Megőrizték Michelin-csillagjaikat és minősítéseiket a magyar éttermek, sőt újak is csatlakoztak a tavaly elismerést szerzők közé. A MICHELIN Guide új magyarországi kiadásában továbbra is két 2 Michelin-csillagos és hét 1 Michelin-csillagos étteremet találhatunk, míg a tavalyinál 14-gyel több, összesen 59 étterem kapott Michelin-ajánlást.
Tavaly először közölt hazánk egészéről étteremlistát a MICHELIN Guide, amivel immár az egész ország konyhaművészeti kínálata világszerte felkerült a vendégek gasztrotérképére. A most megjelenő második országos értékelésnél a tavalyinál is több, összesen 28 budapesti és 47 vidéki éttermet ismertek el.
Az előző évben Michelin-csillagot, vagy minősítést szerző éttermek mindegyike bekerült idén is a válogatásba, ugyanakkor 14 új étterem sikerének is örülhetünk. A tesztelést végző ellenőrök ítélete alapján további 8 budapesti és 6 vidéki vendéglátóhely teheti ki ezentúl a Michelin-ajánlást hirdető táblákat. Az újabb elismerések is azt mutatják, hogy óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt néhány évben a vidéki gasztronómia. Ennek is köszönhető, hogy minden korábbit felülmúlt a Michelin-ajánlású gasztrohelyszínek száma: idén összesen 59 éttermet díjaztak. A pécsi Morzsával pedig összesen 7-re nőtt a Bib Gourmand, azaz kiváló ár-érték arányú éttermek száma.
A fenntarthatóság is egyre fontosabb hívószó a turizmusban, ezért is jelentős, hogy tavalyhoz képest tovább emelkedett a Zöld csillagos vendéglátóhelyek száma is, így idén összesen 5 étterem büszkélkedhet ilyen minősítéssel országszerte. A tavalyi rangsorhoz új belépőként csatlakozott a szigligeti Villa Kabala. A zöld csillaggal az alapanyag-beszerzéstől kezdve a lokális és szezonális termékek alkalmazásán át a hulladékkezelésig a konyhai-éttermi munka minden aspektusát díjazza a MICHELIN.
A MCHELIN Guide 2023-as magyar díjazottjai:
Két MICHELIN-csillag:
- Platán Gourmet, Tata
- Stand, Budapest
Egy MICHELIN-csillag:
- Babel, Budapest
- Borkonyha Winekitchen, Budapest
- Costes, Budapest
- essência, Budapest
- Rumour, Budapest
- Salt, Budapest
- 42, Esztergom
BIB Gourmand:
- Anyukám Mondta, Encs
- Casa Christa, Balatonszőlős
- Kistücsök, Balatonszemes
- Macok, Eger
- Morzsa, Pécs (új)
- Mór24, Balatonfüred
- Sparhelt, Balatonfüred
Zöld csillag:
- Almalomb, Hosszúhetény
- Graefl Major Kétútköz, Poroszló
- Onyx Mühely, Budapest
- Salt, Budapest
- Villa Kabala, Szigliget (új)
Különdíjak:
- Welcome and Service Award: Terjék Petra és Fölföldi Péter (Villa Kabala, Szigliget)
- Sommelier Award: Rácz Imre (Spago by Wolfgang Puck, Budapest)
- Young Chef Award: Zaida Zincenco (Zincenco Kitchen, Budapest)
Idén először ajánlást elért éttermek (Tányér):
- Bobajka, Tarcal
- Botanica, Dánszentmiklós
- Csopaki Resti by Laurel, Csopak
- FLAVA, Budapest
- Fricska 2.0, Budapest
- GÓRÉ, Kisharsány
- MoszkvaTéЯ Bistro, Budapest
- NOON, Balatonfüred
- Piac 42, Esztergom
- SHO, Budapest
- Solid, Budapest
- Tati, Budapest
- White Salon, Budapest
- Zincenco Kitchen, Budapest