Világhírű írók az őszi Margó Fesztiválon

A Margó Irodalmi Fesztivált 2020. október 15–18. között szigorú biztonsági előírások mellett rendezik meg a Várkert Bazárban. A fesztivál 4 napja alatt a szervezők közel 60 programmal várják az érdeklődőket.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál kapcsolódó programjaként, a Bookline kiemelt támogatásával, valamint a Volvo Autó Hungária és a De’Longhi szponzorálásával megvalósuló rendezvényen mutatja be legújabb könyvét többek között Barabási Albert-László, Háy János, Jászberényi Sándor, Karafiáth Orsolya, Kerékgyártó István, Kiss Tibor Noé, Mucsi Zoltán, Nyáry Krisztián, Pető Péter, Rubik Ernő, Tisza Kata és Závada Pál. A Margón rendhagyó irodalmi-zenei műsorával fellép Pátkai Rozina, valamint Bereményi Géza és Járai Márk.

„A járvány megváltoztatta az életünket, de az olvasás segít megérteni, hogyan lehet együttélni az új helyzettel. A kultúra elsősorban szabadságot jelent számunkra, ezért a járványügyi óvintézkedéseket komolyan véve idén biztonságos Margót szervezünk, hogy mindenki találkozhasson kedvenc íróival” – mondta Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár igazgatója, hozzátette, hogy az olvasók tavasszal háromszázezren tekintették meg az online Margó programjait, az őszi eseményre ezért internetes közvetítéseket is terveznek.

A fesztiválon online vesz részt a finn Sofi Oksanen, akinek Tisztogatás című regényét 38 nyelvre fordították le, A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című világsikert jegyző svéd Jonas Jonasson, a skandináv krimiszerző Stefan Ahnhem és a tajvani Wu Mung-yi, aki friss regényét, Az ellopott biciklit mutatja be.

Margó Fesztivál 2020
Wu Mung-yi is bemutatja friss regényét

A szervezők a járványügyi szabályokat figyelembe véve, a nézők és a közreműködők biztonságát szem előtt tartva regisztrációt vezetnek be, a látogatószámot csökkentik, a maszkviselés kötelező lesz az épületen belül, és a további intézkedésekről folyamatosan tájékoztatnak a felületeiken (margofeszt.hu, facebook.com/margofeszt). A járványügyi intézkedések miatt a könyvvásárt hagyományos formában nem tartják meg, de a friss megjelenések a Bookline-nak köszönhetően online és a helyszínen is kedvezményesen megvásárolhatók lesznek.

A rendezvényen hatodik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat, melynek nyertese a pénznyeremény és a próbafordítás mellett 10 millió forint értékű médiatámogatást kap a Bookline jóvoltából.