Itt az őszi évszak, a napéjegyenlőség! Mit jelent ez számunkra?

Ma, azaz kedden van a napéjegyenlőség, elkezdődik a 2020-as csillagászati őszi évszak. Ezen alkalomból a Google is új nyitólapot alkotott.

Szeptember 22-án, kedden 13:31-kor csillagászati értelemben is megkezdődik az ősz. Ezen a napon a nappal és az éjszaka egyenlő ideig tart.  Mostantól egészen decemberig tovább rövidülnek a nappalok, így hosszabb ideig lesz sötét, mint világos.

A Google ezzel a logóval ünnepli az őszi évszakot
A Google ezzel a logóval ünnepli az őszi évszakot

Mi az a napéjegyenlőség?

A napéjegyenlőség két csillagászatilag fontos pillanatát jelenti az évnek. Azokat az alkalmakat nevezzük így, mikor a napkorong középpontja a Földről nézve pontosan a földi egyenlítő fölött található. Ez a két pillanat általában március 21-én és szeptember 23-án következik be, azonban – elsősorban a négy évenkénti szökőnapok miatt – ez két-három napot is csúszhat a naptárunkban. A márciusi eseményt az északi féltekén tavaszi, a szeptemberit pedig őszi napéjegyenlőségnek nevezzük.

Kinek, mikor kezdődik az őszi évszak

Az őszi napéjegyenlőség régen ünnep volt, ilyenkor hálát adtak a természet bőkezű ajándékaiért, a termények sokaságáért. A régi kelták és a kínaiak viszont már augusztus elején megülték az ősz kezdőünnepét.