5 szuper kiállítás Budapesten a téli hónapokra

2020-ban sem lesz hiány izgalmas tárlatokban Budapesten. Válogatásunkban ezúttal 5 olyat mutatunk be, melyek valóban kihagyhatatlannak ígérkeznek. 

Csáth* A varázsló halála

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum

Időpont: 2019. április 30. – 2020. május 31.

Csáth Géza mindig az emberi lélek mélyeit kutatta. Akkor, amikor megírta az Anyagyilkosságot, és akkor is, amikor hosszú tanulmányban próbálta megfejteni „az elmebeteg nő”, Kohn Gizella paranoiás hisztériáját. Minden kísérlete közül azonban a tízéves korától egészen haláláig vezetett naplója volt a legkönyörtelenebb élveboncolás. Mindeközben pedig legfontosabb vágya az élet legteljesebb megélése volt. Csáth egyszerre készült zeneszerzőnek, festőművésznek és orvosnak, az utókor mégis elsősorban íróként tartja számon. A PIM egyedülállóan gazdag és eddig soha nem látott Csáth-gyűjteményén alapuló kiállításban mi is beállíthatjuk „lelki tükörrendszerünket”, amellyel a befogadás különféle útjai nyílnak meg előttünk.

Rubens, Van Dyck és a flamand festészet

Helyszín: Szépművészeti Múzeum

Időpont: 2019. október 30. – 2020. február 16.

A kiállítás az európai művészet meghatározó barokk mestere, Peter Paul Rubens és kora flamand festészetét mutatja be. A 120 művet bemutató tárlatra negyven nagy közgyűjteményből, többek között a Louvre-ból, az Ermitázsból, a Pradóból, a washingtoni és a londoni National Galleryből érkeznek műtárgyak. A kiállításon Rubens mintegy harminc és Van Dyck több mint egy tucat remekműve mellett más flamand mesterek kiváló alkotásait is megtekinthetik a látogatók.

TUTANHAMON – Rejtélye és Kincsei

Helyszín: KOMPLEX EVENT

Időpont: 2019. november 8. – 2020. március 1.

A kiállítás életre szóló élményt és betekintést kínál az ókori Egyiptomot kutató régészet világába. Indulj el erre a fantasztikus utazásra, és fedezd fel a fáraó sírkamráit és kincseit, pontosan úgy, ahogy Howard Carter 1922-ben tette. Majdnem 100 évvel a szenzációs feltárás után, a TUTANHAMON – Rejtélye és Kincsei kiállítás egyedi módon mutatja be a felfedezés történetét. 2000 m2-en több mint 1000 kiállítási tárgy, grafika, videók, és ingyenes audioguide várja a látogatókat egy olyan kiállításon, amit már több mint 6 millióan néztek meg, miközben bejárta Zürichet, Dublint, Brüsszelt, Madridot, Szöult és Párizst.

Clara Rotschild Klára – Divatkirálynő a vasfüggöny mögött

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum

Időpont: 2019. november 16. – 2020. április 30.

Rotschild Klára egyszerre volt a Horthy-kor arisztokratáinak és a Kádár-korszak nagyasszonyainak a divattervezője. Szalonjában rendszeres vendég volt Kádárné, Tito marsall felesége, a szovjet külügyminiszter és a perzsa sah neje, a magyar művészvilág csillagai. Vajon miként volt lehetséges, hogy a második világháború előtt és után is ilyen kimagasló sikereket ért el? A CLARA – Rotschild Klára – divatkirálynő a vasfüggöny mögött című kiállítás egyszerre mutatja be egy sikeres nő életútját, egy korszak elitjének öltözködési kultúráját, valamint a szocialista Magyarország kétarcú, ellentmondásokkal terhelt időszakát.

The Dead Web – The End

Helyszín: Ludwig Múzeum

Időpont: 2020. január 23. – április 26.

A Dead Web kiállítás az internet kapacitásának potenciális végét vetíti előre, ami a 2015-ös Royal Society Symposium témája is volt. Az alkotók 2023-at vizionálnak képzeletben, ahol az internet még viszonylag korai életkorában omlana össze. Kísérletet tesznek az ezt követő időszak bemutatására, valamint a gazdaságra és a társadalomra gyakorolt hatásának megjelenítésére. Vajon mindez csak üresen hátra maradt szerverek és elektronikai hulladékok tengerét jelentené? A kiállítás az internet utáni világ bemutatásába próbálja bevonni a közönséget. Az utópisztikus törekvésben a Ludwig Múzeum együttműködő partnere a Molior kanadai médiaművészeti szervezet.