Ki az a Greta Thunberg?

Március 14-én elárasztották az internetet a Greta Thunberg Nobel-békedíjra jelöléséről szóló hírek. Összegyűjtöttük, mit érdemes tudni a fiatal lányról és tevékenységéről, amivel ekkora elismerést vívott ki magának.

#1 Greta Thunberg egy 16 éves svéd környezetvédelmi aktivista, aki a globális felmelegedés és az éghajlatváltozás veszélyeire hívja fel a figyelmet.

fotó: Hanna Franzen / AFP / TT News Agency

#2 Az iskolás lány 2018 augusztusában a svéd parlament elé vonult, ahol transzparenssel követelte a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését Svédországban, a párizsi éghajlatvédelmi egyezményben leírtak szerint.

#3 Greta augusztus óta minden pénteken a parlament előtt tüntet iskola helyett, immár sokadmagával, egészen addig, amíg Svédország nem teljesíti az egyezményben leírtakat.

#4 Arra buzdít minden iskolást, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez, amely a Skolstrejk för Klimatet (Iskolai sztrájk az éghajlatért) nevet kapta, és demonstrálja egyet nem értését a világ bármely országában, a nemzeti parlament vagy helyi önkormányzat elé vonulva.

#5 Több ezer gyerek csatlakozott a kezdeményezéshez világszerte.

#6 Greta 2018 decemberében felszólalt az ENSZ éghajlat-változási konferencia katowicei ülésén (COP24), ahol cselekvésre buzdította a világ vezetőit az emberiség fennmaradását fenyegető klímaváltozás ellen. Többek között elmondta, hogy „nem azért vagyunk itt, hogy könyörögjünk, a világ vezetői foglalkozzanak a jövőnkkel. Eddig sem figyeltek ránk, és ezután sem fognak. Azért vagyunk itt, hogy tudassuk velük, a változás végbe fog menni, akár tetszik nekik, akár nem.”

#7 A fiatal aktivista egy videóban elárulta decemberben, hogy Asperger-szindrómával (az autizmus enyhe formája), obszesszív-kompulzív zavarral (kényszerbetegség), és szelektív mutizmussal (kommunikációs zavar) diagnosztizálták. A The New Yorker újságírójának elmondta, kicsit máshogy látja a világot, mint a legtöbb ember, és ahogy a legtöbb autistának, neki is van egy különleges érdeklődési köre, a környezetvédelem.

#8 Greta felmenőinek egyike az a Svante Arrhenius, akit munkásságáért 1903-ban kémiai Nobel-díjjal tüntettek ki. A svéd orvos és kémikus felfedezte, hogy a megnövekedett légköri szén-dioxid-szint növeli a Föld felszínének hőmérsékletét. Ez a felfedezés vezetett a következtetéshez, hogy a szén-dioxid-kibocsátás globális felmelegedést okoz.

#9 Norvég képviselők Nobel-békedíjra jelölték Greta Thunberg környezetvédelmi aktivistát 2019-ben.