Megjelent a Helikon Zsebkönyvek 100. kötete: Tavasszal 4 új könyvvel ünnepelnek

Hat évvel ezelőtt, 2015 márciusában indult útjára a Helikon Kiadó zsebkönyvsorozata, amelynek megfizethető, egyedi grafikájú köteteit egy olvasónak sem kell bemutatni. Az irodalmi kezdeményezés mérföldkőhöz érkezett, megjelent ugyanis a 100. Helikon zsebkönyv, aminek alkalmából három másik kötetet is kiadnak idén tavasszal.

Fotó: Helikon Zsebkönyvek

2013-ban fogalmazódott meg a Helikon Kiadó munkatársainak a fejében az ötlet, hogy olyan köteteket adjanak ki egy könyvsorozat részeként, amelyek együtt kitesznek egy alapműveltségi könyvtárat. Másfél évvel később, ezzel a szándékkal indult útjára a Helikon Zsebkönyvek.

A 999 forintos darabáron kapható kötetek között ma már találunk magyar és világirodalmi klasszikusokat, valamint filozófiai írásokat is – Lewis Carroll Alice csodaországban c. regényétől Platón több ezer éves írásaiig.

A megfizethető árazáson és a színes repertoáron kívül a Helikon Zsebkönyvek egyik legszembetűnőbb vonása az a letisztult, mégis jól kigondolt grafika, ami minden egyes könyvet jellemez. A megjelenést Szabó Levente álmodta meg, aki még ma is maga tervez minden HZS könyvborítót. „A zsebkönyvsorozat elején egy élére állított négyzet van, ez a kiindulópontja mindegyik borítónak. Az is szabály, hogy csak feketét, fehéret és egy pantone színt használok, ami nyáron általában egy világosabb, pasztellesebb árnyalat. Egy keretrendszer még izgalmasabbá teszi a tervezést, mert minden illusztrációt ehhez kell igazítani” – mesélte egy vele készített interjúnkban.

Fotó: Helikon Zsebkönyvek

A Helikon Zsebsorozat 100. kötete a Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából, 2013-ban kiadott Füves könyv újrakiadása lett, de a vele egy időben érkező 99., 101. és 102. kötet is büszkén hirdeti a zsebkönyvsorozat sikereit. Míg a 99. könyv egy Simon Márton által összeállított versantológia, a 101. és 102. kötetekben A dzsungel könyve c. világhírű Kipling-regényt bontották ketté.