11 díjnyertes film, ami szeptemberben debütál a miskolci filmfesztiválon

A CineFest idén is arra törekszik, hogy a magyar közönség a nemzetközivel egyidőben láthassa a világ legújabb és legszínvonalasabb filmjeit Miskolcon.

Az idei CineFest játékfilmes versenyprogram egyik legnagyobb szenzációja a Red Rocket, melynek világpremierje a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon volt. A Red Rocket rendezője, Sean Baker hat évvel ezelőtt, 2015-ben már részt vett a Cinefesten, akkor a Tangerine c. alkotása kiérdemelte a Zukor-díjat és a közönség díját is. Sean Baker imád kísérletezni, filmjei fókuszában a társadalom perifériáján élő karakterek állnak. A Red Rocket főszereplője, Mickey Hollywoodból érkezik haza Texasba. Próbál beilleszkedni az ellenséges környezetbe, de tisztességes munkát nem kap, mivel hosszú évtizedeken át pornósztárként dolgozott.

Részlet a Red Rocket c. filmből / Fotó: CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

Ha már pornó, akkor meg kell említenünk az idei CineFest versenyprogramjának másik sztárját, a Zűrös kettyintés, avagy pornó a diliházban c. filmet. Az idei Berlinale Arany Medve-díjas alkotása brutálisan kemény társadalomkritika. Radu Jude rendező házipornóval indítja filmjét, amiben a főszereplő középkorú nőről kiderül, hogy történelmet tanít egy középiskolában, ahol keményen felelősségre vonják.

Részlet a Zűrös kettyintés, avagy pornó a diliházban c. filmből / Fotó: CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

Tom McCarthy rendező is a periférián keresi szereplőit: Stillwater c. filmjében egy olajfúró munkás (Matt Damon) útját követi nyomon. Bill Marseillesbe utazik, hogy meglátogassa ártatlanul elítélt lányát a börtönben. A nyelvi korlátok, a kulturális különbségek és a bonyolult jogrendszer útvesztőiben bolyongó Bill mindent elkövet, hogy tisztárra mossa a lányát, és közben rádöbben hova tartozik.

A CineFest nagyjátékfilmes versenyprogramjának másik különlegessége a Szent lélek c. film, melyet a múlt héten a Locarnói Filmfesztiválon elismerő oklevéllel tüntettek ki. A kisfilmjeivel már elismert Chema García Ibarra első nagyjátékfilmjének főhőse az ufológia hívő José Manuel. A férfi hetente találkozik társaival, hogy megbeszéljék az aktuális híreket a földönkívüliekről. Idővel José lesz az egyetlen, aki ismeri az emberiség jövőjének titkát, mindeközben egy eltűnt kislány után is nyomoznak.

Részlet a Szent lélek c. filmből / Fotó: CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

A CineFest idei versenyprogramjában szerepel Blerta Basholli rendező Hive c. filmje is, amely a 2021-es Sundance fesztiválon elnyerte a legjobb film-, a legjobb rendező- és a közönség díját is. Jasmila Zbanic Quo vadis, Aida? c. Oscar-díjra nevezett alkotása is versenyez Miskolcon. A srebrenicai mészárlást bemutató megrázó filmben a rendező a fikciós cselekményszál mellett fájó emlékeket is megmutat.

Részlet a Hive c. filmből / Fotó: CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

Idén két magyar elsőfilmes rendező is debütál a CineFest versenyprogramjában, mindketten visszatérő vendégei a miskolci filmfesztiválnak. Kis Hajni első nagyjátékfilmje, a Külön falka egy szívszorító apa-lánya kapcsolatot mesél el, Fazekas Máté Bence pedig a Kilakoltatás című dramedy-jével érkezik a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválra.

A Kitekintő szekcióban látható a CineFest hivatalos nyitófilmje, Anders Thomas Jensen vígjátéka, Az igazság bajnokai – egy modern mese a szolidaritásról, a véletlenről és az élet értelméről. Miután a felesége életét veszti egy tragikus vonatbalesetben, Markusnak haza kell térnie a lányához. A baleset fatális véletlennek tűnik, de később Markus ráébred, hogy merénylet történt, a felesége egyike az az ártatlan áldozatoknak.

A Kitekintő szekcióban vetítik az Arany Pálma-díjas Titán c. filmet is. Julia Ducournau alkotásában egy megmagyarázatlan bűncselekmény sorozatot követően egy apa találkozik a tíz éve eltűnt fiával.

A CineFest idei egyik legnagyobb szenzációját, a Tina c. dokumentumfilm, amelyben Tina Turner bepillantást enged életének számos – eddig soha nem látott – pillanatába. A film végigkíséri az énekesnő elképesztő karrierjét, de a belső vívódásait, legszemélyesebb pillanatait is megmutatja.

Részlet a Tina c. filmből / Fotó: CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

A Kitekintőben lesz Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története hazai premierje is. Szeptember 18-án Enyedi különleges alkotásával zárul a rangos nemzetközi filmes mustra, a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál.