Magyar praliné lett a világ legjobbja

A világ elsőrangú, legnagyobb elismeréssel járó londoni székhelyű gasztronómiai világversenyén, a GREAT TASTE AWARDS 2019-en egy magyar kézműves csokoládé manufaktúrában készült praliné nyerte el a Great taste három aranycsillagát. Magyar praliné ilyen elismerésben korábban még soha nem részesült.

Különleges elismerésben részesült nemrég a szigetszentmiklósi Sweetic csokoládé manufaktúra pralinéja. A pirosgyümölcs-ibolya-pisztácia kombinációt Zala Judit csokoládémester egy gyümölcsös ízvilágú, venezuelai étcsokoládé burokba álmodta meg. A gasztronómiai Oscar-díjaként számon tartott GREAT TASTE AWARDS 2019-en három aranycsillagot nyert bonbon világelső lett Londonban.

“Egy álmunk vált valóra ezzel a díjjal. Az elmúlt 5 évben, 3 különféle világversenyről összesen 23 díjjal tértünk haza, de soha nem sikerült még a dobogó felső fokára állni ez idáig. Nagyon büszkék vagyunk és boldogok, különösképpen azért, mert egy olyan ízkombinációval sikerült a világelsőséget elérni, ami nem csak személyes kedvencem, de vásárlóinknak is a legnagyobb favoritja”

– mondta Zala Judit, chocolatier, aki hozzátette: a bírák nagyra értékelték a komplex praliné minden elemét, és külön elbűvölték őket a kiegyensúlyozott ízrétegek.

A családi vállalkozás 2013-ban alakult azzal a szándékkal, hogy kiváló minőségű és egyedi kivitelű csokoládékat és bonbonokat készítsenek. Szigetszentmiklósi bemutató üzletünk mellett viszonteladó szaküzletekkel és partnerekkel, így rendezvényszervező és marketing ügynökségekkel is együttműködünk.

A világ legnagyobbnak és legszigorúbbnak tartott ételkóstoló megmérettetésének szakmai zsűrije a gasztronómia területén jeleskedő 400 független szakértőből: neves gasztrokritikusokból, Michelin-csillaggal kitüntetett szakácsokból, patinás áruházak (Harrods, Selfridges, Harvey Nicols, Fortnum&Mason, Whole Food Market) beszerzési igazgatóiból áll össze, akik mintegy 12 772 termékmintát kóstoltak meg február-július között. A kóstolás folyamata több mint ezer órát vett igénybe.

blank

A tárgyilagosság érdekében az értékelés „vakkóstolással” történt, s ennek során csak a csomagolás nélküli termékek ízösszetételét, a termékben fellelhető ízjegyek harmóniáját, az élelmiszer küllemét vizsgálták. Ezt a megmérettetést már 20 éve a gasztronómiai Oscar-díjaként tartják számon, ahol különféle termékkategóriában nevezhetnek a pályázók.

A 2019-es év igazi sikersztori a SWEETIC számára

Éppen hogy átvették az ÉV BOLTJA 2019 díjat szigetszentmiklósi mintaboltjuk kapcsán, már indulhattak is Londonba az Academy of Chocolate Awards 2019 csokoládés világverseny díjátadójára, ahonnan 2 bronz és 1 ezüst díjjal tértek haza. Ezt szinte azonnal követte a Great Taste Awards 2019 eredményhirdetése, ahol a világelső pirosgyümölcs-ibolya-pisztácia bonbonjuk mellett, a Citrusos-karamell bonbonjukat is díjjal jutalmazták, így 25-re növelve a világversenyeket begyűjtött díjaik számát.

blank