Megújult a Balaton-felvidék tanúhegyének erdő rejtette vára

Veszprém megyében, Devecsertől nem messze találjuk Dobát, szomszédságában, egy sűrű erdő közepén pedig a térségre pazar panorámát biztosító Somló várát. A 431 méteres vulkáni tanúhegy, a Somló északi oldalának dísze egy év alatt született újjá.

Fotó: nof.hu

A várat megközelíteni kizárólag gyalogosan lehet, feltétlenül érdemes azonban nekirugaszkodni, mert a csodálatos látvány kárpótolja mindazokat, akik vállalkoznak a 30-40 perces sétára. A Somló hegy lábától, a Margit kápolnától a Kitaibel-tanösvényen keresztül, a turistajelzéseket követve vezet az 1 kilométer hosszúságú sétaút.

Fotó: nof.hu

A hegyre felérve találjuk Magyarország legkisebb borvidékének erődjét, a szabálytalan alakú, belső tornyokkal és több udvarral szabdalt Somlói várat. A történelmi borvidék és természetvédelmi terület szívében található erődítmény megújulása során a délnyugati kaszárnyaszárny, az oda vezető híd, a sütőház fejlesztésére került sor, ahogy az alsóvár megerősítésére, illetve egy interaktív kiállítás kialakítására is.

blank
Fotó: nof.hu

Az ingyenesen látogatható erődítmény kiállításán régészeti bemutatótér mutatja be az elmúlt időszak feltárásainak eredményét, a hely érdekességeiről, a várépítészetről, építészettörténetről, a korabeli életmódtörténetről információs táblákról tájékozódhatunk.

blank
Fotó: MTI/Vasvári Tamás
blank
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A kaszárnyaszárnyban elkészült galérián, a lőréseken keresztül nyílik kilátás a tájra és ha úgy döntünk továbbállnánk a térség számos nemrég megújult látnivalóihoz, templomokhoz, pincékhez és a Somló kapuja látogatóközponthoz mindenképp érdemes ellátogatni.