Különleges borvacsora vár élő zenével Budapest szívében

A bor filozófiája Hamvas Béla egyik legismertebb és legkedveltebb írása. Ezt a művét maga a szerző is áttörésnek nevezi. A Scruton a könyvhöz kapcsolódóan zenei kalandozásra hívja az érdeklődőket január 14-én, két művész tolmácsolásában.

A bor filozófiája megjelenése óta töretlen népszerűségnek örvend. Kiemelendő A bor szertartástana c. fejezet, mely többek között tárgyává teszi, mikor igyunk és mikor ne. Hogyan igyunk? Miből igyunk? Egyedül, kettesben, férfival vagy nővel? Beszél a bor és a munka, a bor és a séta, a bor és a fürdő, a bor és az alvás, a bor és a szerelem kapcsolatáról. Szabályokat tartalmaz arra vonatkozóan, milyen alkalommal milyen bort kell inni, mennyit, milyen ételekhez, milyen helyeken és milyen keverésben?

A bor filozófiája – Rátóti Zoltán és Huzella Péter estje borvacsorával (2023. január 14.)

Mindezt sok humorral fűszerezve hallhatjuk Rátóti Zoltán Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló művész előadásában a Scruton Veres Pálné utcai egységében. Méltó partnere Huzella Péter, Kossuth-díjas zenész, aki gitárjátékkal és énekkel tesz színesebbé az előadást.

Tovább a Facebook-eseményre >>

Hamvas gondolatai mellett Balassi Bálint, Csokonai Vitéz Mihály, Vörösmarty Mihály, Petőfi Sándor, Márai Sándor, Zalán Tibor énekelt versei, valamint népdalok, kocsmadalok és diákdalok csendülnek fel az est során. Az előadást Márai-szövegek keretezik, közöttük hangzanak el Hamvas Béla A bor filozófiája című könyvének fontos részei és énekelve a magyar költészet klasszikus és mai boros versei.

Az est során jellegzetes magyar borokat kóstolhat meg a közönség, hogy pontosan azt élhessük át, amelyről Hamvas Béla ebben a művében beszél.

Hangolódásképpen olvasd el ezt az idézetet a műből és váltsd meg jegyedet az eseményre!

“Elhatároztam, hogy imakönyvet írok az ateisták számára. Korunk ínségében a szenvedők iránt részvétet éreztem és ezen a módon kívánok rajtuk segíteni. Feladatom nehézségével tisztában vagyok. Tudom, hogy ezt a szót, Isten, ki se szabad ejtenem. Mindenféle más neveken kell róla beszélni, mint amilyen például csók, vagy mámor, vagy főtt sonka. A legfőbb névnek a bort választottam. Ezért lett a könyv címe a bor filozófiája, s ezért írtam fel jeligéül azt, hogy: végül is ketten maradnak, Isten és a bor.”

Kattints ide a jegyvásárláshoz >>