5 tipp, ha kipróbálnád a diákmunkát suli mellett

A zsebpénz véges, a programok tárháza viszont végtelen, szóval hamar feláll az egyenlet: nem ártana kipótolni a büdzsét. A jó hír, hogy manapság hatalmas a kereslet a diákmunkára, szóval válogathatsz az elérhető munkák közül. Mutatjuk, mire figyelj!

Fotó: Andre Hunter

1. Diákszövetkezet, szerződés, jogi hercehurca – lehet ezt egyszerűen is!

Ha diákként dolgozni szeretnél, a legegyszerűbb, ha valamelyik diákszövetkezeten keresztül teszed. Régen be kellett slattyogni mindegyikhez, de ma már simán találsz olyan diákmunkát kínáló iskolaszövetkezetet, amivel otthonról, appon keresztül, papír nélkül, elektronikus úton is szerződhetsz. Ne bonyolítsd a dolgod, ügyintézz a fotelból.

2. Bruttó-nettó, juttatások – üdv a pénz világában!

Amikor a diákmunkák közül válogatsz, figyelj rá, hogy a bruttó bérben még benne van a 15% személyi jövedelemadó, a nettó bér jelenti azt az összeget, amit végül kézhez kapsz. Érdemes lecsekkolni a juttatásokat is, egyre több helyen jár a fizu felett korlátlan kávé, BKV-bérlet, meleg ebéd: ennyivel is kevesebbet kell költened.

3. Az egyetemi éveid nem árt, ha az egyetemről szólnak – ne told túl!

A sulit nem érdemes elhanyagolni, mert seperc alatt extra egyetemi éveket nyersz vele, ami szabad szemmel is jól látható összegbe fog fájni. Matekozd ki, hány órát tudsz dolgozni, ha bejársz a szemináriumokra és rendesen tanulsz, aztán keress rugalmas munkaidejű diákmelót! Heti 20-25 órát simán dolgozhatsz a szemeszter során is, ez egyszerűen összeegyeztethető az egyetemmel.

Fotó: Harry Sandhu

4. Most érsz rá bulizni, szórakozni igazán – használd ki!

Amellett, hogy megkeresed a pénzt a laptopra, jogsira, nyelvvizsgára, érdemes lazítani is. Ott az egész város, pezseg az élet, várnak rád a szabadulószobák, trambulinparkok, fesztiválok… érdemes megnézni, hogy a diákszövetkezeted milyen kedvezményeket, belépőket, extrákat kínál még a munkán felül. Ezekkel sokkal több helyre jutsz majd el a fizudból!

5. Nem vagy benne biztos, hogy jó szakon vagy? Szakmázz a melóban!

18 évesen eldönteni, hogy mit fogsz csinálni a következő 40 évben, hát röviden: ma már nem pálya. De az nem árt, ha olyan szakon üldögélsz az egyetemen, ami passzol a személyiségedhez, az érdeklődésedhez. Hogy honnan tudnád ezt, meg azt, hogy milyenek lesznek a dolgos munkanapok?

blank
Fotó: Kaylah Otto

A válasz a diákmunka. Közgáz? Irány a bank! Pénzügy? Várnak a könyvelőirodák! Jogon, IT-n, mérnöki szakon ugyanígy: rengeteg fizetős szakmai gyakorlat vár rád mindenhol. Próbáld ki, hogy hogyan érzed magad, tetszik-e a közeg, el tudod-e magad képzelni ott – más lesz utána a hozzáállásod a sulihoz is, ha látod a gyakorlati hasznát.

Figyelj ezekre a szempontokra és vágj bele mihamarabb a diákmelóba. Amellett, hogy heti 10-20 óra munkával megkeresed a lakhatásod és a szombat esték árát, akár meg is alapozhatod a későbbi karriered!