Hagyományos tojásfestés természetes alapanyagokkal: Elmondjuk, hogyan csináld!

Egy nagyszüleinktől eltanult tojásfestési technikát mutatunk nektek, amivel egyedi és ízletes tojásokat varázsolhattok az ünnepi asztalra, mesterséges színezékek nélkül.

Meglepően sok alapanyag ismert, amit természetes színezőként tudtok hasznosítani, így itt az ideje keresgélni a konyhátokban. Nézzük a színpalettát:

  • Sárga: kurkuma, körömvirág, sárgarépa
  • Narancssárga: egy evőkanál pirospaprika
  • Rózsaszín: csipkebogyó
  • Sötét rózsaszín-vörös: cékla
  • Kék: áfonya, fekete szeder
  • Kékes lila: bodzabogyó
  • Zöld: felaprított spenótlevél, petrezselyemlevél, esetleg csalánlevél
  • Rozsdabarna: vörös- és lila hagyma héja
  • Sötétbarna: kávé, fekete tea
  • Fekete: fekete dió

blank

Mi a klasszikus, hagymahéjas festésre voksoltunk, így a cikk végén a pirosas-barnás tojásainkat csodálhatjátok majd meg, az eljárás viszont minden szín esetében hasonló. A kiválasztott színezőanyagot kellő mennyiségű vízben, ecet hozzáadásával fél órán keresztül főzzük. Fontos, hogy minél apróbbra daraboljátok az alapanyagokat, annál sűrűbb lesz az alaplé, és erőteljesebbek a színek.

A húsvéti színes tojások díszítése

Az igazi húsvéti tojás mintával díszített, így természetesen mi is belevágtunk a hímes tojások sorozatgyártásába. Nézzük a hozzávalókat:

  • 10-15 fej hagymahéj (vörös és lila vegyesen)
  • 10 tojás
  • ecet
  • felszaladt harisnya (Tipp: Ha nincs harisnyátok, egy cérna körbetekerésével rögzítsétek a leveleket.)
  • cérna
  • olló
  • fűszer-, gyógynövény vagy virág levele
  • zsír vagy olaj

A festés előtt érdemes elkezdeni gyűjteni a hagymahéjat. A hagymahéjakat vízzel és egy evőkanál ecettel 30 percig tegyétek fel főni. Az ecet növeli a szín tartósságát. Amíg felforr a főzőlé, a tojásokat alaposan tisztítsátok meg, majd mossátok meg a frissen szedett fűszer- vagy gyógynövényeket, és tegyétek félre őket száradni. Lehet ez petrezselyem, zeller, koriander, fehér here, ehető virágok, papsajt, eperlevél stb. A felszaladt harisnyátokat ollóval vágjátok fel kb. 10 cm széles sávokra.

A leveleket egyenként, erezetükkel és fonákjukkal felfelé óvatosan simítsátok rá a tojásra, ezután egy harisnyadarabbal szorosan rögzítsétek rá a leveleket úgy, hogy ne mozduljanak el. A tojások ellentétes oldalán cérnával kössétek meg a harisnyát.

Mindeközben figyeljétek az órátokat, és ha letelt a 30 perces főzési idő, húzzátok félre a főzőlevetek, amibe egyenként, óvatosan helyezzétek bele a harisnyás tojásokat. Erre azért van szükség, hogy ne repedjenek meg főzés közben. A tojásokat addig hagyjátok a lében, amíg kihűlnek, de vannak, akik akár egész éjszakára a színes folyadékban áztatják őket. Ezután nincs más teendőtök, mint levágni a harisnyát és lemosni a leveleket, hogy előbújhassanak a csodás levélmintázatok. Végső soron, ha a tojások megszáradtak, zsírral vagy kevés olajjal kenjétek be őket, hogy szép fényesek legyenek.

blank
Fotó: László Orsolya

A hagymának köszönhetően a tojások sokkal ízletesebbek, ezt az ízélményt még tovább lehet fokozni azzal, hogy a vizet a sonka főzőlevével helyettesítjük.