Ki az a Sztamen Grigorov és mit eszik a Google nyitóoldalán?

A mai napon a Google Dr. Sztamen Grigorov, bolgár orvos és mikrobiológus 142. születésnapját ünnepli egy új Doodle-lel. Grigorov volt az, aki felfedezte a joghurt erjedéséhez elengedhetetlen baktériumot.

Sztamen Grigorov 1878-ban ezen a napon született egy kis bolgár faluban Studen Izvorban. Már fiatal korában lelkes rajongója volt a tudománynak, doktori címét a Genfi Orvostudományi Egyetemen szerezte, majd ott végezte kutatásait is.

Sztamen Grigorov a Google nyitóoldalán
Sztamen Grigorov a Google nyitóoldalán

Egy feleségétől kapott bolgár joghurtmintát kezdett el vizsgálni a mikroszkóp alatt, majd több ezer kísérlet után megtalálta azt a mikroorganizmust, amely a joghurt erjedését okozza. A baktériumot később Grigorov hazájának tiszteletére Lactobacillus bulgaricus névre keresztelték.

A mikrobiológus később a világ első tuberkulózis elleni vakcinájának kifejlesztéséhez is hozzájárult.

Mi az a Google Doodle?

A Google Doodle a Google cég keresőoldalán látható céges embléma (ún. logó) egy speciális, alkalmi változata. Célja valamilyen jeles eseményről vagy személyről való megemlékezés. Ezen alkalmakat előre nem jelentik be, mivel a cél a meglepetés, és a dátum legtöbbször nem is kötődik kerek évfordulóhoz.

Sztamen Grigorov előtt több más tudós is a Google nyitóoldalára került, íme egy példa: