Edzés otthon: 6 online torna, ami formában tart a következő hetekben

Nem maradt más hátra, mint előre, edzeni kell, méghozzá otthon, ha nem akarunk megbolondulni a következő hetekben. Mutatjuk a kedvenc online edzős videóinkat.

Edzés otthon: 6 online torna, ami formában tart a karantén alatt

HIIT-edzés

Ha kevés időd van, de jól átmozgatnád magad, a HIIT (High Intensity Interval Training) jó opció lehet számodra. Az elmúlt években kezdett igazán népszerűvé válni ez a magas intenzitású mozgásforma, hiszen egyre több tanulmány jelent meg arról, hogy a HIIT-tel érhető el a legnagyobb változás a legrövidebb idő alatt.

A HIIT-edzéseken viszonylag gyorsan váltakoznak a magas intenzitású, pulzusnövelő gyakorlatok és a szünetek, vagyis a pihenéssel töltött másodpercek. Általában 1-5 percen keresztül kell végezni az izzasztó feladatokat, amelyeket nagyjából egyperces, a pulzus helyreállítására szánt nyugalmi idő követ. A mozgásforma ötvözi az aerobik alapjait az erőnlétfejlesztő gyakorlatokkal, ami az egyik leghitelesebb magyar Youtuber-edző, Kovács Ramóna videóit is jellemzi.

Tabata-edzés

A HIIT-edzések egyik alfajtája a Tabata, amely eredetileg négyperces gyakorlatok sorozatából áll: a 20 másodperces magas intenzitású mozgást 10 másodperces pihenés követi – nyolcszor egymás után. Gyakorlatilag bármilyen (de mindig ugyanolyan!) feladatot végezhetünk a négy perc alatt (guggolás, négyütemű fekvőtámasz, jumping jack stb.), a lényeg, hogy minden egyes alkalommal beleadj apait-anyait abba a 20 másodpercbe.

A Tabata kitalálója egyébként Dr. Izumi Tabata japán tudós, aki egy heti ötször, egy órán át közepes intenzitású mozgást végző csapat teljesítménynövekedését hasonlította össze a heti négyszer tabatázó, tehát 4 perc 10 másodpercig edző kontrollcsoportéval. Kitaláljátok, melyik a hatékonyabb.

Jóga

A jóga működésünk minden aspektusára hatással van, célja pedig a tökéletes önismeret. Hat egyrészt fizikai síkon a durva fizikai rendszerünkre, mely a test letisztításához, a táplálkozáshoz és a mozgáshoz kapcsolódik. Hat finomabb síkon, például a légzésre, mely kapocs a fizikai test és az elme között. Hatással van továbbá az érzésvilágunkra és a gondolkodásunkra is. Az ászanák, vagyis a testhelyzetek gyakorlásakor erővonalak mentén dolgozunk, azaz szinte húzzuk vissza a csontrendszerünket a helyes tartásba, az emberi test helyes anatómiájának megfelelően, kompenzálva, megszüntetve ezzel az ülő életmód káros hatásait. Ezáltal ezek az izmok meg is erősödnek. Az ászanák nyújtó, lazító hatásuk által oldódnak a test energetikai blokkjai, egyre rugalmasabbá válunk és komfortosabban érezzük magunkat a testünkben.

A Youtube világában a jóga egyik legismertebb és -elismertebb népszerűsítője a Yoga with Adrienne csatorna, amelyen hetente, de van, hogy naponta új videóval jelentkezik Adrienne, általában Benji kutyája társaságában. A videók 10-40 percesek, és mindig egy negatív állapot helyreállítására vagy éppen pozitív kialakítására fókuszálnak. Az alábbi edzés célja például, hogy a lehető legjobban érezzük magunkat a bőrünkben.

Funkcionális tréning

Ha megkérdeznénk a sportos életmódot folytató ismerőseinket, mit értünk funkcionális tréning alatt, valószínűleg annyiféle választ kapnánk, ahány embernek feltettük a kérdést. Ez azért van, mert minden olyan gyakorlat funkcionális tréningnek minősül, aminek célja a (konditermen túli) teljesítményünk növelése. Innentől kezdve mindegy, hogy a Spartan Race-re készülsz vagy csak lihegés nélkül meg szeretnél mászni négy emeletet, a lényeg, hogy magadhoz képest jobb erőben legyél, mint most vagy.

A funkcionális tréningnek is vannak persze alapszabályai:

  • az edzések mozgásmintákra fókuszálnak, nem izomcsoportokra,
  • a saját testsúlyodhoz mérten kell erősödnöd,
  • a törzsizmokat nem hajlításra (pl. felülés), hanem ellenállásra kell használnod.

Crossfit-edzés

A CrossFit a funkcionális edzésre és a magas intenzitású gyakorlatokra is alapoz: lényege, hogy funkcionális erőre tegyünk szert, vagyis a cél az, hogy játszi könnyedséggel haza tudjuk vinni a bevásárlószatyrot a hétvégi nagy bevásárlások alkalmával. Egy jól felépített CrossFit-óra azonban nemcsak az erőnlétünket növeli, a magas intenzitású gyakorlatoknak hála jól meg is izzaszt és segít megszabadulni a plusz kilóktól.

A CrossFitre a “felnőttek tornájaként” szokás utalni, hiszen elég sok eszközzel találkozhatunk egy-egy óra során: elsősorban hajókötéllel, medicinlabdával, súlyzóval és kettlebell-lel. Mivel ezeket az eszközöket nem rejtegeti mindenki otthon az ágy alatt, ezért egy olyan videót ajánlunk, amelyen egy CrossFit inspirálta HIIT edzésen vehettek részt.

+1 Táncos zsírégetés

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a lábmelegítős Jane Fonda-aerobikvideók 21. századi utódjának is tekinthető zenés-táncos kardióedzések. Utóbbi mozgásforma talán legismertebb nagykövete Pamela Reif, aki ötmilliós Youtube-követőtáborát heti több, hosszabb-rövidebb (főként 10 perc körüli) videóval örvendezteti meg, amelyek egy-egy izomcsoportra fókuszálnak. A legnépszerűbbek a has-, láb- és fenékgyakorlatok, lent viszont egy vidám, mai slágerekre végzett 15 perces edzést láthattok.

Az otthoni edzés után olvass kicsit a konditermek történetéről is: