Ránk maradt retro kincsek: Lottóházak Budapesten

Gyerekkorukból biztosan sokaknak ismerős és nosztalgikus élmény lehet felidézni a család apraja-nagyjával közösen játszott Gazdálkodj okosan! társasjáték izgalmait. Vajon sikerül összespórolni a teljes lakás megvételére valót, vagy abban a hatalmas szerencsében lesz részünk, hogy a jó mezőre lépve nemes egyszerűséggel megnyerjük az összeget? Az 1950-es évek Magyarországán élő, lottózó emberek testközelből voltak részesei gyerekkorunk társasjátékélményének, hiszen a játék ötletét a valóság ihlette.

József körúti totó-lottó pavilon 1964-ben. Fotó: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára

A lottóházakat a háború és az 1956-os események miatt romossá, lakhatatlanná vált épületek üresen maradt telkein rohamtempóban, sokszor alig egy év alatt építették fel; így próbálták orvosolni az akut lakáshiányt, miközben próbáltak lépést tartani a dinamikusan átalakuló főváros növekvő lakásigényeivel. Az ötöslottó 1957-es újraindulásával, több hónapon át sorsoltak tárgynyereményeket is a pénznyeremények mellett. Gazdára találtak öröklakások, családi házak és üdülők, autók, de a hiánygazdálkodás miatt volt, hogy még egyszerű konyhai eszközök is. Míg eleinte a különböző helyeken kiválasztott és megvásárolt lakások keltek el, az 1960-as évek markáns változást hoztak, hiszen ekkorra már komplett, erre a célra szánt lottóházakat húztak fel, melyek minden egyes lakását szerencsés lottónyertesek foglalhatták el.

Mind a mai napig tanúi lehetünk ezeknek a retró kincseknek, a Buda és Pest központi helyszínein fel-felbukkanó szocreál stílusú házaknak, ahová valamikor mindössze 3 forint 3 fillérért és egy nyertes lottószelvényért cserébe nyertek bebocsátást a lottónyertesek.

Margit körút 27.

A ház ott kapott helyet, ahol a templom után a Széna tér felé kanyarodik a körút. Ma már Margit körútnak hívjuk, de volt valaha Mártírok útja is, ahol a 27-es szám alatt épült meg a legelső lottóház, melynek lakásaihoz kizárólag lottótárgynyeremény-sorsoláson lehetett hozzájutni. Az út egy foghíjtelkén húzták fel az épületet, mely Dúl Dezső tervei alapján készült 1956 és 1959 között. Az udvar felé néző lépcsőház feletti emeleteken szintenként egy garzonlakást és két nagyobb lakást alakítottak ki.

Frankel Leó u. 84.

A Frankel Leó utcai Lottóház hetedikként épült meg a lottóházak sorában és az OTP húzta fel a korábbi földszintes épületek telkeinek helyén. A nyolcemeletes házban összesen 39 lakás várta a legszerencsésebb játékosokat, így került kialakításra 8 garzon, 8 egyszobás és egyszoba-hallos, 15 másfélszoba-étkezőfülkés, valamint 7 három és fél szobás lakás. Az épület még ma is őrzi fekete csempeborítását, kissé foghíjas, különböző legendákat őrző (L)Ottóház feliratát és azokat az előtérben található, sekély medencéket is, melyekben valaha kristálytiszta víz csobogott.

Flórián tér 3-5.

A Flórián téri Lottóház a negyedik a sorban. 1962. augusztus 18-án a modern épület előtt sorakozott mind a 43 nyertes, akiknek aztán a Sportfogadási és Lottóigazgatóság igazgatója, Szohár Ferenc nyújtotta át a lakáskulcsokat az egy-, két-, illetve háromszobás lakásokhoz.

blank
„Üdvözöljük a 4. Lottóház lakóit!” Fotó: MTI/Lajos György

Múzeum körút 9.

A Múzeum körút 9-es száma csakugyan lottóházat rejt, mely az élenjáró másodikként, de első pestiként épült meg 1959-ben. Sok ideig nem álltak üresen a ház lakásai, hiszen 1960-tól már lottónyertesek vették birtokba. Ennek az épületnek is minden lakása kizárólag lottónyerteseknek állt nyitva, a legutolsó információk szerint 2011-ben már csak két lakásban élt eredeti tulajdonosuk. Volt olyan nyertes is, aki több száz kilométerre a fővárostól, a helyi lap hasábjairól tudta meg, hogy budapesti, kétszoba-hallos öröklakást nyert.

blank

Üllői út 39-43.

Az Üllői út és a Ferenc körút sarkán, az Iparművészeti Múzeum mellett 1960 elejére készült el a harmadik lottóház, melynek ünnepélyes átadását 1961. augusztus 29-re, Jurij Gagarin magyarországi látogatásához időzítették. A lakóház terveit Csics Miklós készítette, a különleges helyen felépült lottóház jelentős reklámértékkel bírt. Az 53 lakásos, 6 emeletes ház földszintjén egy OTP kirendeltség és számos bolt is helyet kapott akkoriban.

Nyitókép: Fortepan / FŐFOTÓ