Ünnepi fényfestés és születésnapi programok az Esernyősben

Ötéves az Esernyős, amely nevét a mellette álló, kultikus Esernyős lányok szoborcsoportról kapta, de igazi ernyőszervezetként koncertekkel és kortárs kiállításokkal, kávéházi miliővel és bicajos programokkal, közösségi irodával és árnyas belső udvarral várja a közönséget 2014 óta. Most a szeptemberi jubileum alkalmából pedig ünnepi programokkal készül.

Az Árpád híd budai lábánál, mindössze 3 HÉV-megállónyira a Margit hídtól, mégis távol a belvárosi zsúfoltságtól már első látásra rabul ejti a békebeli hangulatok szerelmeseit az óbudai Fő tér. A tér sarkában húzódó árnyas terasz mögött az Esernyős világa szippantja be az ide érkezőket. Az egyre népszerűbb hely célja, hogy összegyűjtse és közvetítse azokat az értékeket, melyek a III. kerületet jellemzik, de el is hozza Óbudára azokat a minőségi programokat, amelyek érdeklődésre tarthatnak számot.

A Fő tér 2. szám alatt található közösségi tér kávézóként és információs pontként nyílt, de folyamatosan bővült és további funkciókkal gyarapodott az eltelt évek alatt. Ma már a kerület turisztikai vonzerejét szervezi és színesíti, az Esernyős Galériában országos és nemzetközi hírű képzőművészek állítanak ki a rendszeresen visszatérő óbudai tárlatok mellett, a Szindbád Rendezvénytérben és a belső udvarban neves hazai előadók lépnek fel. Az Esernyős üzemelteti a Budapest legkisebb kávézójaként aposztrofált Gázlámpa Kioszkot is, és működteti a Szindbád coworking irodát is.

Lesz vezetett épületfelfedező séta, amelyen be lehet pillantani az Esernyős kulisszái mögé, valamint megismerkedhetsz az egykori kereskedőház és a Fő tér kalandos múltjával. Az Art Market Budapest szatelit-rendezvényeként Michelangelo Pistoletto-kiállítása lesz látogatható az Esernyős Galériában, de nem maradhat el a soron következő Óbudai Dizájn Piknik kézműves vására vagy a Művek és Mi irodalmi sorozata sem, ahol ezúttal Ady és az óbudai polgári világról számos művében beszámoló Krúdy áll majd a középpontban. A zenét, irodalmat és képzőművészetet egyesítő összművészeti esemény tiszteleg Amerigo Tot szobrászművészete előtt a Budapest Bár zenészeivel, végül a sorozatot ünnepi fényfestés zárja majd DJ Bem zenei kíséretével.

A közösségi tér születésnapi hetére szeptember 20-27. közt várják a látogatókat, a programokról a www.esernyos.hu oldalon lehet tájékozódni.

Fotók: Pogonyi Dávid / Esernyős