Jön a 10. Frankofón Filmnapok

A Francia Intézet, valamint a frankofón közösség 12 országának diplomáciai és kulturális képviseletei 2020-ban ismét megrendezik Magyarországon a frankofónia hónapját 2020. február 26. és április 8. között Budapesten és az ország 15 városában. A fesztivál programján filmvetítések, koncertek, kiállítások, dalverseny, könyvbemutatók, kerekasztal-beszélgetések szerepelnek.

A rendezvénysorozat kiemelt eseménye a Frankofón Filmnapok, amelyen idén is nemzetközi fesztiválokon díjazott, vagy akár Oscar-díjra jelölt, de Magyarországon még nem forgalmazott filmek  kerülnek levetítésre. A Fesztivál nyitófilmje egy különleges alkotói együttműködés eredménye: a japán rendező Hirokazu Kore-eda a francia mozi nagyasszonyával Catherine Deneuve-vel, Juliette Binoche-sal és Ethan Hawke-kal forgatta Az Igazságot.

A történet szerint a Deneuve által alakított francia színésznő önéletrajzának megjelenésére hazalátogat Amerikában élő lánya a családjával. A viszontlátás örömébe azonban némi üröm is vegyül, mivel a szöveg tele van ferdítésekkel, amit a lány nem nyel le szó nélkül. És a körülöttük élő férfiak sem.

Szintén látható lesz a 2019-es Cannes-i Filmfesztiválon a zsűri díját, illetve egy Oscar-jelölést már begyűjtött Nyomorultak, mely Párizs egyik legproblémásabb negyedében játszódik, ahol sajátos igazságszolgáltatás működik, a békét pedig leginkább a különféle bűnbandák tartják fenn.

További programokért kattints IDE!