5 dolog, amit tudnod kell, ha kutyát, cicát nevelsz

Napjainkban a kutya elsősorban nem házőrző, hanem családtag, akit ha tehetnénk, mindenhova magunkkal vinnénk. A macska sem kevésbé értékes tagja háztartásunknak, ezért törekszünk rá, hogy egészséges és boldog életet éljen velünk, amilyen sokáig csak lehet. Ehhez viszont elengedhetetlen, ha tisztában vagyunk az alábbi 5 dologgal!

#1 Táplálás

Már a kezdetekkor át kell gondolnunk az állat igényeit, közte például azt, hogyan tápláljuk az aktuális életciklusának (életszakaszának) megfelelően. A kölyökmacskák, illetve kölyökkutyák körülbelül 4-5 hetes koruktól kezdve fogyaszthatnak a növekedésükhöz elengedhetetlen, szilárd táplálékot. A házilag összeállított koszt gyakran nem tartalmazza a megfelelő mennyiségű és összetételű tápanyagokat, amelyekre éppen szüksége volna. Ezzel ellentétben az adott életkornak megfelelő, jó minőségű tápok viszont tudományosan megalapozottan tartalmaznak mindent, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy kedvencünk egészségesen fejlődjön. A kifejezetten kölyökkutyáknak, illetve kölyökmacskáknak készült premium tápokban megtalálhatók mindazok a tápanyagok, amelyek elősegítik a megfelelő csontozat és az egészséges ízületek valamint kellő mennyiségű izomzat kifejlődését. Tartalmaznak továbbá természetes antioxidánsokat és omega zsírsavakat. A fiatal kölykök számára a DHA nevű omegazsírsav különösen fontos a központi idegrendszer megfelelő kifejlődéséhez, mivel az a megszületéskor még nem fejeződött be.

kutyanevelés

#2 Nevelés

A kölyökmacskák és kölyökkutyák szocializálódása már akkor megkezdődik, amikor anyjukkal és testvéreikkel játszanak. A kölyökmacska alapvető nevelése a születés és 6 hónap közötti időszakban zajlik. A kölyökmacska először az anyja viselkedését utánozza, majd kísérletezés közben saját magától is tanul. Ezért a kölyökmacska edukációjának alapjaihoz való hozzájárulása korlátozott mértékű, de a gazdi is felelős azért, hogy az új környezetre vonatkozóan befejezze a macska szocializációját. A kölyökkutyák nagyjából 8-12 hetes kor között kezdik megtanulni az emberrel való együttélést, náluk ez az az időszak, amikor ki kell jelölni a határokat, ekkor a legfogékonyabbak. Mind a kölyökmacska mind a kölyökkutya esetében lényeges, hogy a kitűzött határok, alapvető magatartási szabályok világosak legyenek és a megfelelő viselkedést a megfelelő időpontban jutalmazzuk. Tudj meg többet a kölyökkutyák neveléséről ide kattintva!

Royal Canin kölyökmacska

#3 Higiénia

Az elválasztást követően a gazdinak is ki kell vennie a részét az ápolásából. Macskáknál ez a szőr gondozásán (fésülgetés, fürdetés) kívül a szájhigiéniára és a karmok ápolására egyaránt érvényes, ez igaz a kutyákra is, a szőrzet (a fürdetés gyakorisága a szőrzet típusától és hosszúságától függően változik) és a karmok mellett az általános higiéniára kell figyelni. A fürdetéshez jó, ha minél korábban hozzászoktatjuk a kölyköket, ilyenkor érdemes a vízzel való ismerkedéssel kezdeni. Feltétlenül használjunk kutya- vagy macskasampont, mert ezeket az állatok bőréhez és szőréhez fejlesztették ki.

kutyanevelés

#4 Biztonság

Mindannyiunk otthonában van pár olyan veszélyforrás, ami meg sem fordul a fejünkben, hogy kárt okozhatna lakásban tartott állatunknak. Legyünk elővigyázatosak, amikor kiskutya, kismacska kerül hozzánk, és fedjük le a kíváncsi, felfedezésre nyitott állatok számára elérhető aljzatokat! Azokat a vezetékeket, amelyekhez hozzáférhetnek, pakoljuk el vagy fedjük le. Nyitott ablak mellett ne maradjanak felügyelet nélkül. A gyógyszereket, tisztítószereket és más kemikáliákat tartsuk elzárva. Az apró, éles, vagy törékeny tárgyakat tegyük biztonságos helyre, az állatoktól távol.

macskanevelés

#5 Felelősségvállalás

Amellett, hogy rengeteg boldog pillanat származik majd a kutyás, cicás létből, változni fog mindennapjaink dinamikája. Sétáltatást, játékidőt kell beiktatnunk, ami abból a szempontból is elengedhetetlen, hogy háziállatunk ne hízzon el, és felesleges energiáit ne a bútorainkon vagy a bejárati ajtón vezesse le. Előfordulhatnak azonnali beavatkozást igénylő egészségügyi problémák, és miénk a felelősség, hogy az állat megkapja a megfelelő állatorvosi ellátást, ez pedig alkalmanként költséges lehet. Emellett feltétlenül vegyük figyelembe a kötelező és/vagy az ajánlott oltások és az esetleges mikrochipezés költségeit (utóbbit, ha az a tenyésztőnél vagy a menhelyen nem történt meg). Tudatosítani kell magunkban, hogy a gazdivá válás által a fentiek teljesítése nem lehet kérdés.

Szerencsére vannak megbízható források, amelyek nemcsak gyakorlati tanácsokkal látnak el, hogy a lehető legjobb gazdivá válhassunk, hanem egyben megoldást is nyújtanak, például a megfelelő fejlődéshez elengedhetetlen, testreszabott, egészséges és a megfelelő mennyiségű tápanyagokat tartalmazó tápláláshoz, legyen szó kölyökkutyáról vagy kölyökmacskáról. A Royal Canin weboldalán nézelődve a legtöbb kérdésre választ találsz a kutya- és macskakölykök nevelésével kapcsolatban, testraszabott táplálási megoldásaiknak hála pedig a szükséges termékeket sem kell hosszasan keresgélned.