7 hely Budapesten, ahol isteni kürtőskalács kapható

A kürtőskalácsot korábban a székelyek ünnepi süteményeként tartották számon, ami az esküvők, keresztelők, családi események elengedhetetlen kelléke volt. A szokás ugyan megmaradt, de az édesség időközben hungarikummá avanzsált Magyarországon, azóta pedig nincs olyan vásár, ahol ne lenne legalább egy kürtőskalácsos stand. Válogatásunkban bemutatjuk nektek Budapest legjobb kürtőskalácsozóit.

Fotó: Kató Néni Finomságai Facebook

Édes Mackó kürtőskalács-cukrászda

Az Édes Mackó hazánk első olyan kürtőskalács-cukrászdája, ahol kürtőskalácsból készítenek desszerteket. Hangulatos üzletüket 2018-ban nyitották meg az Állatkerti körúton, a Holnemvolt Vár Lovarda épületében. Különleges kínálatukban meglepő ízkombinációkkal kísérleteznek, ezért érdemes kipróbálnotok a cukrászdában kapható kürtős krémest, kürtős gubát, kürtős grízt és zserbót is. Szerdánként és péntekenként glutén- és tejmentes kürtőskalácsokat is készítenek, a mentes változathoz a hét többi napján előrendeléssel juthattok hozzá, de további egyedi kéréseket és igényeket is szívesen teljesítenek.

1146 Budapest, Állatkerti krt. 14-16.

blank
Fotó: Glódi Balázs

Kató Néni Finomságai

A Kató néni-féle kürtőskalács minden évben elmaradhatatlan kelléke a fővárosban fellelhető karácsonyi vásároknak. Ha azonban nemcsak a vásárokban fogyasztanátok kürtőst, akkor érdemes betérnetek a családias hangulatú üzletbe, ahol elképesztő választékkal várnak titeket. A két évtizede működő Kató Néni Finomságai a nagymama konyhájának ízeit idézi fel, ez pedig mindenki számára ismerős lehet. A Magyarországon elsőként náluk kapható, fagyival töltött kalácsok koncepciója jól bevált, így már maguk készítik el hozzá a fagylaltot, akár vegán változatban is. A manufaktúra nem csak az édesszájú vendégekre gondolt, hiszen ha inkább a sós íz kedvelői vagytok, arra is könnyedén találhattok opciót.

1051 Budapest, Október 6. utca 6.

blank
Fotó: Kató Néni Finomságai Facebook

Gelateria Pichler

Áprilisban újra megnyitotta kapuit a Ferenciek terétől egy lépésre található Gelateria Pichler. A boltban alapvetően isteni kézműves fagylaltokat árulnak vendégeiknek, másik fő profiljuk pedig az egész évben kapható, frissen és helyben sütött kürtőskalács. Mivel adott volt a fagylalt, ezért egyértelmű volt, hogy itt az idő kombinálni a kettőt, így született meg a fagylalttal töltött kürtőskalács. A fagyiból akár négy gombócot is kérhettek, de amennyiben másfajta különlegességre vágytok, akkor válasszátok a tavaly nyáron debütált málnás kürtőskalácsot, amit még egy kis nutellával is felturbóznak nektek.

1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 4.

blank
Fotó: Gelateria Pichler Facebook

Hoppácska!

Ahogy a neve is tükrözi, a Hoppácska! kínálata igencsak meglepő, az étlapot olvasva valószínűleg ti is rácsodálkoztok majd néhány kürtőskalács-kombinációra. Alapjaiban gondolták újra a kürtőskalács elkészítését, így még a hagyományos, édes tésztás kalácsok is különleges köntöst kaptak. Példaként megemlítenénk a fehér csokival töltött, gránátalmás-pisztáciás vagy a mákos gubás kreációkat. Emellett a sós változatokra is fókuszálnak, amelyek textúrája kicsit tömörebb a hagyományosnál. Akár körözöttes, pulykamelles vagy baconös kürtőskalácsot is kóstolhattok, de azért hozzátesszük, hogy ezek még a visszafogottabb változatok. Érdemes minél többet kipróbálni.

1092 Budapest, Ráday utca 33b

blank
Fotó: Hoppácska Facebook

Molnár’s Kürtőskalács Kávézó

A Váci utcai Molnár’s Kürtőskalácsozó dolgozói arra törekednek, hogy minden egyes édességet a lehető legjobb minőségben készítsenek el. Ez pedig valóban sikerül nekik, hiszen még a turisták is csodájára járnak az itt készült kürtőskalácsoknak, amiért még hosszú sorokat is képesek kivárni. Kínálatukban a nyolc legnépszerűbb íz (vanília, fahéj, dió, mandula, csokoládé, kókusz, kakaó és mák) kapott helyet, a kalácsokat pedig még fagylalttal megtöltve is kérhetitek. Az üzlet vendégei előszeretettel követik végig a sütemény elkészítésének fázisait (feltekerés, sütés, ízesítés), a szerencsések pedig még kóstolót is kaphatnak.

1052 Budapest, Váci utca 31.

blank
Fotó: Molnár’s Kürtőskalács Kávézó Facebook

Körösfői Kürtőskalács

Ha az autentikus erdélyi ízek kedvelői vagytok, akkor érdemes a Bartók Béla út felé venni az irányt, hiszen ott bújik meg az eredeti Körösfői Kürtőskalácsozó kedves kis boltja. A családi vállalkozást egy erdélyi házaspár üzemelteti, akik már több mint 13 éve, hagyományos módon készítik el kalácsaikat. Az üzlet a belső terét tekintve is a településre jellemző jegyeket hordozza magában, hiszen mindenfelé tradicionális, matyóhímzéses tányérok és terítők díszítik a teret. A kürtőskalácsok ízesítésénél is követik a hagyományokat, így a már megszokott fahéjas, diós, vaníliás, kakaós és kókuszos kapható náluk.

1114 Budapest, Bartók Béla út 10.

blank
Fotó: Körösfői Kürtőskalács Facebook