Roma hősről neveztek el egy budapesti közteret

Április 8-át 50 évvel ezelőtt nyilvánították nemzetközi roma nappá, aminek alkalmából átadták a a Nyugati pályaudvar mellett található Puczi Béla teret.

Fotó: Budapest Városháza Facebook

Tegnap óta egy roma hős, Puczi Béla neve fémjelzi a Nyugati pályaudvar melletti, a Westend főbejárata előtti közteret. Puczi Béla a hidegvölgyi cigányok egyik vezéralakja volt, aki hősiesen védelmezte a magyarokat az 1990. március 15-18-i marosvásárhelyi utcai megmozdulásokon.

Ahogy Karácsony Gergely főpolgármester írta bejegyzésében, Puczi Béla „az a hős is, akit kora egyáltalán nem tisztelt, ezért mi még mindig adósai vagyunk, s vele együtt mindenkinek, akit bármilyen megkülönböztetés ért származása vagy éppen nemzetisége miatt.

A főpolgármester arról is hírt adott, hogy a fővárosi vezetés roma civilszervezeteket és döntéshozókat bevonva megújítja a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központot. Céljuk egy olyan szervezet létrehozása, amely fórumot, teret és erőforrásokat biztosít a roma közösségnek és művészeknek, ugyanakkor magas színvonalon szolgálja a budapesti kulturális életet.