Kivételes, újévi orgonakoncertnek ad otthont januárban a Szent István Bazilika

A budapesti Szent István Bazilika egész esztendőben számos zenei rendezvénynek kedvelt helyszíne. A hangversenyek sorában kiemelkedő jelentőségű a hagyományos január 2-i előadás, amelynek gazdag zenei kínálata pazarul kihasználja a Bazilika páratlan akusztikáját.

A január 2-i „Újévi Ünnepi Orgonakoncert” műsorán a zeneirodalom legkedveltebb alkotásai szólalnak meg, köztük Charpentier: Te Deum, Albinoni: Adagio, Bach: d-moll toccata és fúga, Händel: Vízizene, Mozart: Alleluja, Gounod: Ave Maria, Mascagni: Ave Maria és Ch. M. Widor: Toccata című szerzeménye. Az előadáson amellett, hogy Magyarország élvonalbeli művészei lépnek színpadra, a közönség két orgonaművészt, két operaénekest és egy trombitaművészt hallhat az este folyamán, közben kedvére gyönyörködhet a Bazilika csodálatos műalkotásaiban.

A Bazilika műemlék orgonáját Virágh András Gábor Junior Príma-díjas orgonaművész szólaltatja meg, a szentélyorgonán Virágh András Liszt-díjas, Érdemes Művész játszik. A műsor vokális szólamaiban Szakács Ildikó szoprán operaénekest és Gion Zsuzsanna mezzoszoprán énekművészt hallhatjuk, a fényes trombitaszólamot Borsódy László trombitaművész interpretálja.

A műsor csúcspontján felcsendül a „Hark! The herald Angels sing” című közismert karácsonyi ének, amelyben egyszerre szólal meg a templom két orgonája és az összes többi közreműködő. Napjaink rohanó világában feltöltődést és komplex élményeket kínál a hangverseny 60 perce, amelyet január 2-án 20 órától hallgathatunk a budapesti Szent István Bazilikában.

Nem érdemes azt sem elfelejtenünk, hogy a Szent István Bazilikában található Budapest legnagyobb és legszebb hangú műemlékorgonája, amelyen a január 2-i alkalmon kívül hétfői napokon 17 órai kezdettel 45 perces orgonahangversenyek szólalnak meg. A közkedvelt előadásokon a Bazilika orgonaművészei mellett élvonalbeli énekes és hangszeres közreműködő művészek is fellépnek, a koncertekről minden fontos információ megtalálható a www.organconcert.hu weboldalon.