Vár a hangszerek királynője: több száz program az Orgonák éjszakáján

Augusztusban újra az orgonáké a főszerep: a Filharmónia Magyarország színes programjai által betekintést nyerhetünk ennek a páratlan hangszernek a birodalmába, megismerhetjük különlegességeit, amelyeket sokan nem is sejtenek. Országszerte különleges hangszerpárosításokkal várja közönségét az OrgonaPont, augusztus 8-án pedig még az éjszaka is a hangszerek királynőjéről szól.

A Filharmónia Magyarország 2019-ben, hagyományteremtő szándékkal hívta életre az Orgonák éjszakája programot. Idén augusztus 8-án újra megtelnek a templomok, a terek, különleges helyszínek a hangszerek királynőjének csodálatos hangjával országszerte.

A budapesti programok kiemelt koncertjén az Éj királynőjének és a hangszerek királynőjének találkozásának is fültanúja lehet a közönség. Mennyei találkozás lesz ez a Szent István Bazilikában Miklósa Erikával, Somogyi-Tóth Dániel orgonaművésszel és Tóth László trombitaművésszel.

Miklósa Erika is fellép a 2020-as Orgonák éjszakáján
Miklósa Erika

Miklósa Erika, Kossuth-, Liszt Ferenc-, és Prima Primissima-díjas koloratúrszoprán énekesnő a varázsfuvola Éj királynőjének szerepében meghódította a világ összes jelentős színpadát. Somogyi-Tóth Dániel a Kodály Filharmónia Debrecen igazgató-művészeti vezetője, a Csokonai Nemzeti Színház zeneigazgatója, Debrecen város főzeneigazgatója. Tóth László trombitaművész repertoárja a historikus barokk zenétől a klasszikus műveken át egészen a kortárs műfajig terjed. Az összeszokott trió gyakran lép fel együtt hazai és határon túli székesegyházakban. Az Orgonák éjszakáján többek között felcsendülnek Händel, Vivaldi, Orff, Fauré és Léon Boëllmann művei.

Ezen kívül a több száz program között található orgonakoncert, orgonás liturgia, de akár az orgonához kapcsolódó egyéni ötlettel – az előadástól a kiállításon keresztül a hangszerbemutatóig más színes programokkal várja közönségét az Orgonák éjszakája. A programsorozat más különlegességet is tartogat: a koncertek mellett nem mindennapi helyszíneken is hallhatunk majd orgonazenét. Az idei év budapesti vándor orgonái például a Váci utcában, Merkúr Hotel teraszán, Lehel piacon csendülnek fel.

Orgonák éjszakája 2020

A Filharmónia Magyarország nemcsak a felnőtteket, de a fiatalabb korosztályt is szeretné megszólítani, ezért ehhez a rangos eseményez kapcsolódva „Az én orgonám” címmel képzőművészeti és irodalmi pályázatot hirdet általános és középiskolások részére.

Ha augusztus, akkor OrgonaPont!

Idén közel 40 városban, több mint 50 koncerttel várja kedves közönségét a sorozat. A fővárostól kezdve, vidéki nagyvárosokon át egészen kicsitelepülések is helyet kaptak a programban, még a Balaton-parton is találhatnak koncerteket az érdeklődők.

Az OrgonaPont olyan nagyszerű orgonaművészek sorát tárja a nagyérdemű elé, mint Somogyi-Tóth Dániel, Kovács Szilárd Ferenc, Szamosi Szabolcs, Sárosi Dániel, Kővári Péter, Balatoni Sándor, valamint a Fischer Annie ösztöndíjas Tóka Ágoston és Schallinger-Foidl Artúr, illetve a tavalyi Orgonák éjszakája rekordere Mészáros Zsolt Máté. A sorozat különböző állomásait számos érdekes hangszerpárosítás és az orgona-énekhang együttese kíséri. Többek között kürttel, fuvolával, oboával, hegedűvel randevúzik az orgona augusztusban. Fantasztikus előadókat, Kossuth-, Liszt Ferenc-, és Prima Primissima-díjas művészeket köszönthetünk a sorozatban. Többek között Sebestyén Mártát, aki a népzene legismertebb nagykövete. Az OrgonaPont sorozatban olyan orgonák is megszólalnak, amelyek felújítása az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósulhatott meg.

Sebestyén Márta
Sebestyén Márta

Az orgonakoncertekre jegyek kaphatók a Filharmónia Magyarország jegypénztáraiban, a www.jegymester.hu oldalon, és a koncertek előtt a helyszíneken. További információ az OrgonaPont sorozatról és az Orgonák éjszakájáról a www.filharmonia.hu weboldalon található, ahol a pályázatról is olvashatnak és csatlakozhatnak az Orgonák éjszakája programhoz.