6+1 termelői piac Budapesten és környékén, ahol helyi finomságok garmadája vár

A piacok, termelői piacok hangulatát egyszerűen képtelenség megunni, itt mindig kapunk néhány jó szót, egy-egy apró mosolyt a termelői portéka mellé, amiről jól tudjuk, szívvel-lélekkel és két kéz áldozatos munkájával válnak felbecsülhetetlen értékké. Cikkünkben 6+1 városközponti, Duna-part menti, házak szegélyezte és fa alatt megbújó termelői piacot mutatunk, ahol nem csak piaci hangulatból lesz érdemes feltankolni.

Czakó Termelői Piacz

A Tabán felől megközelítve vagy épp a Gellért-hegy oldalán lecsorogva az út ugyanoda vezet: a Tabán legöregebb házának kertjében kialakított Czakó Termelői Piaczra, ahol szombatonként 8-tól 14 óráig, vasárnapokon 9-től 15 óráig várják a helyi termelők a finomságokra éhes, célirányos vagy épp elcsigázott piacozókat. Jó, ha készülünk táskával, hiszen nehéz innen üres kézzel távozni: termelői méz, alternatív lisztek, olajok, ecetek, isteni galyatetői fürjtojás, termelői sajtok, kívül ropogós, belül puha pékáru, gyümölcs és zöldség, de még virág a kézben is társunk lehet a hazaúton, de csak azután, hogy egy finom kávéval koccintva megünnepeltük az aznapi szerzeményeket.

1016 Budapest, Czakó utca 15.

Hegyvidéki Termelői Piac

A XII. kerület szívében, az önkormányzat épülete előtt kialakított téren, lehuppanva az 59-es villamosról már meg is érkeztünk az épületek által szegélyezett, barátságos termelői piacra, melyet keddenként 7 és 17 óra között, szombatonként 7 és 14 óra között is meglátogathatunk, ha úgy tartja kedvünk. A ládákban sorakozó üde és friss zöldségek, a pultban egymásra licitáló parenyicák és kecskesajtok, míg a tökéletes piramisként egymásra tornyosuló termelői mézek mellett friss sonkák, kolbászok, füstölt áru, de még a mélyalmos tojás is csak arra vár, hogy táskánkban lapulva velünk együtt robogjon tovább a sárga villamoson.

1126 Budapest, Böszörményi út 23.

blank
Fotó: hegyvidek.hu

Kispiac Dunakeszi drive-in

A Kispiac néven elhíresült, Dunakeszin meghonosodott piactér eleinte csupán egy maroknyi, helyi termelőnek és itt élő anyukának biztosította termékei eladásának lehetőségét. A néhány stand mellett aztán sorra jelentek meg új termelők is, így a piac egyre bőségesebb választékkal írta be magát nemcsak a helyiek, hanem a környéken élők tudatába is. Legyen bármilyen az időjárás, nincs olyan, hogy ne lennének kint a mindig mosolygós árusok, akik szívélyesen töltik meg a kosarunkat és drive-in ötletük nyomán autónk csomagtartóját a finomabbnál finomabb produktumokkal: lekvárral, sörrel, zöldséggel, olajokkal, magkrémekkel és még ki tudja, mi minden földi jóval.

2120 Dunakeszi, Repülőtéri út 1.

blank
Fotó: dunakesziposzt.hu

Platz Termelői Piac

Igazi közösségi piknikhangulattal várja Pilisvörösvár a Platz Termelői piac irányába kanyarodókat, ahol egészen pontosan a Kacsa-tó szomszédságában válogathatunk a kiválóbbnál kiválóbb árukból. A fák alatt megbújó standokról húsműhelyben készült finomságok, egyenesen biotanyáról érkezett földi jóságok, homoktövisből készült készítmények, tanyasi tojás és kézműves sajt, idényében frissen szedett szeder és málna, ínyenc lekvárok, zabkásák és müzliszeletek sokasága kacsintanak vissza ránk, lelkes, ízkalandra vágyó piackalandorokra.

2085 Pilisvörösvár, Kacsa-tó

blank
Fotó: varkapu.info

Római-parti Piac

A Római-part szomszédságában, a Nánási udvarban szombaton délelőttönként helyet és placcot foglaló közösségi hangulattól hangos piac épp a légkör miatt több mint puszta bevásárlóhelyszín. Az ember programként tervezi meg, hogy ellátogasson a III. kerület közkedvelt helyszínére, ahol mesés portékák huppannak a szatyrokba, zsákokba, de mellette egy percre sem maradhat el az új ízek kóstolásának, friss portékák felfedezésének élménye, a programokkal tarkított vásárhangulat és a pogácsaillatú várakozás, amibe olyan jó belekóstolni útban hazafelé menet.

1031 Budapest, Nánási út 47-49.

blank

Wekerlei Kispiac

A Wekerlei Kispiac fatetejű asztalain őstermelők és vállalkozók portékái sorakoznak egymás után barátságosan, a folyton változó, mindig mozgásban lévő piachangulat közepette. A tér hetente több ízben is megtelik hagyományos piaci élettel, míg a termelői és biopiacra csütörtök délutánonként és szombat délelőttönként lelhetünk, ekkor a színpompás zöldségek és gyümölcsök, termelői finomságok, sajtok mellett friss hús is landolhat a szatyorban az ekkor nyitva tartó húshentes pultjából.

1192 Budapest, Gutenberg körút 24.

blank

+1 PékTaxi – kovászban utazunk

És hogy mi tudná még inkább felrázni a hagyományosnak vélt piachangulatot? Mi más, ha nem az, ha egyenesen házhoz érkezik? Bali Dávid és Pintér Boróka ötlete több mint zseniális: meghatározott idősávokban jelenleg 12 településre repítik el Szabi a pék hol foszlós, hol ropogós, hol elképesztően puha kovászos, kézműves kenyereit és pékáruit, de autóból terített portékájuk kedvez a lelkes panelpékeknek is, hiszen hazai őrlésű lisztekkel látják el az agglomerációban és azon túl élő otthoni péktanoncokat.

blank