Melyik irodalmi remek legyen a Lánchíd felújításának mottója? Szavazz te is!

A holnap induló felújítási munkálatokat megelőzően Budapest vezetése és a BKK a fővárosiakra bízza, melyik irodalmi remek legyen a Lánchíd felújításának mottója.

Négy, Lánchíddal kapcsolatos irodalmi idézet közül választhatjuk ki, melyiket látnánk szívesen a híd felújításához kapcsolódó felületeken mottóként. A 2021-ben aktuális felújítási munkálatokat március 17-én már meg is kezdik, így ettől a naptól kezdve a gyalogosok elől elzárják az átkelőt.

A híd közel 32 év után újul meg, melynek részeként újjáépül a közúti pálya, illetve a gyalogosjárdák, restaurálják a műemléki elemeket és a kultikusnak számító kőoroszlánokat, megújulnak a gyalogoskorlátok, a híd köz- és díszkivilágítása, továbbá új gyalogos-átkelőhely épül a pesti hídfő északi és déli járdája közt.

És most, hogy mi dönthetünk a mottó sorsáról, következzen az a négy irodalmi remek, melyre szavazatunkat a bit.ly/lanchidszavazas oldalon leadhatjuk egészen március 31-ig.

És, hogy mely idézetek közül választhatunk?

„A Lánchíd magosan emelkedő ívei alatt ment át a régi Magyarország az új Magyarországba.”

(Krúdy Gyula: Hídavatás, 1915)

„Egy új jövőbe ível bele az aggastyán híd, melyet még nem ismerünk. Mert az élet furcsa és bonyolult, igazán pont olyan, mint a Lánchíd.”

(Kosztolányi Dezső: A Hét, 1915)

„Ez a híd a mi szemünkben örökre a Híd marad: társadalmi különbségeken és idők múlásán átívelő, soha meg nem unt csoda.”

(Száraz György: Budapest–dekameron, A híd, 2007)

„Mennyi nemesség van a Lánchídban, milyen előkelő hallgatagság, gőgös szerénység, bájos könnyűség és ódon mélabú (…) A Lánchíd nem avul el soha, a Lánchíd klasszikus.”

(Szerb Antal: A Varázsló eltöri pálcáját, 1948)

Forrás: bkk.hu