A meditáció 6 jótékony hatása az életünkre

A meditálás olyan az elmének, mint a testnek a sport. Lényege a tudatosság, az érzelmek és gondolatok megfigyelése és elengedése, valamint a jelen pillanat megélése. Mindehhez nincs szükség másra, csak egy nagy adag motivációra, meditálni ugyanis bárhol és bármikor lehet.

Többféle meditáció létezik, az egyik egyszerű, elterjedt alternatíva valahogy így néz ki: kezdetnek keress egy csendes helyet, ahol minél kevesebb zavaró inger ér a külvilágból. Helyezkedj el egy kényelmes ülő pozícióba, majd hunyd be a szemed és kezdj el a légzésedre koncentrálni. Nem baj, ha elkalandozol, csak engedd el a gondolatokat és térj vissza a be- és kilégzés figyeléséhez.

Idővel és kitartó gyakorlással képes leszel szünetet tartani a mindennapos agyalás közepette, ami pozitív hatással lesz mind a mentális, mind a fizikai egészségedre. Elmondjuk, miért!

#1 Csökkenti a stresszt

A leggyakoribb oka annak, hogy egyre többen meditálnak rendszeresen, a folyamatos stressz, aminek szüntelen ki van téve az ember a mindennapokban. Mind mentális és fizikai stressz hatására megnövekszik a stresszhormon (kortizol) szintje a szervezetben, aminek közvetett hatásai közé sorolhatjuk az alvásproblémákat, a magas vérnyomást, a fáradtságérzetet és a szorongást. A meditáció bizonyítottan csökkenti a gyulladáskeltő citokinmolekulák szintjét a testben, amely a stressznek és annak tüneteinek egyik közvetlen kiváltó oka.

#2 Javítja a koncentrációkészséget

A meditáció segít növelni az időt, amelyet megszakítás nélkül képesek vagyunk egy dologra fókuszálva tölteni: akár már napi 13 perc meditációval edzhetjük a koncentrációkészségünket. Egy 2013-as tanulmány szerint a meditáció egyenesen felülírja az agyban azokat a mintákat, amelyek hatására a figyelmünket ábrándozás vagy aggodalom szakítja meg, míg egy 2018-as kutatás azt bizonyítja, tovább tudnak koncentrálni azok, akik rendszeresen meditálnak, mint azok, akik egyáltalán nem.

#3 Segít, hogy jól aludj

Ha megtanulunk meditálni, a meditáció során alkalmazott technikák segíthetnek kontrollálni az elalvás előtt érkező gondolatrengeteget, amely általában az álmatlanság legfőbb oka. A meditáció emellett segít a test ellazításában, a feszültség levezetésében és egy olyan nyugalmi állapot elérésében, amelyben nagyobb eséllyel tudunk álomba szenderülni. Ezáltal nemcsak gyorsabban fogunk elaludni, de jobbat is fogunk aludni.

#4 Csökkenti a fájdalomérzetet

A fájdalom érzékelése szoros összefüggésben áll a lelkiállapotunkkal, ebből következik, hogy fájdalomérzetünk stresszesebb helyzetekben magasabb. Egy 3500 fős kutatás szerint a rendszeresen meditálók könnyebben birkóznak meg a fájdalommal és valamivel kevésbé érzékelik a fájdalmat a testükben, mivel az agyukban csillapítani képesek azt.

#5 Hozzájárul a mentális egészségünkhöz

A meditáció egészséges énképhez és optimista szemléletmódhoz vezethet. Az első pontban említett, stressz hatására felszabaduló citokin nagyban befolyásolja a hangulatot, sőt, a depresszió kialakulásához is hozzájárul. Azáltal, hogy csökkenti a citokinszintet a szervezetben, a meditáció segít a negatív gondolatok távoltartásában.

#6 Csökkenti a vérnyomást

A vérnyomás nemcsak meditáció közben, hanem idővel és rendszeres gyakorlással tartósan is csökkenhet, mivel meditáláskor a szívműködést és a vérerek nyomását szabályzó idegingerületek ellazulnak. Ezáltal enyhül a terhelés a szíven és az artériákon, így számos szívbetegség, például szélütés, megelőzhető.

A meditáció elsősorban a mentális egészségünkhöz járul tehát hozzá, a fizikai erőnlét azonban ugyanolyan fontos a kiegyensúlyozott életmód kialakításában. Az Intenset oldalán sok hasznos tanácsot találhatunk, amellett, hogy számos ingyenes edzésprogram közül válogathatunk, a kezdőtől a haladó szintig.

Forrás: Healthline