Csoportos órák A-tól Z-ig

Nem árulunk el újdonságot azzal, hogy sokan azért választják az edzőtermi edzés helyett a csoportos órákat, mert ez a típusú edzésforma motiválja őket, tömegben magabiztosabban és bátrabban mozognak, esetleg az adott óratípus nehezen, vagy egyáltalán nem megvalósítható a konditeremben.

work out, oxygen wellness, group classes

A csoportos, zenés edzések, azaz gyűjtőnéven csoportos órák egyszerre motiválnak, kikapcsolnak és felfrissítenek. A különböző tempójú zene és a változatos gyakorlatok elterelik a figyelmet a fáradtságról. Nem csupán a saját energiaszinted „tart életben”, hanem a csoport ereje is magával visz.

Az emberi evolúció során nagyon sok felesleges dolgot lekoptatott az idő és a természet, ám rengeteg ösztönünket megőriztük, csupán a kor szelleméhez igazodva, hiszen az erő nem vész el, csak átalakul. Talán a csoportos órákon érzett falkaösztön is ide vezethető vissza.

Ha ismered azt az érzést az utolsó sorozat közben, hogy fogcsikorgatva, savas fájdalmak közepette, de csak azért is végigviszed, mert a melletted álló sem hagyja abba, akkor tudod, hogy miről van szó. Ugyanez fordítva: egy-egy statikus, kitartott, egyensúlyi elemnél, ha a „szomszédod” inogni kezd és elveszti egyensúlyát, annak Te is iszod a levét.

A csoportos órák közben olyan érzése támad az embernek, mintha a saját tudatán kívül egy kollektív elméhez is kapcsolódna a zene és a ritmus segítségével. Mindenki egyért, egy mindenkiért. Nincs idő másokra figyelni, hiszen épp a saját izzadtságod termelése köt le, ám mégis érzed, mi történik a terem másik végében.

A végtelenségig tárgyalhatnánk a csoportok motiváló tényezőinek élettani és pszichológiai hatásait, ám most nem ez a cél. Inkább egy kis gondolatébresztés, bogár a fülben, miközben elgondolkodsz, miért is várod izgatottan, hogy megérkezzen az oktató, kinyíljon az ajtó és beléphess a terembe.

blank

Íme, egy kis szótár azokról az órákról, amelyeket kipróbálhatsz az Oxygen Naphegy Központ órarendjében:

Body&Mind órák

Lassú kitartott mozdulatsorok, halk zene, figyelem a légzésre, pontos oktatói magyarázat és odafigyelés jellemző a Body & Mind óratípusokra. A légzés és a mozdulatok összehangolásával teljes harmóniát érhetsz el mind fizikailag, mind szellemileg. Mindezt kortól, nemtől, testalkattól függetlenül. Az órák közben a mozdulatok helyes kivitelezésével növelheted kitartásod, erősítheted a tested és az önbizalmadat, miközben kiegyensúlyozottabb és egészségesebb is leszel. A kitartott, statikus mozdulatok növelik a hajlékonyságot, az ízületek rugalmasságát, tónusos izomzatot formálnak, és izolált mozgást eredményeznek. Ide sorolható óratípusaink: Jóga, Gerinctréning, Stretching, bodyArt.

Aerobik jellegű órák

Ha szereted az energikus, vidám, lendületes zenére végzett lépés kombinációkat és a különböző erősítő-tónusfokozó gyakorlatokat mixelni, akkor ezeken az órákon biztosan jól érzed majd magad. Itt a nemcsak a jó hangulat a cél, de az aerob állóképesség fenntartása és fejlesztése, a főbb izomcsoportok erejének növelése, és az optimális testösszetétel elérése is. Aerobik jellegű óratípusaink: Kondi Mix, Alakformáló, GR8 Session zsírégető, Full Body Training.

Funkcionális óratípusok

A funkcionális edzés lényege, hogy a testet egészként kezeli. Nem külön izomcsoportokra helyezi a hangsúlyt, hanem összetettebb gyakorlatokkal egyszerre mindig több izomcsoportot dolgoztat meg.  Kezdőknek is remek lehetőség arra, hogy megfelelő kondíciót szerezzenek vagy megerősítsék izmaikat. Legjellemzőbb, hogy állomásokon, változatos eszközhasználattal zajlik az óra. Funkcionális óratípusok: Funkcionális köredzés, Air Fit Cross Training, TRX, Cross Training, Stability Workout. Egy különleges, mégis ide tartozó óratípus a deepWork egy holisztikus funkcionális tréning, ami intenzív funkcionális mozdulataival a flow állapotba vezet.

Aquatraining

Nem csupán vízimádóknak ajánlható az aquatraining, amely minden korosztály számára tökéletes edzésforma. A vízi edzéssel tökéletesen karbantarthatjuk testünket, és az egészségünkre is jótékony hatással van. A foglalkozásokon használt eszközök könnyűek, kényelmesek, amelyeket az órán a levegőben emelgetünk vagy a víz alatt mozgatunk. A medencében végzett edzések előnye, hogy úgy készteti erőfeszítésre az izmokat, hogy közben kíméli az ízületeket, a gerincoszlopot, a csontokat és szalagokat is.

Group Cycling

Edzőteremben végzett, magas intenzitású, zenés, kerékpáros csoportos óra. Egyszerre fejleszti a testet és a lelket, a mentális képességeket és az állóképességet is. Egy óra alatt akár 600 – 700 kalóriát is elégethetünk a segítségével, hatására jelentősen javul a keringési rendszer, megerősíti a szívet, hatékonyabb lesz a vér oxigénszállító képessége, erősödik az érfal.

Bármelyikhez is kaptál kedvet, ne habozz. Kérdezz bátran, ne félj segítséget, útmutatást kérni. Minden fejben dől el, a változás csak Rajtad múlik!