Zsírégetés felsőfokon: A leghasznosabb, személyre szabott tanácsok

Mivel testünk egy kiválóan működő túlélő szervezet, nem véletlen, hogy a pluszban bevitt kalóriát lelkiismeretesen raktározza el vész estére. Természetesen a modern életstílus, és az, hogy gyakorlatilag mindig elérhető élelemforrások vesznek körül minket, nem indokolja ezt a raktározó üzemmódot, ugyanakkor a túlélés szempontjából valaha tényleg fontos szerepe volt.

A modern korban a szervezet raktározó funkciója más megvilágításba kerül, hiszen a testre folyamatosan rakódó plusz kalóriák a testkép és egészség tekintetében ismét fontos szerephez jutnak.

A hatékony zsírégetés komponensei

A szervezet alapvetően szénhidrátokból, zsírokból és fehérjékből nyer energiát, és befolyásolható ugyan, hogy melyiket kezdi nagyobb arányban hasznosítani egy edzés alkalmával, alapvetően mindhárom forráshoz egy időben nyúl. Míg elsőként a könnyen hozzáférhető, elégethető szénhidrátokat használja, azok fogytán azonban, egyre nagyobb mennyiségben kezdi a felhalmozott tartalékot, a zsírt is felhasználhatóvá tenni.

A magas intenzitású mozgás, mint a sprint például, sokkal inkább használja a gyorsan bontható, nagy energiát szolgáltató szénhidrátforrásokat, míg az alacsonyabb intenzitású, hosszan tartó gyakorlatok során a szervezet inkább a felhalmozott zsírra támaszkodik. A legújabb kutatások szerint a magas intenzitású edzések utáni regenerálódás, további jelentős mennyiségű kalóriát használ fel.

Hatékonyság és intenzitás

Alacsony intenzitású gyakorlatok

A nem megerőltető mozgásformák, mint a gimnasztika, a nyújtás, a bemelegítés sorolhatók ide, melyek leginkább a rehabilitációban, stresszoldásban kiemelkedőek, zsírégetésben kevésbé, hiszen az edzések nehézsége egyenesen arányos azok hatékonyságával is.

Közepes intenzitású edzésformák

Megannyi gyakorlat sorolható ide, ilyen edzésformákban már fokozottabb a légzés intenzitása, a levegőkapkodás. A futás, az úszás, a sífutás is ide tartozik, de még egy kiadós hólapátolás is, ahol több izomcsoport is részt vesz a mozgásban, ráadásul minél több, annál jobb, hiszen jótékony hatásával a szív, a keringési rendszer edződik, az állóképesség és az erőnlét nő.

Magas intenzitású zsírégető edzés

Végül, de nem utolsósorban rákanyarodunk a magas intenzitású edzésformákra, ahol a gyakorlatok végzése igazi kihívás: egy erős sprint, egy tabata rendszerű edzés vagy intervall tréning is ide tartozik. Itt elsősorban nem a gyakorlatok időtartama, hanem az intenzitása a lényeg, ráadásul a zsírégető edzés „speciális fajtája”, nemcsak mozgás közben, hanem jóval utána, a regeneráció fázisában is rengeteg kalóriát használ fel.

Személyre szabottan

Mindannyian különbözőek vagyunk, így a zsírégető edzések kulcsa a személyes tulajdonságokban is rejlik, hiszen befolyásolja a kor, a súly, az edzettség, a személyes lehetőségeink, de még a ráfordított idő is, hogy melyik az a hatékony, megfelelő intenzitással végzett edzésforma, amely passzol hozzánk.

Ezekre különösen érdemes figyelni:

  • Legyen a mozgás megfelelően intenzív, lehetőség szerint minél gyorsabban, minél nagyobb kiterjedésben érdemes minél több izmot és minél több testrészt megmozgatni.
  • Válassz körültekintően edzésformát! Bármi lehet zsírégető edzés, attól függően milyen intenzitással végzed, de érdemes olyan mozgást választani, amit szeretsz, amiben örömödet leled, és ami az állapotodnak is megfelelő.
  • Eddz rendszeresen! A kívánt eredményért hetente 3-5 alkalommal, edzésenként 20-60 perccel érdemes számolni a megfelelő eredmény érdekében.
  • Edzés üres gyomorral? Annak érdekében, hogy ne veszítsünk izmot, ne essünk össze, szükséges magunkhoz venni táplálékot, legyen ez akár egy fehérjeszelet vagy -shake.
  • Utóhatás: A beinduló anyagcsere-folyamatok nem állnak le az edzés végén, abban az esetben, ha a maximális pulzusod 75%-a fölött dolgozol, így gyakran még 12-24 órával később is megfigyelhető a zsírégető hatás.

Még több tippért, tudnivalóért érdemes felkeresni az Intenset oldalát.