TOP10: 2020 és az elmúlt évtized legjobb katasztrófafilmjei

2020 nem bővelkedett a katasztrófafilmekben, helyette sajnos maga az élet hozott hasonló helyzeteket. Ezért úgy döntöttük, hogy a tavalyi egyetlen filmecske mellé válogatunk az elmúlt 10 év legjobbjaiból is. 

A legjobb katasztrófafilmek 2020-ban és az elmúlt évtizedben

Z világháború (IMDB: 7,0)

Az ENSZ egy alkalmazottja (Brad Pitt) az idővel és a végzettel versenyezve száguld a világban, hogy megakadályozza egy végzetes zombijárvány kitörését. (Netflix)

Godzilla (IMDB: 6,4)

A történet a jelenben játszódik, tizenöt évvel két rejtélyes báb felfedezése, valamint egy japán atomerőmű katasztrófája után. A bábokból két, radioaktivitáson élő szörny, úgynevezett MUTO kel ki, amelyek nagy rombolást okoznak Japánban, Hawaiin és az USA nyugati részén. Tevékenységük felkelti egy Godzillának nevezett óriási őslény figyelmét, amelynek létét az Egyesült Államok kormánya 1954 óta titkolja.

Fertőzés (IMDB: 6,6)

Egy asszony rosszul lesz, miután hazatért hongkongi útjáról. Két nappal később halott, és az orvosok nem tudják mi okozta a halálát. Hamarosan más embereken is jelentkeznek a tünetek: köhögés, láz, bénulás, agyvérzés és halál. A világ minden részén szaporodnak a megbetegedések, végül kitör a globális járvány. Miközben az amerikai kutatóintézet orvosai megpróbálják megfejteni a vírus kódját, Dr. Leonora Orantes, az Egészségügyi Világszervezet munkatársa a járvány forrását keresi. Az egyes országokat közben a széthullás veszélye fenyegeti. (HBO GO)

A lehetetlen (IMDB: 7,6)

A lebilincselő dráma egy család szívfacsaró sorsát követi nyomon, miközben bemutatja azt a zűrzavart, amelyet a hatalmas, 2004-es szökőár idézett elő Délkelet-Ázsiában. (Netflix)

A vándorló Föld (IMDB: 6,0)

A Jupiter és a Föld ütközése fenyeget, miközben az emberek egy új csillagot keresnek. A bolygó sorsa néhány váratlan hős kezében van. (Netflix)

A legjobb katasztrófafilmek 2020-ban és az elmúlt évtizedben

Mélytengeri pokol (IMDB: 7,1)

Amikor a Deepwater Horizont olajfúró torony üzemeltető olajcég egyik befolyásos embere (John Malkovich) a kétes teszteredményeket követően kierőszakolja a kísérleti fúrásokat, hirtelen veszélyes gázok törnek át a kutat lezáró betonon. Hatalmas robbanás rázza meg a tornyot, ami pillanatok alatt pusztító tűzviharrá fajul.

Törésvonal (IMDB: 6,0)

Hatalmas földrengés teszi a földdel egyenlővé Los Angelest. Ray, a városi tűzoltóság helikopteres mentőosztagának pilótája biztonságba akarja helyezni a feleségét és lányát. Először az exét menekíti ki, majd együtt indulnak a lányuk, Blake keresésére San Franciscóba. Ezalatt Blake a nagy pánikban elszakad a mostohaapjától, majd összeakad a fiatal Bennel, együtt próbálnak biztonságos helyre jutni. Eközben Lawrence Hayes szeizmológus meg van győződve arról, hogy az igazi nagy rengés még hátra van. (HBO GO)

A bátrak (IMDB: 7,6)

A film valós események alapján készült: a Granite Mountain Hotshots elit tűzoltóalakulat történetét meséli el. A tűzoltócsapatnak 2013 júniusában a Yarnell hegyi tűz ellen kell megküzdenie.

A legjobb katasztrófafilmek 2020-ban és az elmúlt évtizedben

Hegyek között (IMDB: 6,4)

A fotóriporter Alex és a sebész Ben útja Boise városának repterén keresztezi egymást. Alex az esküvőjére, Ben pedig egy műtét elvégzésére utazna, ám a viharos idő miatt lemondták a járatokat. Alex és Ben megegyeznek egy magánpilótával, hogy elviszi őket. Walter azonban rosszul lesz, és a gép lezuhan a hegyek között. A katasztrófát csak Alex, Ben és Walter kutyája éli túl. A kietlen hegyvidéken csak magukra számíthatnak. Miközben a természet erőivel harcolnak, egymással is meg kell küzdeniük. (HBO GO)

És végül a legjobb katasztrófafilm 2020-ból:

Greenland – Az utolsó menedék (IMDB: 6,4)

Egy hatalmas méretű üstökös közelít a Föld felé, amely az emberiség teljes pusztulását okozhatja. A totális káosz, és tömeges pánik közepette John Garrity (Gerard Butler) is menekülésre kényszerül családjával. Az elszánt férfi csak egy dolgot akar: biztonságban tudni feleségét (Morena Baccarin) és kisfiát. A végzetes, apokaliptikus katasztrófa árnyékában Garrity bármire képes, hogy eljuttassa szeretteit a Föld utolsó, védelmet nyújtó menedékére.