Hűsítő smoothie- és koktélreceptek a nyárra

A nyár kezdetével nem csak a jó időnek örülhetünk, hanem a finomabbnál finomabb szezonális gyümölcsöknek is, amelyekből nem csak isteni koktélokat, de szuperegészséges smoothie-kat is készíthetsz. Bár sokan szeretik kipróbálni az újdonságokat, mégsem koktéloznak, mert a valóban jó budapesti bárok többsége, ahol igazi különlegességeket próbálhatsz ki, nem a tartoznak a legolcsóbbak közé. Rengeteg olyan klassz ital van azonban, amihez semmi szükség cickafarkgumóra és őrületes bartenderi skillekre, viszont ha többen össze dobjátok a pénzt a hozzávalókra egész nyáron tiéd lehet a város legmenőbb koktélterasza, másnap pedig a smoothie-kkal kúrálhatod a macskajajt.

Red Grape Caipirinha

Hozzávalók:
½ lime
3 csapott teáskanál porcukor
8 szem vörös szőlő
8 cl Cachaca – ez egyfajta világos barna rum, itthon az Ypioca a legkönnyebben beszerezhető

Elkészítés:
Hosszában vágj félbe egy lime-ot, majd a felet további vékony karikákra. Tedd egy nagy pohárba a porcukorral együtt, és egy arra alkalmas eszközzel jól nyomkodd össze, hogy a lime és cukor összeálljon. Add hozzá a szőlőszemeket és ezekkel is dolgozd össze jól. Ha a cukor felolvadt és minden jól elkeveredett mindennel, öntsd át egy jéggel teli pohárba. Ezt kínáld meg a behűtött rummal és egy kanál segítségével alaposan keverd össze.

Southside Rickey

Hozzávalók:
8 cl gin
4 cl facsart lime lé
3 cl cukorszirup
5 db mentalevél
szóda

Elkészítés: Mindenek előtt a cukorszirupot készítsd el, amihez nem kell mást tenned, mint felforralnod egy liter vizet, ebben elkeverned fél kiló cukrot és hagynod kihűlni. A szóda kivételével minden hozzávalót dobj a shaker aljába pár szem jégkockával, – ha nincs shakered egy nagyobb bögrébe jól illeszkedő pohár is megteszi – rázd össze jól, töltsd ki egy pohárba, tegyél bele pár jeget, néhány cikk lime-ot, húzd fel szódával, vagy savas vízzel és már ihatod is!

Lava Flow

Ehhez már egy kicsit több hozzávaló kell, de a végeredmény mindenképpen megéri, mert egy csapásra úgy érzed majd magad, mintha a Bahamákon lennél.

Hozzávalók:
blender
8 cl fehér rum
8 cl Malibu (vagy bármilyen más kókuszlikőr)
10 g (fagyasztott) eper
16 cl ananászlé
16 cl kókuszszirup
zúzott jég

Elkészítés: öntsd a blenderbe a Malibut, a fehér rumot és az epret, majd hagyd a gépet addig dolgozni, míg pürés állagot nem kapsz. Ezután öntsd ki egy kancsóba. Tisztítsd meg a blendert és a zúzott jégre öntsd rá az ananászlevet, a kókuszszirupot, majd dolgozd össze. Az előzőleg kancsóba töltött epres pürét oszd szét 4 pohárba, majd lassan töltsd rá a kókuszos ananászlevet. A különböző textúráknak hála egy csodálatosan szép és frissítő ital lesz a végeredmény, amivel garantáltan lenyűgözheted a barátaidat!

blank

Uborkás-jalapenós Caipirinha

Ha nem rettensz meg a különlegességektől, és inkább szavazol a csípősre, mint az édesre, ezt a koktélt imádni fogod!

Hozzávalók:
½ lime
3 szelet uborka
másfél teáskanál porcukor
3 szelet jalapeno
8 cl Cachacaca

Elkészítés: Hosszában vágd félbe a lime a lime-ot, majd azt is további fél karikákba és dobd bele egy pohárba. Erre szórd a porcukrot és egy arra alkalmas eszközzel nyomkodd össze, hogy a cukor és a lime leve jól elkeveredjen, majd ezek után jöhet az apróra vágott uborka, és ezzel is nyomd össze. Dobj rá jeget, öntsd nyakon a mélyre hűtött rummal, keverd jól össze egy kanállal és egészségedre!

Amennyiben túlságosan is elégedettek voltatok a koktéljaitokkal és másnap némi fejfájással ébrednétek, szuper segítség lehet egy hatalmas vitaminbomba, ami segít helyreállítani a világ rendjét. Semmi más dolgod nincs, mint az összes hozzávalót beletenni a turmixgépbe és már ihatod is!

Zöld? Szuper zöld!

Hozzávalók:
1 nagy puha, lédús körte
ujjnyi hosszú, meghámozott uborka
1 teáskanál reszelt gyömbér
2 marék bébi spenót
fél liter hideg zöld tea

blank

Gránátbomba

Hozzávalók:
1 gránátalma kikapart belseje
2 evőkanál vaníliás joghurt
egy csésze pirosbogyós gyümölcs