A fővárosba jönnek az ország erdői

A IV. Erdővarázs Családi Napon a magyar erdők értékeit, kincseit mutatják be a Szabadság téren szeptember 20-21-én.

Látványos erdei forgatag költözik két napra Budapestre: a hazai erdők minden érdekességüket felvonultatják kicsiknek és nagyoknak egyaránt szóló változatos ismeretterjesztő programokkal, játékokkal, vetélkedőkkel, kézműves foglalkozásokkal. Az Erdővarázs Családi Napon minden megtudható a magyarországi erdőkről, az erdészek munkájától kezdve a vadon élő és „városlakó” állatokon meg az erdei túrázás kalandjain át a táplálékul szolgáló növényekig és az erdei kisvasutakig.

A rendezvényen 15 tematikus sátor avatja be az érdeklődőket az erdők titkaiba. Mit tegyünk, ha elárvult kismadarat, elhagyott kisállatot találunk az erdőben? Mi fán terem a fa, azaz hogyan használhatjuk a fák termését, az erdő adta kincseket? Hányféle ehető gyümölcsöt, növényt rejt a rengeteg? Hogy tudja hasznossá tenni magát a fa, hányféleképpen hasznosítható a faanyag? Hogyan és miért járják az erdészek az erdőt, és mit csinálnak ott télen és nyáron? És hogyan járjunk, kiránduljunk, túrázzunk mi az erdőben, melyek a legizgalmasabb magyarországi túraútvonalak? Az ilyen és hasonló kérdésekre választ kap, aki felkeresi ezt a színes, mindenki számára ingyenes rendezvényt.


Az Erdővarázs Családi Napon a játékos feladatok mellett a kreativitásé lesz a főszerep. Aki elég ügyes, kipróbálhatja, tud-e saját összetételű, filterezett gyógyteát készíteni, erdei kisvasutat irányítani a terepasztalon, de tervezhet akár saját erdőt is. Megpróbálhat természetes anyagokból erdei állatkákat fabrikálni, és elolthatja az erdőben keletkezett tüzet egy locsolóvár segítségével. Külön sátor foglalkozik majd az örökerdőkkel, az élményerdővel, vagyis azzal, ahogy élménnyé válik a tanulás a fák között, illetve az erdők és a klímavédelem kapcsolatával.

blank

Az erdei programok mellől persze az ingyenes koncertek sem hiányozhatnak. Szeptember 20-án, pénteken a Kaláka és a Rutkai Bori Banda lép fel, 21-én, szombaton pedig többek között Szalóki Ági koncertezik. Az Erdővarázs Családi Nap részletes programja és további információk az esemény honlapján érhetők el.

A képek forrása: Országos Erdészeti Egyesület