Kutyajóllétről és felelős állattartásról Panyi Zita kutyatrénerrel

Panyi Zitával a Filozófusok kertjében találkozunk és bár szeretném már messziről üdvözölni őket, Zita négylábú társa, Felhő megelőz, és mintha régi ismerőst köszöntene, labdával a szájában rohan elém. Zita rá is mutat az üdvözlésképpen kapott labdára, ami Felhő részéről felhívás keringőre.

Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép rólad

A felelős állattartás ma Magyarországon sok esetben még gyerekcipőben jár. Sokan, mikor családtagjukká választanak egy négylábút, nem mindig tudják, mivel is jár ez pontosan: nem csupán azzal, hogy gondoskodni kell róla, és megfelelő körülményeket kell teremteni számára, hanem azzal is, hogy innentől kezdetét veszi a közös fejlődés, az egymástól tanulás kölcsönös folyamata. Erről és küldetéséről mesélt nekünk Panyi Zita diplomás kutyatréner.

Pedagógusi és bölcsész végzettséggel rendelkezel. Mikor érkezett el az a pont, amikor eldöntötted, mostantól kutyákkal szeretnél foglalkozni?

Hivatalosan 2015-ben indítottam el a vállalkozásomat, de addigra már az ismerősök és a barátaim is hozzám hozták a kiskutyáikat. Mire a fővárosba költöztem, már körvonalazódott, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. A célom, hogy európai szintű szolgáltatást nyújthassak, ezért is tanultam kísérőszakmákat, szereztem kutyamasszőri és habilitációs kutyakiképzői képesítést, valamint állatorvosi asszisztensi végzettséget a kutyatréneri diplomám mellé. A megszerzett tudást és gyakorlati tapasztalatokat a gazdik szolgálatába és a kutyajóllét alapjainak lefektetésébe szeretném becsatornázni.

blank
Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép rólad

A programod az állat és az ember közti kommunikációt helyezi a fókuszba, és több alappillérre épül, mesélnél róla bővebben?

Igen, így van, ez az én védjegyoltalom alatt álló programom, ami egyrészről az idegrendszer-elméleten, a kutya személyiségének átfogó feltérképezésén, másrészt az urbánus aktivitásrendszeren alapszik. A program fontos eleme még a közös nyelv kialakítása, a testbeszéd jelzéseinek értése és alkalmazása, valamint az olyan alapvető beidegződések formálása, minthogy nem tartjuk a kutyát, hanem együtt élünk vele, hiszen a jóllét magába foglalja a fizikális egészség, a kutya ideális aktivitásának ismerete mellett a pszichikai, mentális egészséget is, a kutya kötődését, kapcsolódását a vezetőjéhez, a felé irányuló tiszteletét és bizalmát. Nagyon sokan elfelejtik azt, hogy urbánus közegben vagyunk, de a kutyák valójában ösztönös lények, erre kiváló példákat láthatunk, ha kivisszük őket a fegyelmezett, városi közegből. Ezenfelül még videóelemzéssel szoktam segíteni a folyamatot, ami az analízist, továbbá a honnan-hová folyamatot támogatja.

Szinte tapintható, hogy mennyire kiegyensúlyozott a kapcsolatotok Felhővel, mikor kezdődött a ti történetetek?

2008-ban fogadtam örökbe a szekszárdi állatmenhelyről Álmos nevű kiskutyám és mikor ő 5 éves lett, szerettem volna mellé egy társat, aki lehetőség szerin kisebb, mint Álmos, stabil idegrendszerű, de magasabb energiaszintű. Felhőt az Illatos úti gyeptelepről hoztam el, aki minden elvárásomnak megfelelt. Én például nem voltam mindig ennyire fegyelmezett, ezt mind a közös munka által tanultam tőlük.

blank
Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép rólad

Rálátásod van a szakmára, a gazdikra. Hogy látod a felelős állattartás kérdését itthon?

Pillanatnyilag azt a tendenciát látom, hogy divatos kifejezések alapján soroljuk egyenkategóriákba a problémás kutyákat, ahelyett, hogy a szakértők kellő energiát fektetnének a diagnosztizálásra és a valódi probléma okának felderítésére. Ennek különösen nagy figyelmet szentelek, nem húzok rá egy sztenderd receptet a kutyára pusztán a felszíni tünetegyüttest látva.

Gazdiként milyen problémával érdemes hozzád fordulni?

A legkülönbözőbb viselkedésbeli problémákkal érdemes egyeztetni, például traumatizált mentett kutyusok kapcsán, agresszivitás, félénkség, kényszeresség esetén, vagy akár azzal kapcsolatban is, ha nem figyel a gazdira a kutyus. Ezek a problémák mind okot adnak a közös munkára. De a legideálisabb eset az, főleg, ha kisgyerek is van a családban, mikor úgy keresnek meg, hogy a leendő gazdik már kinéztek egy menhelyi kutyust. Ebben az esetben el tudom őket kísérni az első összeismerkedős alkalomra, látom a kutyust, tudok szakvéleményt alkotni, benne foglalva az idegrendszer-analízist, az ösztönadottságok felmérését, a reakciókészletek és a motivációs faktorok meghatározását, továbbá meg tudom tenni a javaslatokat a korai szocializációs elemekre és az energiaszintjére vonatkozóan.

blank
Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép rólad

De nemrégiben megkerestek az Állatorvostudományi Egyetem hallgatói is, azzal, hogy hogyan tudnának könnyebben dolgozni, hogyan kezeljék jobban a kutyákat, milyen testbeszédelemeket alkalmazzanak. Mivel nagyon sokat foglalkozok a mikrogesztikulációkkal, így tréningek alkalmával, gyakorlati helyzetekben is tudtam nekik segíteni.

És a csoportos tréningek során mit tartasz követendőnek?

A csoportos tréningek alkalmával különösen fontosnak tartom, hogy a gazdikkal, akikkel lehetőségem van hosszú ideje együtt dolgozni, egy egymást segítő és támogató közösséget hozzunk létre.