Marhagulyás bográcsban (recept)

Egyik leghíresebb levesünk elkészítésének pár titka van: a jóízű, őrölt, édesnemes paprika, a zsírosabb húsrész, hogy a leves jó gazdag legyen, illetve jó sok hagyma. Nyáron akár bográcsban is elkészíthetjük a marhagulyást, hisz úgy a legfinomabb, ha kap egy kis füstös ízt a fatüzelés hatására! (A receptért köszönet a Hokedli vezetőjének, Sinkó Borinak!)

Hozzávalók a gulyásleveshez (4 főre)

2 evőkanál kacsazsír, 3 közepes fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 40 dkg marhalábszár, 2 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 1 közepes fej zellergumó, 2 db közepes paradicsom, 2 db lecsópaprika, 2 db közepes burgonya, 2 liter víz, 1 kávéskanál fűszerkömény, egy kis ág rozmaring, 2 db babérlevél, 2 csapott evőkanál fűszerpaprika, 1 kávéskanál egész, színesbors, 1 csapott evőkanál só, 1 szárzeller, 1 csokor friss petrezselyem, 2 db hegyeserős paprika (opcionális), pár szelet friss fehérkenyér, 3 dl tejföl a tálaláshoz

Gulyásleves - Marhagulyás bográcsban (recept)

Így készítsük a marhagulyást:

Egy 4 literes edényben olvasszuk meg a zsírt, aztán tegyük bele a már megpucolt és finomra kockázott vöröshagymát. Pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá a 3 cm-szer 3 cm-esre kockázott marhalábszárat. Ne sózzuk! Időnként megkeverve pirítsunk vékony kérget a húsra, hintsük meg fűszerpaprikával, és a finom szeletekre szelt, tisztított fokhagymát is tegyük bele. Pár kavarás után öntsük fel vízzel. Adjunk hozzá minden fűszert (kivéve: só), forgassuk össze, és hevítsük, amíg forrni kezd. Egészben adjuk hozzá a paprikát és paradicsomot.

Időnként megkevergetve, főzzük forrástól számítva 2 órán át. Ekkor adjuk a leveshez a megpucolt, durvára karikázott gyökérzöldségeket, és a felkockázott burgonyát. Sózzuk, ízesítsük után a levesünket, majd bő félóra alatt főzzük puhára a zöldségeket is. Tálalás előtt szedjük ki a szétfőtt paprikákat, és paradicsomot. Finomra szelt petrezselymet, apró kockákra szelt szárzellert is adjunk az elkészült gulyáshoz. Forróm tálaljuk friss kenyérrel, ízlés szerinti felkarikázott csípőspaprikával, és egy kanál tejföllel.

Nagyon jól passzol hozzá egy jó pohár Egri bikavér!

A bográcsos marhagulyás után másnap jöhet a vadas marha: