteni, ahol a Brunszvik-család és Beethoven barátságának a történetét ismerhetjük meg.

2462 Martonvásár, Brunszvik u. 2. | Weboldal

blank
Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép az utazásról

Szabadkígyósi Wenckheim-kastély

Nemcsak kívül, de falain belül is varázslatos világot elevenít meg a Szabadkígyóson található Wenckheim-kastély. A felújított kastélyépület egy interaktív kiállításnak ad otthont, mely a „Vendégségben Wenckheiméknél” nevet viseli. A kiállítás páratlan légkört teremt, olyant, amiben a látogató azt érezheti, valóságos időutazáson vesz részt. A kiállítás személyes hangon megszólaló hősei a kastély egykori lakóit idézik meg, főúri tradíciókon, szertartásokon és romantikus, szerelmes főúri történeteken kalauzolják végig a kastélyba látogatókat.

5712 Szabadkígyós, Áchim András u. 23. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Szabadkígyósi Wenckheim-kastély Facebook-oldala

Ha idén ősszel mesébe illő kastélyok keresésére is indulnátok: