Újdonságok Budapesten: 8 vendéglátóhely, amit érdemes lecsekkolni decemberben

Újdonságok Budapesten cikksorozatunk új köntösben, a jelenlegi helyzethez igazodva folytatódik: decemberre is ajánlunk nyolc újonnan nyílt vendéglátóhelyet, ahol megéri elvitelre vagy házhoz rendelni a gyomorba valót, amíg nem tudunk személyesen ellátogatni hozzájuk.

à table! boulangerie – pâtisserie

A baguette-jéről és mille-feuille-jéről híres francia pékség, amely 2011-ben indult a budai Retek utcából, mára Budapest számos pontján várja vendégeit elképesztő reggeli fogásaival, valamint hagyományos francia kenyereivel, péksüteményeivel és desszertjeivel. Az à table! az elmúlt időszakban két új pékséget is nyitott, az egyiket az 59-es villamos végállomásánál a Márton Áron téren, ahol például kacsamájas-fügelekváros croissant is kapható, a másikat pedig az újlipótvárosi Balzac utcában. Beülni és nagyokat beszélgetni egy darabig még egyik helyen sem lehet, de az elvitelre rendelés még mindig játszik, ahogy a házhoz szállítás is!

1136 Budapest, Balzac utca 37.
1112 Budapest, Márton Áron tér 1.

Ensō

Az izgalmas pop-up vacsoráiról ismert Konyhakör csapata végre úgy döntött, megállapodnak, és a Vietnamból nemrégiben hazatért konyhafőnök, Ruff Dávid vezetésével meg is nyitották a város legújabb ramenezőjét, ahol az omlós kacsával és friss tésztával gazdagon megrakott leves mellett egy sor távol-keleti étel- és italkülönlegességet kóstolhatunk – természetesen csak a veszélyhelyzeti korlátozások felemelése után. Addig sem kell szomorkodni, a 06 70 608 4090-es számon ugyanis Budapest egész területén házhoz rendelhetitek az Ensō mennyei Duck Ramenét és 12 darabos trüffeljét.

1082 Budapest, Baross utca 85.

Matcha Tsuki

A lehető legjobb helyen, a Funzine Kálvin téri főhadiszállása alatt nyitott meg a régió első matcha cukrászdája: a Matcha Tsuki matchaalapú kávé-, tea- és desszertkülönlegességek egész sorával várja az ízletes újdonságokra éhes vendégeket, de a hagyományosabb édességek kedvelőinek sem kell korgó gyomorral távozniuk a belvárosi matchamennyországból. A matchás mochin, panna cottán, tiramisun, sajttortán, mousse tortán, macaronon és csokitortán túl a Matcha Tsuki kínálatában többféle vegán süti, fagylalt, egész torta és alternatív tejeskávé közül választhatsz. Akárhogy is döntesz, egyelőre marad az elviteles rendelés.

1053 Budapest, Kálvin tér 2.

blank

Dolce Farina Niente

A világbajnok fagyijairól ismert Fragola idén tavasszal nyitotta meg az olasz konyhában utazó Olive di Fragola névre keresztelt éttermét, amit most ősszel a gluténmentes pizzákat középpontba helyező Dolce Farina Niente követett. Az apró, ízlésesen kidekorált bisztróban a kék és a zöld színek dominálnak, míg az étlapon csak gluténmentes tételek szerepelnek: kétfajta krémleves, húsos és zöldséges lasagne, ötféle szuper egészséges saláta, több mint egy tucat pizza és különféle desszertek közül választhatjuk ki a nekünk tetsző finomságokat, amiket per pillanat a Wolt futárjaival rendelhetünk házhoz.

1025 Budapest, Csévi utca 7.

blank

VAJ

A VAJ az első brutalista pékség, a szó építészeti értelmében. Jó alapanyagok, modern technológia és elmélyült szakmai ismeretek adják a Rákóczi téren található, sallangmentes üzlet lényegét. Ötpontos manifesztumuk szerint minden legyen finom, mindig legyen kenyér, még a záróra környékén is, mindig legyen valami új az újdonságra éhezőknek, a VAJ-ban mindenki érezze otthon magát (a hatalmas kínálat és a sok csodamasina ellenére), valamint, a VAJ-ban mindent lehet – de nem mindent kell. A VAJ jelenleg pékség, kávézó és deli funkciókat lát el, a veszélyhelyzet elmúltával azonban változatos reggelikre is számíthatunk tőlük.

1085 Budapest, József körút 30-32.

blank
Fotó: Talabér Géza

Porky

A néhány hete nyitott Porkyban az Egyesült Államok déli államaira jellemző, fűszeres pácú, tépett sertéshúsé a főszerep. Választhatunk, hogy a smokerben fél napon keresztül puhított, majd tépett sertéslapockát vagy tarját édes hamburgerzsemlébe, tortillába vagy bagettbe kérjük cheddar sajttal megpakolva, és hogy fűszeres sült burgonyát, édesburgonyahasábot vagy coleslaw salátát csipegetnénk hozzá. A Woltnak köszönhetően a belvárosi kerületek lakói déltől kora estig kérhetik házhoz a pulledpork-élményt, a 14. és a 15. kerületbe azonban a kiszállítást maga a Porky is tudja vállalni.

1146 Budapest, Thököly út 121.

blank

SWEETic Buda by Cafe Marcello

A SWEETic Buda az olasz életérzés vízivárosi helytartója, a messze földön híres Cafe Marcello és a szigetszentmiklósi SWEETic közösen nyitott egysége, ahol kézműves csokik és többszörösen díjnyertes bonbonkülönlegességek mellett az El Salvador-i Santa Cristina farmról származó, helyben pörkölt single origin arabica kávé vérpezsdítő hatását is élvezhetjük. A Zala házaspár családi csokoládé-manufaktúrájának világhírű pralinéinak teljes választékát Budapesten egyedül a Frankel Leó úti specialty kávézóban vásárolhatjuk meg, saját fogyasztásra, de díszdobozba csomagolva karácsonyi ajándéknak is tökéletes választás!

1027 Budapest, Frankel Leó út 12.

blank

Craft Head – Brewpub & Bistro

A Craft Head 32 sörcsappal, egy minden földi jóval felszerelt bottleshoppal és isteni fogásokkal várja vendégeit a néhai Neked csak Dezső helyén. A kraftos kínálatban megtaláljuk a Mad Scientist, a Fehér Nyúl, a Békésszentandrási Szent András Sörfőzde és a Horizont söreit, de a 200 soros itallapon Csehország, Lengyelország, Németország és Anglia legfinomabb főzetei is helyet kaptak. A jelenleg érvényben lévő korlátozások miatt egyelőre csak elvitelre és Woltos házhoz szállításra van lehetőség, utóbbi opciót választva viszont frissen csapolva, 1 literes PET palackban is kérhetitek kedvenc söreiteket!

1088 Budapest, Rákóczi út 29.

blank