7 vezetett séta májusra és júniusra, ha bebarangolnátok a nyáreleji fővárost

Májusban és júniusban a legkülönfélébb fővárosi kertek, barlangok, lakótelepek és épületek fedik fel titkaikat előttetek. Mikor, ha nem most indulnátok a felfedezésükre?

Rózsakerti séta

Csoportos, de akár egyéni séta keretében is megismerkedhettek a Millennium Házának kertjében júniusban nyíló rózsákkal. A kultúrtörténeti kalandozás során a rózsák jelentőségéről, a rózsakertek történetéről, eredetéről és bizonyos rózsafajok felhasználásról lesz szó. A júniusban több, választható időpontban is megrendezésre kerülő 60 perces sétán azt is megtudhatjátok, hány tő rózsát és milyen különleges példányokat tart számon a rózsakert.

Több, választható időpontban | Tovább a sétára>>>

Fotó: millenniumhaza.hu

Vár-barlangi séta

Május 7-én, 21-én, 28-án és 29-én megnyílnak a Budai Vár alatt húzódó, 3 km hosszú barlangrendszer látogatók elől eddig elzárt részei. A 1,5-2 órás séta a Szentháromság térről indul, a résztvevők ezt követően ereszkednek a mélybe, hogy ember és természet alkotta földalatti termek és folyosók hosszú során át fedezzék fel a vár eddig ismeretlen arcát. Fény derül továbbá arra is, hogy ezek a barlangüregek milyen szerepet töltöttek be az évszázadok során.

A séta időpontjai: május 7., 21., 28., 29. | Tovább a sétára>>>

Fotó: Vár-barlangi séták Facebook-oldala

Budapest, Budapest, de csodás

A Fiumei úti sírkert május 12-én és 13-án is ingyenes, vezetett sétára invitál. A 19. század második felében zajló építkezések – mint a Nagykörút, az Andrássy út vagy épp a Hősök tere -, nemcsak manapság, de már akkoriban is meghatározták a városképet. A 1,5-2 órás programon olyan személyek sírjait és emlékezetét ismerhetitek meg, akiknek jelentős szerep jutott Budapest arculatának kialakításában. A sétára regisztrálni a weboldalon tudtok.

A séta időpontjai: május 12., 13. | Tovább a sétára>>>

blank
Fotó: Fiumei úti sírkert Facebook-oldala

Élet a Wekerlén

Május 13-án és június 10-én a Sétaműhellyel karöltve járhatjátok be az ország egyik leghíresebb lakótelepét. A különleges hangulatú Wekerletelep és vele együtt minden épület, magasba nyújtózó torony, erkély és spalettás ablak ugyanis hosszú-hosszú történeteket mesél. A sétán arra derül fény, milyen volt egykor és milyen manapság az élet a Wekerlén, és hogy miért volt szükség egy ekkora jelentőségű munkástelep létrehozására a 20. század elején.

A séta időpontjai: május 13., június 10. | Tovább a sétára>>>

blank
Fotó: setamuhely.hu

Epreskerti mesék

Rendhagyó, 2 órás sétára invitál május 13-án, 21-én és június 11-én is az Imagine. Mindhárom napon 10:00-kor és 12:30-kor kapcsolódhattok be ugyanis az eldugott, mesebeli Epreskert meséibe. Ezen az alkalmon a séta élménye, a sétavezető magyarázatai és a színészi játék fonódik össze és egyfelvonásos, időutazó sétaszínház keretében nyújt bepillantást az Epreskertbe. Ne lepődjetek meg, ha belebotlanátok Jókai Mórba, Stróbl Alajosba vagy épp Sisibe!

A séta időpontjai: május 13., 21., június 11. | Tovább a sétára>>>

blank
Fotó: imagine.hu

Art deco Budapest

Nem akármilyen sétára vállalkozhattok május 20-án, hiszen három évtizeden és három kerületen át kalandozhattok majd a budapesti art deco világában. A Pestbudai Séták csapatával az 1910-es, ’20-as és ’30-as évek kiemelkedő építészeti csodáit ismerhetitek meg Józsefváros, Erzsébetváros és Lipótváros utcáin járva. A 2,5 órás sétán manzárdtetők, pillérek, történetek, bűnügyi regények és korabeli sajtócikkek vezetnek majd benneteket.

A séta időpontja: május 20. | Tovább a sétára>>>

blank
Fotó: pestbudaisetak.hu

Füvészkerti séta

Se csomagra, se útlevélre nem lesz szükségetek június 11-én, hiszen anélkül is végigjárhatjátok majd a Szaharát, az esőerdők rejtekét, akárcsak a hegyvidékek erdejét. Ezen a vasárnapon a 11 és 14 órakor kezdődő 1,5-2 órás sétán a Füvészkert fedi majd fel 250 évet magába foglaló történetét. Az igen gazdag növénygyűjtemény hazai és a világ különböző pontjairól származó növényei is bőven tartogatnak majd érdekes történeteket.

A séta időpontja: június 11. | Tovább a sétára>>>

blank
Fotó: Demeter Károly/ELTE Füvészkert Facebook-oldala

Ha a rózsadombi lankákon sétálnátok egy jót: