4 állatkísérlet-mentes natúrkozmetikum természetes bőrápoláshoz

Az emberi szervezet legnagyobb szerve a bőr, ami tehát elsődleges védelmezőnkként funkcionál, megvédve minket a kiszáradástól, az időjárástól, a fertőzésektől, és más káros anyagoktól. Gondoskodnunk kell a bőrünkről, hogy az megfelelően végezhesse védelmező szerepét, az első lépés pedig a kémiai anyagokban gazdag kozmetikumok lecserélése természetes kencékre.

A természetes kozmetikumok egyik legnagyobb előnye, hogy legtöbbször állatokon végzett kísérletek nélkül készítik őket. Sőt mi több, az április 24-én tartott kísérleti állatok védelmének világnapja is felhívja a figyelmet a globális problémára. Előbbi 1980 óta létezik, amikor a PETA állatvédő szervezet alapítója, Ingrid Newkirk először hívta fel a figyelmet a kutatásokhoz használt állatokkal szembeni kegyetlen bánásmódra. Minden évben szerveződnek tüntetések világszerte, melyek az állatkísérletek betiltását követelik, hiszen feleslegesen okoznak fájdalmat és szenvedést az állatnak, és általában eutanáziával érnek véget.

Az Európai Unióban ugyan törvény tiltja a kozmetikai célú állatkísérleteket, az Egyesült Államokban és Ázsiában semmi nem szab gátat nekik. Az alábbiakban 4 olyan állatkísérlet-mentes kozmetikai márkát ajánlunk, melyek munkája és termékei kimagaslóak a hazai piacon.

PomPom

A PomPom természetes kozmetikumokból álló kínálatában a kézzel készült natúr szappanok mellett (levendula, olíva, sheavaj, aloe vera, mangóvaj és még sok más tápanyagban gazdag összetevő felhasználásával), arcszérumok, hidratálók, testápolók és kézkrémek is megtalálhatóak, nemrég pedig megérkezett egy tavaszi újdonság, a kétféle színben kapható BB arckrém is. A márka egyelőre nem rendelkezik saját bolttal, de a webshopban az összes PomPom-terméket megtalálod. Itt egy kis segítséged is lesz a számodra tökéletes készítmény kiválasztásában, hiszen bőrtípus és kor szerint kategorizálva találod a különféle arc- és testápolókat. A PomPom blogon pedig szuper cikkeket olvashatsz a bőrápolásról és az egészséges életmódról.

Manna

A Varga család alapította Manna márka története 2004-ben kezdődött, amikor Emil és Andrea újszülött kisfián kiütések jelentek meg néhány nappal azután, hogy hazavitték a kórházból. Az elsőgyermekes szülők úgy döntöttek, megszabadulnak minden kémiai anyagot tartalmazó kozmetikumtól, tisztítószertől és illatosítótól, és kizárólag természetes termékeket használnak helyettük. Mivel akkoriban nehezen lehetett hozzájutni a bőrbarát natúrkozmetikumokhoz, Andrea elkezdett kísérletezni az otthoni elkészítésükkel és 2010-ben elindította szappankészítő vállalkozását. Jelenleg Andrea és kilencfős csapata több mint 100 féle Manna-terméket készítenek, melyek megrendelhetők az online boltjukban.

blank

Krémpatika

A Krémpatika 2017-ben nyitotta meg első aprócska üzletét a 13. kerületi Pannónia utcában, azzal a céllal, hogy jó minőségű, kézzel készített kozmetikumokkal lássa el a bőrüket tudatosan ápoló embereket, baráti áron. A termékek csomagolása a drogériák tömött polcain pompázó színes műanyagdobozokkal ellentétben egyszerű fehér, a tartalmuk pedig abszolút vegán és állatkísérlet-mentes. A bőrtápláló krémek, olajok, gélek, vajak és radírok már online is elérhetők!

blank

Lush

Listánk egyetlen nemzetközi szereplője az angol Lush cég, amely 1995 óta büszkén hirdeti vegetáriánus mivoltát és felszólal a kozmetikai célú állatkísérletek ellen. Előbbi abban nyilvánul meg, hogy a termékek kizárólag vegetáriánus összetevőkből készülnek már a kezdetek óta, de a vállalat folyamatosan fejlődik, így nem csak a termékekben található bio gyümölcs- és zöldségmennyiséget növelték, de ma már tojást sem használnak az arc- és hajpakolásokhoz. A Lush széles termékkínálatából – fürdőbombáktól kezdve az arcápoló olajokon át a testradírokig – mindenki talál magának egy-két személyre szabott kincset, a mi jelenlegi kedvencünk a Groovy Kind of Love fürdőbomba és a Jason and the Argan Oil samponkorong!

A Lush élen jár az állatkísérletek elleni harcban: az Ethical Consumerrel együttműködésben minden évben átadásra kerül a Lush Prize, amelyet a kozmetikai célú állatkísérletek alternatíváinak fejlesztésén dolgozó projektek, szervezetek és kutatók nyerhetnek el.

blank