5 darálni való sorozat, amit nem bírsz majd abbahagyni

Nyakadon a téli szünet, és nem tudod, mihez kezdj a sok szabadidőddel? Két könyv, francia nyelvlecke vagy virtuális jógaóra között nem árt, ha némi passzív kikapcsolódást is engedélyezel magadnak. Ehhez ajánlunk most neked öt lockdown-proof sorozatot, amelyek garantáltan kitartanak majd január negyedikéig.

Felhőtlen Philadelphia

A Jóbarátokat már rongyosra nézted, és az Így jártam anyátokkal epizódjait is kívülről fújod? Valami ismerősre, de mégis arculütően frissre vágysz? Akkor irány Philadelphia büszke városa! Adott egy, a teljes anyagi csőd szélén billegő külvárosi ír kocsma, valamint öt hatalmas egóval és annál kevesebb ésszel rendelkező jóbarát, a Paddy’s szíve-lelke: a nárcisztikus Dennis, a feltűnési viszketegségben szenvedő Dee, excentrikus nevelőapjuk, Frank, a kiszámíthatatlan Charlie és a látens homoszexuális Mac. A laza erkölcsű, cinikus humorú, szókimondó Felhőtlen Philadelphia 14 évadnyi néznivalóval várja az erre fogékonyakat.

Te

A nőknek szánt tévéfilmjeiről ismert Lifetime kábelcsatornáról időközben a Netflixre átszökkent Te az utóbbi évek egyik legnagyobb sorozatmeglepetése. A Caroline Kepnes írónő azonos című regényéből készült, második évadánál tartó széria afféle Gossip Girl-Dexter-hibrid, korunk social médiafüggő fiatalságának célozva, így garantálva, hogy nemtől függetlenül mindenki jól szórakozzon azon, ahogy a szerény, figyelmes könyvesbolttulaj és gyakorló pszichopata Joe megpróbálja becserkészni szíve választottját, elszakítva őt barátaitól, mániákusan ügyelve arra, hogy mindig igazolni tudja egyre inkább menthetetlen cselekedeteit.

Sötétség

Az itthon Sötétség címen futott Dark első két évadának simán a Lost-utáni éra legjobb high concept sorozatai között a helye, ehhez kétség sem férhet. A harmadik évadról már megoszlanak a vélemények, van, aki ennél zseniálisabb finálét el sem tudott volna képzelni az időparadoxonokkal, párhuzamos univerzumokkal és időhurkokkal zsonglőrködő német világsikernek, míg mások egy nagyon stílusos, ám mégiscsak bizonytalan alapokra épített kártyavárként könyvelték el a zárószezont. Nem célunk igazságot tenni a két tábor között, de ha szereted a sok szálon futó sztorikat, oda vagy a gyönyörű fényképezésért, és értékeled a gondosan összerakott soundtrackeket, mindenképpen tegyél egy próbát a Sötétséggel!

Sírhant művek

A halál mindenkit utolér, ez ellen nincs mit tenni. Hogy mihez kezdünk az előtte lévő kis idővel, az viszont csakis rajtunk múlik. Ez az öt évadot megért Sírhant művek központi gondolata. Az ezredfordulós amerikai kábeltelevíziózás egyik csúcsteljesítményéről van szó, amivel csak a Drótot és a Maffiózókat említhetjük egy lapon. Az Oscar-díjas Amerikai szépség forgatókönyvét is jegyző Alan Ball sorozata élet és halál ügyes-bajos dolgairól értekezik a temetkezésben utazó Fisher-család hétköznapjain keresztül. A 63 epizód telis-tele van abszurd helyzetekkel, tökéletesen megírt, hús-vér karakterekkel, fájdalmasan jó fekete humorral és olyan könnyfakasztóan jó fordulatokkal, amelyek örökre beleégnek az emlékezetedbe.

Survivor USA

Habár a korábban Stohl András, majd Istenes Bence nevével fémjelzett magyar Survivort nem szívesen ajánljuk senkinek, a húsz éve töretlen sikernek örvendő amerikai elődnél izgalmasabb, letehetetlenebb valóságshowt keresve sem találnánk. A Survivor koncepciója egyszerű: vegyél 16-20 átlag amerikait, dobd le őket egy lakatlan vadonba, oszd be mindet 2-4 törzsbe, biztosíts számukra minimális élelmet és édesvízforrást, néhány naponta ereszd össze a játékosokat egy viadalra, és hagyd, hogy az azt követő törzsi tanácson a vesztes csapat haza (vagy a zsűribe) küldje valamelyik tagját. A 39 napos, mentálisan és testileg is kimerítő túlélőtábor végén a korábban kiejtett játékosok aztán megszavazzák, kit illet Az Egyetlen Túlélő cím és a vele járó egymillió dolláros fődíj. Ha ránk hallgattok, a 16-20. évadokkal kezditek a Survivor-darát.