A csilipaprika mint illegális drog?
Johanna Sinisalo: A Nap Magja könyvajánló

Nem minden könyv kezdődik azzal, hogy valaki egy csilipaprikával kerül intim kapcsolatba, azzal a céllal, hogy ellenőrizze annak minőségét. Johanna Sinisalo olyan könnyedén indítja könyvét egy szó szerint „erős” képpel, hogy azonnal magával ragadja az olvasót.

Mi lehet az oka annak, hogy egy fiatal lány ilyet tesz? Méghozzá teljesen önszántából. A Nap Magja című regény világa olyan alternatív jövőt tár elénk Finnországról, ahol a civilek egészsége a legfőbb érték. Ennek érdekében az euszisztokrata rendszer minden olyan terméket, illetve tevékenységet betiltott, ami káros az egészségre. Alkohol, cigaretta, kávé és ajzószerek, videójátékok, de még mobil sincs. Még a csilipaprikát is kivonták a forgalomból, mivel kapszaicin található benne, ami az egyik legkelendőbb illegális drog ebben a világban. Adják és veszik, de vannak dílerek, akik próbálják az emberre rásózni a téglaporral kevert egyszerű paprikát is.

A csilipaprika mint drog nem tűnik annyira meglepőnek, amint megtudjuk, hogy ez a társadalmi berendezkedés két kasztra bontotta a női nemet, és tulajdonképpen szociálisan kasztrálta a férfiakat. A szexualitás pedig szintén fogyasztási cikké vált. Az euszisztokrata rendszerben a szex kötelező tevékenység az olyan nőknek, akik erre lettek tenyésztve. Az eloik (a nők egy kasztja) szépek, csendesek és engedelmesek. Nem kérdeznek, nem érdeklődnek semmi iránt, csak a férfiakat szolgálják, míg a morlock kaszt tagjai olyan egyedek, akiket már gyerekként sterilizálni kell, hiszen veszélyesek a társadalomra. Érdeklődők, olvasnak és gondolkodnak, külsőre pedig nem feltétlenül ütik meg a sztenderd női fizikai paraméterek szintjét.

Főszereplőnk Vanna, egy morlock kasztba tartozó nő eltűnt húgát keresi, nyomozása során pedig elmerül a csilipaprika illegális kereskedelmének világába, és megtudhatjuk, milyen lenne egy ilyen kifordult világ, ami nem csak a nőket csonkította meg, de a férfiakat is megfosztotta azoktól az értékektől, melyektől férfinak érezhették magukat.

Sinisalo hihetetlen kreativitással tárja elénk ezt a rendszert. Gyermekmondókákon, újságcikkeken vagy hivatali dokumentumok alapján szélesedik ki a világ. Érdekes végigolvasni, miként alakult át a társadalom, milyen megoldatlan társadalmi problémák vezettek ennek a rendszernek a kialakulásához. Mindezt néhol fájdalmasan szép lírai képekkel oldja fel az írónő.

Az írónő kiemelkedő képviselője Finnország weird irodalmi életének. Könyvei rendre megosztó témákat taglalnak, nem hétköznapi módon. Történetmesélése egyedi, folyamatos, egy pillanatra sem zökkenti ki az olvasót például a Transzecendentális Kapszaicinofil Társaság „Bánat elleni litániája”.

A könyv az Európai Unió Kreatív Európa Programjának keretein belül jelenhetett meg Magyarországon.