Mit ünnepelnek az amerikaiak hálaadáskor?

Megannyi filmben és sorozatban kap központi szerepet az amerikaiak talán egyik legfontosabb ünnepe, a hálaadás. Arról azonban kevesen tudnak, hogy mikorra nyúlik vissza az eredete, mit ünnepelnek pontosan, és mik a tradíciók ilyenkor. Egy biztos. Chandler utálja.

Egy kis töri

A ma érvényben lévő adatok alapján az első hálaadás 1662-ben volt, mikor is az előző évben az európai vallásüldözés elől menekülő telepesek elhagyták a kontinenst, hogy Plymouth-ban (Massachusetts állam) kezdjenek új életet. A mostoha körülmények miatt sokan meghaltak, ám a wampanoag törzs tagjai a túlélők segítségére siettek, és megtanították őket a helyi gazdálkodásra, halászatra, vadászatra. A monda szerint a telepesek vezetője, William Bradford a bőséges őszi termést látva hálája jeléül hatalmas ünnepséget szervezett, melyre az indiánokat is meghívta. Ezzel szemben sok őslakos indián úgy véli, a hálaadás a gyarmatosítók bennszülött törzsek felett aratott győzelmeit hivatott ünnepelni.

Rendszeres ünneppé Abraham Lincoln elnöksége (1860-1865) alatt vált, és minden évben november negyedik csütörtökjén ünneplik. Sokan nem tudják, de 1872 óta Kanadában is tartanak hálaadást, viszont ők október második hétfőjén ünnepelnek.

Fotó: Flickr / U.S. Embassy London

Ahány ház, annyi szokás

Nos, ez a hálaadásra pont nem igaz. Nyilván sok családnak alakultak ki saját hagyományai, de összességében az amerikai háztartásokban nagyjából ugyanúgy zajlik az ünnep. Ennek megkerülhetetlen eleme a közös vacsora, ezen belül is a pulyka. Ehhez tradicionálisan áfonyaszószt, krumplipürét és zöldbabot fogyasztanak, desszertként pedig sütőtökös vagy pekándiós pitét szolgálnak fel. A vacsora kezdete előtti hagyomány a közös ima. A nemzeti ünnepnapként számon tartott csütörtököt követő péntek sok államban szintén munkaszüneti nap, valamint a karácsonyi szezon hivatalosan ekkor veszi kezdetét. Ugyanez a péntek az elhíresült Black Friday, amikor rengeteg bolt kínál hihetetlen kedvezményeket vásárlói számára.

Szerző: Bercely Judit