5 idilli természetes fürdőhely, ha lombkoronák ölelésében csobbannál

A klórszagú, zsúfolt strandok helyett sokan preferálják a természetes fürdőhelyek romantikáját. Vitathatatlanul egyedi bájjal kecsegtető, árnyas fák ölelte partszakaszokra vezet most utunk a tóparti idill reményében.

Malom-tó

A Budapesttől egy karnyújtásnyira fekvő Veresegyházon a Malom-tó 1928 óta üzemelő ingyenes tóstrandja hoz frissülést a kánikulában. A retro életérzéssel kecsegtető strandon vállfás öltöző, mosdóblokk, szabadtéri strandzuhanyok, tóvízilabda-pálya és büfék szolgáltatják a kényelmet és a kikapcsolódást. A fövenyt minden szezon elején friss homokkal töltik fel és mivel a tó fennmaradó része a horgászoknak és a kacsáknak hoz örömöt, a vízben így bójákkal kijelölt részen ejthetjük meg a mindig jóleső pancsolást. Autóval érkezőknek a strand területén kívül eső parkoló áll rendelkezésére, de ha úgy döntötök, hogy busszal vagy vonattal érkeztek felfrissülni, úgy ebben az esetben sem kell a strandig sokat sétálni.

Fotó: vizesveres.veresegyhaz.hu

Dombay-tó

A Pécsváradtól két kilométerre, a Zengő lábánál elterülő Dombay-tó a Kisnádasdi-forrásból nyeri vizét, melynek gyorsfolyású patakját hajdanán malmok egész sora szegélyezte – ezek közül több ma is áll, különféle turisztikai funkciókat betöltve. A tó ötlete 1959-ben pattant ki Dombay János régész fejéből, akinek javaslatára 1961-ben meg is épült az a 71 méter hosszú zsilipes gát, amelynek eredményeképpen megszületett Baranya első mesterséges csónakázótava. Az itt kiépült üdülőtelep az évtizedek során lassacskán kezdte elveszíteni báját, a tó és környezetének 2015-16-os, teljes körű felújítása azonban megálljt parancsolt az aggasztó folyamatoknak: a Dombay-tó ma újra a helyiek kedvelt fürdőhelye.

Természetes fürdőhelyek Magyarországon: Dombay-tó
Fotó: Györkő Zsombor

Hársas-tó

A Szentgotthárdhoz tartozó Máriaújfalu szélén találjuk az 1980-as évek végén, a Hársas-patak felduzzasztásával létrejött Hársas-tavat (kevésbé jól csengő nevén Máriaújfalui-víztározót), mely párját ritkítóan szép környezetével, strandröplabdapályás, nemrégiben felújított szabadstrandjával és a táj élővilágát, valamint a vidék építészeti értékeit bemutató tanösvényével emelkedik ki Magyarország többi állóvize közül. A könnyedén körbesétálható és -tekerhető tó, melyet a helyiek az Őrség Balatonjának neveznek, télen a lékhorgászok körében örvend különösen nagy népszerűségnek, nyáron pedig az ország minden szegletéből vonzza a felfrissülni vágyó fürdőzőket.

Természetes tófürdők Magyarország: Hársas-tó
Fotó: Peresztegi Zsolt

Pécsi-tó

Az orfűi tórendszer legnagyobb tagja kötelező úti cél, ha pécsi kiruccanást terveztek. Az 1966-ban felduzzasztott, festői fekvésű tavat a Mecsekben található Vízfő-barlang forrása táplálja. Partján már a hetvenes években üdülők sora, szállodák és kempingek jelentek meg. Manapság kajak, kenu, sárkányhajó és SUP bérlésére a tó keleti oldalán, az Orfű Aktív Víziturisztikai Központban van lehetőség, míg az Orfű-patak befolyásához épített Medvehagyma Házban a Nyugat-Mecsek és az Orfűi-tavak természeti, ökológiai értékeit, valamint a környék turisztikai látványosságait és kulturális kincseit ismerhetjük meg játékos, interaktív formában.

Természetes tófürdők Magyarország: Pécsi-tó
Fotó: Györkő Zsombor

Vadása-tó

Hegyhátszentjakab határában, dús lombkoronák, tőzegpáfrányok, osztrák zergevirágok és harmatkásák ölelésében bújik meg az Őrség gyöngyszemeként emlegetett Vadása-tó: a mesterséges tavacska (valójában egy háromhektáros déli és egy egyhektáros északi részből álló tóegyüttes) 1968-ban született meg a Vadása-patak vízének felduzzasztásával, mára pedig kedvelt célponttá vált a környéket felkereső, pihenni, fürdőzni és horgászni vágyók körében. Habár a kiváló vízminőségű tóban 2014 óta tilos az úszás, ez alól kivételt képez a Vadása Strand több mint 150 méteres partszakasza, ahol közel 6100 négyzetméternyi zöldterület áll a természetszerető fürdőzők rendelkezésére.

Vadása-tó

5 egyedülálló nemzeti park a természet szerelmeseinek: