Quesadilla, burrito, tortilla, taco, fajitas… – Mi micsoda: Tex-mex ételek
Tisztázzuk a leglényegesebb eltéréseket!

A mexikói ízeknek mind nagy rajongói vagyunk a szerkesztőségben, de ha itt és most feltennék a kérdést, hogy quesadillát, tacót, vagy mondjuk fajitast kérünk, visszakérdeznénk zavarunkban.

Quesadilla, burrito, tortilla, taco, fajitas?

Fajitas & taco

A fajitas lényegében a „töltelék” maga. A húst általában összeforgatják grillezett paprikával és hagymával, amelyeket a hús méretéhez illő darabokra szeletelnek fel. A ropogósra sült tortillát, azaz tacót inkább szendvicsnek tekintik, és húson kívül apróra vágott, nyers zöldségekkel töltik meg. Ha akarod, tojással, avokádóval, vagy akár babbal is megspékelheted, egyes mexikói étterem tulajdonosok szerint legalább is szinte alig van megkötés.

taco
taco

Fajitas & burrito

A fajitast puha tortillába töltve tálalják, és finger foodnak nevezik, mert nem feltétlenül szükséges, hogy kést és villát ragadj az elfogyasztásához. Mindenféle különösebb gond nélkül kézzel is meg tudod enni. A burritoval már nem ugyanez a helyzet; a nagy méretű tortillába tépett hús, zöldségek, sajt, bab, rizs és valamilyen öntet kerül, amit szorosan a kukoricalisztből készült tésztába göngyölnek. Általában túl nagy ahhoz, hogy ne kelljen hozzá evőeszköz.

burrito
burrito

Fajitas & quesadilla

Míg a fajitas keskeny csíkokra vágott, tortillába töltött húst és grillezett zöldségeket takar (esetleg salsa szósszal megöntözve), a quesadilla egy pizzaszeletre emlékeztető, hajtott tortillalap darált hússal, zöldségekkel, és az elengedhetetlen reszelt sajttal, ami a melegítés után szépen megolvad.

quesadilla
quesadilla

Fajitas & tortilla

A tortillának két típusa létezik: a kukoricalisztből, illetve a búzalisztből készült verzió. Sokoldalúan fel lehet használni, szeletekre vágva például chips, azaz totopos készíthető belőle, de feltéttel együtt feltekerve, vagy ropogósra sütve is alkalmazzák a mexikói konyhaművészetben. A fajitas szó az elnevezésből adódóan magára a húsra utal, azaz a marha azon részeire, amelyet feldolgoznak és az ételhez adnak.

fajitas
fajitas

Burrito & enchilada & chimichanga

A burrito (spanyolul kis szamár) egy szorosan felgöngyölt, általában búzalisztből készült tészta darálthúsos-rizses-babos töltelékkel, amihez a guacamole szósz és a tépett saláta is jól megy. A méretét tekintve kisebb enchilada ezzel szemben kizárólag kukoricalisztből készülhetne, és ahogyan az „enchilar” szó utal rá, chilivel,  szószokkal, és zöldségekkel, például felkarikázott paradicsommal díszítve tálalják. A chimichanga a burrito bő olajban kisütött, ropogós változata, amit általában tejföllel tálalnak.

enchilada
enchilada

Wrap vagy tortilla?

A kettő közötti leglényegesebb eltérés, hogy míg a wrap elkészítésekor használnak élesztőt, a tortilla kelesztőanyag nélkül készül.