Szilvásvárad 8 felfedezni való kincse, ami barangolásra csábít

Minden évszakban páratlan kirándulásra invitál a Bükk-vidék egyik legszebb régiója, Szilvásvárad és a vadregényes erdő ölelte Szalajka-völgy térsége.

Millenniumi kilátó

A bükki rengetegből kimagasló Millenniumi kilátó immár 23 éve, 2000. augusztus 20-a óta nyújt lenyűgöző panorámát a környező vidékre. A betontalapzattól a zászlócsúcsig 36 méter magas kilátó teraszáról derűs időben elénk tárul a festői Bükk, a lágyan hullámzó domborzat, de kis szerencsével még a Tátra hegycsúcsai is. A Szilvásváradról gyalog is megközelíthető kilátóhoz a Millenniumi tanösvényen keresztül juthattok fel, ne feledjétek azonban, hogy rossz időjárás esetén a kilátó zárva tart!

3348 Szilvásvárad, Kalapat tető hrsz. 0152/6 | Elérhetőség és nyitvatartás

Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép az utazásról

Pisztrángos tavak

A messze földön híres szilvásváradi pisztráng lelőhelyére a Bükkben, a Szalajka-völgy ölelte Pisztrángos tavaknál bukkanhatunk. Az őshonos, vadon élő sebes pisztráng mesterséges tartásával és tenyésztésével csaknem 100 éve foglalkoznak. Mivel a pisztrángok fejlődéséhez más-más hőmérsékletű vízre van szükség, ezért a tenyésztéshez számtalan kisebb-nagyobb tó áll rendelkezésre. Ha itt jártok, ne felejtsétek el megkóstolni az egyedülálló módon, kályhában sült és füstölt, Sáfrány-féle pisztrángot!

Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép az utazásról

Fátyol-vízesés

Hazánk egyik egyedülálló képződménye, a Szalajka-völgy egyik csodája, a 17 méter hosszú mészkőlépcsőn, fátyolszerűen áradó Fátyol-vízesés. A 17-18 mészkőlépcsőn alázúduló víz kiemelkedő természeti értéke vitathatatlan, látványa pedig nemcsak a térségbe csalogatja, de minden alkalommal megállásra is készteti az ide kirándulókat. A mésztufagáton hömpölygő vízesést bár a Szalajka-patak táplálja, a szélsőséges vízjárás következtében előfordulhat, hogy bizonyos esetekben elapad.

blank
Fotó: Petró Róbert Migó

Szikla-forrás

Nem messze a Fátyol-vízeséstől található a Szalajka-völgy egyik jelképeként is számon tartott Szikla-forrás. A Szalajka-patakot tápláló forrás kristálytiszta vize egy sziklafal hasadékán keresztül tör felszínre. A Bükk-hegység egyik legnagyobb vízhozamú karsztforrása egyben ritka és igazán gyönyörű természeti jelenség. A Szalajka-völgy egyik legfontosabb geológiai kincséről érdemes tudni továbbá, hogy felszínre törő vize néhány fokkal mindig melegebb a Szalajka-forrásénál.

blank
Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép az utazásról

Sipovics-tengerszem

A Felső-tónak is nevezett Sipovics-tengerszem vidéke és a tó kristálytiszta vize a kirándulók minden várakozását és képzeletét képes felülmúlni. A minden évszakban más-más arcát mutató tó a Szalajka-patak több helyen való felduzzasztásával jött létre. Nincs olyan évszak, mikor a kristálytiszta, kékes-zöldes víztükör veszítene szüntelen csillogásából, míg az azt körbeölelő rengeteg minden alkalommal számtalan, felfedezni való természeti gyöngyszemet rejteget.

blank
Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép az utazásról

Istállós-kői-barlang

A Gloriett-tisztáson tartott szusszanásnyi pihenő után mindenképp érdemes a tisztásról megközelíthető Istállós-kői-barlang felfedezésére indulnunk. A 609 méteres magasságban nyíló barlang – mely egy földtani törésvonal mentén alakult ki – szerpentinszerű, meredek gyalogösvényen keresztül közelíthető meg. Mivel a 45 méter mély, 9-10 méter széles barlang régészeti jelentőségű, ezért 1944-ben előbb védetté, majd 1982-ben fokozottan védetté nyilvánították.

blank
Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép az utazásról

Szilvásváradi Állami Erdei Vasút

A Szalajka-völgy bejáratától indul 5 km hosszan kanyargó útjára a Szilvásváradi Állami Erdei Vasút. A működését 1908-ban megkezdő vasutat kezdetben a faanyag és mészkő szállítására használták. A turizmus fellendülésével az egyik legforgalmasabb kisvasútvonallá vált, ahol dízelmozdonyok húzzák-vonják a szerelvényeket. A legmeredekebb kisvasútvonalként számontartott Szilvásváradi Állami Erdei Vasúttal a Szalajka-völgy bejáratától a Gloriett-tisztásig utazhatnak a kirándulók.

blank
Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép az utazásról

Református kerektemplom

Európa legnagyobb református kerektemplomaként és egyben Szilvásvárad szimbólumaként tartják számon a település szívében található református kerektemplomot. A népi-klasszicista stílusban 1837-40 között épült hófehér templom Povolny Ferenc egri építész és Gróf Keglevich Miklós, a falu földesurának nevéhez fűződik. Kerek formája, mérete, négyoszlopos bejárata, de oszlopokkal körbevett, különleges elrendezésű belső tere is nem mindennapi látványt nyújt. Látogatása az istentiszteletek alkalmával lehetséges.

3348 Szilvásvárad, Aradi vértanúk útja 33. | Elérhetőség és látogatási rend

blank
Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép az utazásról

Ha Szilvásvárad kincsei után megcsodálnátok a Bükk különleges sziklamonstrumát: