Megjelent a Michelin Guide által díjazott magyar éttermek 2023-as listája

Megőrizték Michelin-csillagjaikat és minősítéseiket a magyar éttermek, sőt újak is csatlakoztak a tavaly elismerést szerzők közé. A MICHELIN Guide új magyarországi kiadásában továbbra is két 2 Michelin-csillagos és hét 1 Michelin-csillagos étteremet találhatunk, míg a tavalyinál 14-gyel több, összesen 59 étterem kapott Michelin-ajánlást.

Mindkét MICHELIN-csillagát megőrizte a budapesti Stand / Fotó: Stand Restaurant Facebook

Tavaly először közölt hazánk egészéről étteremlistát a MICHELIN Guide, amivel immár az egész ország konyhaművészeti kínálata világszerte felkerült a vendégek gasztrotérképére. A most megjelenő második országos értékelésnél a tavalyinál is több, összesen 28 budapesti és 47 vidéki éttermet ismertek el.

Az előző évben Michelin-csillagot, vagy minősítést szerző éttermek mindegyike bekerült idén is a válogatásba, ugyanakkor 14 új étterem sikerének is örülhetünk. A tesztelést végző ellenőrök ítélete alapján további 8 budapesti és 6 vidéki vendéglátóhely teheti ki ezentúl a Michelin-ajánlást hirdető táblákat. Az újabb elismerések is azt mutatják, hogy óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt néhány évben a vidéki gasztronómia. Ennek is köszönhető, hogy minden korábbit felülmúlt a Michelin-ajánlású gasztrohelyszínek száma: idén összesen 59 éttermet díjaztak. A pécsi Morzsával pedig összesen 7-re nőtt a Bib Gourmand, azaz kiváló ár-érték arányú éttermek száma.

Fotó: Morzsa

A fenntarthatóság is egyre fontosabb hívószó a turizmusban, ezért is jelentős, hogy tavalyhoz képest tovább emelkedett a Zöld csillagos vendéglátóhelyek száma is, így idén összesen 5 étterem büszkélkedhet ilyen minősítéssel országszerte. A tavalyi rangsorhoz új belépőként csatlakozott a szigligeti Villa Kabala. A zöld csillaggal az alapanyag-beszerzéstől kezdve a lokális és szezonális termékek alkalmazásán át a hulladékkezelésig a konyhai-éttermi munka minden aspektusát díjazza a MICHELIN.

blank
Fotó: Villa Kabala Facebook

A MCHELIN Guide 2023-as magyar díjazottjai:

Két MICHELIN-csillag:

  • Platán Gourmet, Tata
  • Stand, Budapest

Egy MICHELIN-csillag:

  • Babel, Budapest
  • Borkonyha Winekitchen, Budapest
  • Costes, Budapest
  • essência, Budapest
  • Rumour, Budapest
  • Salt, Budapest
  • 42, Esztergom

BIB Gourmand:

  • Anyukám Mondta, Encs
  • Casa Christa, Balatonszőlős
  • Kistücsök, Balatonszemes
  • Macok, Eger
  • Morzsa, Pécs (új)
  • Mór24, Balatonfüred
  • Sparhelt, Balatonfüred

Zöld csillag:

  • Almalomb, Hosszúhetény
  • Graefl Major Kétútköz, Poroszló
  • Onyx Mühely, Budapest
  • Salt, Budapest
  • Villa Kabala, Szigliget (új)

Különdíjak:

  • Welcome and Service Award: Terjék Petra és Fölföldi Péter (Villa Kabala, Szigliget)
  • Sommelier Award: Rácz Imre (Spago by Wolfgang Puck, Budapest)
  • Young Chef Award: Zaida Zincenco (Zincenco Kitchen, Budapest)

Idén először ajánlást elért éttermek (Tányér):

  • Bobajka, Tarcal
  • Botanica, Dánszentmiklós
  • Csopaki Resti by Laurel, Csopak
  • FLAVA, Budapest
  • Fricska 2.0, Budapest
  • GÓRÉ, Kisharsány
  • MoszkvaTéЯ Bistro, Budapest
  • NOON, Balatonfüred
  • Piac 42, Esztergom
  • SHO, Budapest
  • Solid, Budapest
  • Tati, Budapest
  • White Salon, Budapest
  • Zincenco Kitchen, Budapest