Premierszemle: Őszi színházi bemutatókat ajánlunk Budapesten

Idén nyáron sem szűkölködtünk remek színházi előadásokban, de azért mégis az ősszel együtt érkeznek a legígéretesebb színházi premierek. Összegyűjtöttük, melyek azok a bemutatók, amelyeket nem érdemes kihagyni idén ősszel.

Vígszínház: A nagy Gatsby

Scott Fitzgerald világhírű regénye megelevenedik a Vígszínház színpadán! A táncosokban és zenészekben nem szűkölködő, grandiózus előadást az ifj. Vidnyánszky Attila–Vecsei H. Miklós–Kovács Adrián trió jegyzi, akik olyan nagysikerű előadásokon dolgoztak már együtt, mint a Liliomfi vagy a Kinek az ég alatt már senkije sincsen. A főbb szerepekben Wunderlich József, Waskovics Andrea, Ember Márk, Szilágyi Csenge, Ertl Zsombor és Hegedűs D. Géza láthatók.

Bemutató: szeptember 7.

fotó: Dömölky Dániel

Nemzeti Színház: Rocco és fivérei

Az 1950-es években járunk, amikor a Parondi fivérek édesapjuk halála után elhatározzák, hogy anyjukkal egy kis olasz faluból a nyüzsgő Milánóba költöznek szerencsét próbálni. Életüket – ahogy a Nemzeti Színház előadását is –, meghatározza a fennmaradásért vívott harc, a boksz, a szerelem, a testvéri szeretet, a honvágy és persze az egymás közötti versengés. A Giovanni Testori-regény színpadi adaptációját Vidnyánszky Attila rendezésében láthatja a közönség.

Bemutató: szeptember 19.

blank
fotó: Eöri Szabó Zsolt

Spirit Színház: Kitaszított

„A Korán valóban egy ‘hosszú gyűlöletlevél’ az emberiségnek címezve? Mennyire váltak iszlamofóbokká a nyugati társadalmak 2001. szeptember 11. óta?” – teszi fel e kérdéseket a Kitaszított című előadás színlapja. Léner András rendezése négy különböző hátterű ember közös vacsoráján keresztül próbál reagálni az előbbi gondolatokra. A párbeszédek árulkodnak azon szereplők sérülékeny önképéről is, akik nem azt az értékrendet követik, amellyel gyerekként találkoztak.

Bemutató: szeptember 20.

blank

Hatszín Teátrum: Mi történt Baby Jane-nel?

Henry Farrell 1960-as, Mi történt Baby Jane-nel? című regényét kétszer (1962-ben és 1991-ben) megfilmesítették, és számtalanszor színre vitték a világ különböző pontjain, most viszont Alföldi Róbert rendezésében láthatjuk a jól ismert horrortörténetet, Hernádi Judit és Kiss Mari főszereplésével. Az előadás Baby Jane és húga, Blanche egymásra utaltságáról mesél kíméletlen őszinteséggel, amely tragédiába torkollik.

Bemutató: szeptember 21.

Jurányi Ház: Nagy vacsora

Vajon fog-e vetkőzni az első jelenetben a szerelmespár? Tízes skálán mennyire fogják egymást unni pár év múlva? Ha gyereket csinálnak, a cuki kisfiúból hány év alatt lesz stresszes alkoholista? Mi van még benne? Romantika, nagyszülők, tánc, mexikóiak, meglepetésbuli, gyerekek, Only you, Barcelona, gibbonok, esküvő, hamburger, ja és humor. Humor. És öngyilkosság. Nagyon vicces darab. És van még benne egy képlet is, melynek segítségével kiszámolhatjuk, milyen gyorsan fogjuk megismételni szüleink összes hibáját, valamint mennyi idő múlva nem találjuk meg a boldogságot. Színpadra alkalmazza Császi Ádám. Bemutató: szeptember 28.

Örkény Színház: Édes Anna

A tökéletes cseléd megöli gazdáit. Mi ez az ellentmondás? Kosztolányi Dezső drámai epikája tele van titkokkal és kérdőjelekkel. Címszereplője a magyar irodalom egyik legtöbbet vitatott-elemzett karaktere. A szerző ugyanis az élet titokzatos sokszínűségét, az ember megismételhetetlen egyediségét vallja. Elvet minden olyan eszmét és gondolatot, amelyik egyetlen okkal magyarázza a miérteket. Milyen lépcsőfokokon keresztül jut el valaki oda, hogy (tudatosan? ösztönösen?) képes legyen fellázadni a mindenki által, így önmaga által is elfogadott rend ellen? És mi lesz, ha a rendszer megdöntése — a kölcsönös függés révén — önmagunk megsemmisülésével is jár? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Szenteczki Zita rendező és az Örkény Színház színművészei. Bemutató: október 3.

Centrál Színház: Love Letters

A Love Letters (Szerelmeslevelek) egy nem mindennapi mű, hiszen amellett, hogy egy férfi és egy nő öt évtizeden átívelő levelezését dolgozza fel, A. R. Gurney-nak, a szerzőnek pontos elképzelése volt az előadás módjáról. Gurney szerette volna, ha a levelek minden este más-más színészpáros tolmácsolásában kelnének életre, hogy a színházi élmény spontán és megismételhetetlen legyen. Magyarországon először a Centrál Színházban hallhatja a közönség Melissa és Andy levelezését örömről, bánatról, szerelemről, életről és halálról – úgy, ahogy a Love Letters írója elképzelte.

Bemutató: október 3.

blank

Radnóti Színház: MOLIÈRE – the passion

MOLIÈRE – the passion címmel magyarországi bemutatóval indul a premierek sora a Radnóti Színházban. Egy több nációt képviselő írócsapat, Feridun Zaimoğlu, Günter Senkel és Luk Perceval színdarabja négy Molière-komédia (A mizantróp, Don Juan, Tartuffe, A fösvény) kortárs újragondolása, azok összefűzése egy grandiózus művé. A színdarab legendás világpremierje 2007-ben volt a Salzburgi Ünnepi Játékokon, míg a Radnótiban és először Magyarországon október 18-án mutatják be Forgách András fordításában, Hegymegi Máté rendezésében. A főbb szerepekben Pál András, Kováts Adél, Sodró Eliza, Porogi Ádám és Schneider Zoltán látható. Bemutató: október 18.

blank
fotó: Dömölky Dániel

Radnóti Színház: Csillagképek

Nick Payne angol drámaíró kétszereplős műve, a Csillagképek hatalmas sikert aratott a 2012-es londoni premieren, melyen a főszerepeket Ruth Wilson és Jake Gyllenhaal játszották. A párkapcsolati kérdéseket feszegető előadást itthon a Radnóti Színházban láthatja először a közönség, Lovas Rozi és Brasch Bence alakításában. A fizikusként tevékenykedő Marianne párhuzamos univerzumokról alkotott tézise képez kontrasztot Roland méhek iránti rajongóságával, melynek fontos része a szerénység és az egyszerűség. Az előadást a Tesla Laborban játsszák.

Bemutató: október 20.

blank
fotó: Birta Olivér